Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

9 днів шалених емоцій, неймовірної боротьби і переживань – позаду. Сьогодні у Будапешті завершився Чемпіонат світу з легкої атлетики. Україну на ньому представляли 29 атлетів (+1 запасний). Шістьом вдалося потрапити до фіналів, двом – до півфіналів. 

У підсумку змагань збірна України має дві медалі – золото і срібло, та 14 місце в світі!

Наша редакція переживала ці неймовірні змагання разом з командою – на стадіоні в Будапешті і тут в Україні, ми цілодобово готували огляди, інтерв’ю та секрети залаштунків ЧС.

На завершення змагань Жорстка Атлетика розклала для вас по поличках виступ збірної України. Читайте, натискайте на гіперпосилання в статті, і згадуйте результати наших атлетів у Будапешті. 

МЕДАЛІ

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Золото у секторі стрибків у висоту виборола  Ярослава Магучіх. 21-річна атлетка, яка має в активі 2 срібла Чемпіонатів світу і бронзу Олімпійських Ігор, взяла п’ять висот, схибивши лише двічі. З першої підкорила 1,90. З другої 1,94. Далі знов без похибок 1,97 та 1,99. І з другої спроби далася Ярославі переможна висота 2,01, яку цього дня не взяла жодна з конкуренток! Коментарі атлетки читайте тут.

Золота нагорода Чемпіонату світу стала не лише першою в кар’єрі Магучіх, а й першим золотом українських атлетів на чемпіонатах світу за останні 10 років, і друге золото у жіночій висоті, після Інги Бабакової (1999).

Срібло принесла Україні Марина Бех-Романчук у секторі потрійного стрибка. У сьомий день змагань хмельничанка нарешті відкрила лік українським нагородам у Будапешті. У фіналі Марина вже у  першій спробі гарантувала собі нагороду з найкращим результатом поточного сезону – 15 метрів рівно. Потім на глядачів чекав справжній трилер – до своєї останньої спроби не давала видихнути чинна рекордсменка світу Юлімар Рохас. В результаті венесуелка в своєму заключному стрибку перевершила результат Бех Романчук (15,08) і забрала золото, лишивши Марину зі сріблом. Однак Марина, для якої це вже друга нагорода на Чемпіонатах світу, і перша у потрійному стрибку, не приховувала свого щастя від другого місця – інтерв’ю атлетки читайте тут.

ТОП 10

5 місце Чемпіонату світу посів метальник молота Михайло Кохан. І хоча атлетові лише 22 роки, цей ЧС був для нього третім в кар’єрі. І любителі легкої атлетики небезпідставно покладали на Кохана медальні сподівання. Однак з найкращим результатом цього сезону 79,59, Михайло став п’ятим. Відповідальність за цей результат поклав на тренерський штаб збірної, а саме – дисциплінарне покарання, через яке у поточному сезону не зміг взяти участь у достатній кількості міжнародних стартів. Докладніше про це –  інтерв’ю молотобойця.  

5 місце у секторі стрибків у висоту здобула Ірина Геращенко. 28-річна атлетка без помилок підкорила позначки  1,85 – 1,90 – 1,94. Але застрягла на 1,97 (маючи цього сезону в активі 2 метри). Чому так сталося – Ірина і сама не зрозуміла.  Про це можна почитати в коментарі стрибунки.

10 місце в бігу на 400 з/б виборола одна з найдоросліших атлеток в нашій команді – 33-річна Анна Рижикова. У півфіналі вона пробігла з найкращим результатом сезону – 54,42, однак цього не вистачило для виходу в фінал. Після півфіналу Анна зазначила, що на відпочинок поки не збирається,  і має потенціал змагатися далі.

10 місце у спортивній ходьбі на 20 кілометрів посіла Олена Собчук. Скороходка також показала особистий рекорд та виконала олімпійський норматив 1:28:50.

ТОП 20

11 місце посіла у Будапешті скороходка Людмила Оляновська. На дистанції 20 кілометрів чинна рекордсменка України продемонструвала найкращий результат сезону 1:29:36, і залишилася в 16-ти секундах від нормативу Олімпійських Ігор.

11 місце у фіналі стрибків у висоту виборов ще один аксакал української команди – Андрій Проценко, який виступав на своєму восьмому ЧС! Атлет, який торік був бронзовим призером ЧС в Орегоні, нині зупинився на позначці 2,25. Що сказав про це сам Проценко – дізнавайтеся за посиланням.

13 місце також у секторі стрибків у висоту має Олег Дорощук. 22-річний атлет вперше виступав в фіналі ЧС, і завершив його з результатом 2,20.

17 місце зі стрибків у висоту серед жінок посіла Юлія Левченко, яку ми дуже сподівалися бачити в фіналі. Однак цей день був нефартовим для киянки – вона вибула на стадії кваліфікації з результатом 1,89. Провину за такий виступ взяла виключно на себе, про що розповідає тут.

19 місце в бігу на 400 метрів з бар’єрами – такий результат Вікторії Ткачук, яку ми теж мали надію спостерігати хоча б у топ-10. Вікторія впевнено відібралася у півфіналі, де щось пішло не так, як вона розраховувала. Тож з часом 55,43 Ткачук завершила виступ у Будапешті. А про те, що саме стало причиною цього результату – розмірковує в інтерв’ю для ЖА.

19 місце у спортивній ходьбі на 20 км має Ганна Шевчук. У Будапешті скороходка змогла оновити свій найкращий результат сезону 1:31:44, скинувши понад дві з половиною хвилин зі SB. Це дозволило Ганні піднятися у світовому рейтингу на два десятки пунктів.

20 місце Чемпіонату світу посіла ще одна скороходка – Василина СидорчукНа дистанції 35 км Василина, незважаючи на спекотну погоду та судоми, таки дісталася до фінішу з результатом 2:57:24 – увійшла в топ-20 у світі після 6-річної перерви.

ТОП-30

23 місце Чемпіонату світу має дебютанка змагань, стрибунка у висоту Юлія Чумаченко. Вона не змогла подолати кваліфікацію, завершивши змагання з результатом 1,85. Однак відзначила, що була готова на більше

26 місце ЧС у стрибуна в з жердиною Владислава Малихіна. Він брав участь у змаганнях світового рівня після 6-річної перерви. Владислав у кваліфікації підкорив 5,35. Однак відзначив, що своїм виступом задоволений, і результат мав бути кращим, аби не проблеми з жердинами.

27 місце посів спринтер Олександр Погорілко. У кваліфікації 400 метрів він пробіг майже по особистому рекорду – 45,37. 23-річний атлет вперше виступав на Чемпіонаті світу, і відзначив що показаним результатом задоволений. Коментар Олександра читайте тут.

28 місце має скороход Сергій Світличний, який першим з українців вийшов на доріжку Чемпіонату світу, змагаючись на дистанції 20 км. Сергій показав найкращий результат сезону 1:22,28. Крім того, дебютант ЧС піднявся з шостого в третій десяток світового рейтингу

28 місце має і стрибун у висоту Дмитро Нікітін. Атлет зупинився на стадії кваліфікації, з показником 2,18. Для Дмитра це був перший Чемпіонат світу в кар’єрі, однак результатом він залишився незадоволений.

29 місце в світі посів за результатами змагань у Будапешті Роман Кокошко, який змагався у штовханні ядра. У кваліфікації його найкраща спроба була з результатом 19,17. Сам атлет пов’язує свій невдалий виступ на ЧС з втратою ваги

ТОП-40

31 місце Чемпіонату світу посіла за підсумками кваліфікації Ірина Климець, яка змагалася у метанні молота. Найкраща з трьох спроб українки була на 66,87. І це найгірший результат на чемпіонатах світу для Ірини, яка цього року змагалася на світовій першості вчетверте. Що сама молотобойка сказала про цей результат – читайте в інтерв’ю.

32 місце посів на Чемпіонаті світу наймолодший представник збірної України, 19-річний Артур Фельфнер. Метальник списа не зміг вийти до фіналу, показавши в кваліфікації результат 73,94. Артур розповів Жорсткій Атлетиці, що до змагань у Будапешті приїхав після травми, і напередодні кілька тижнів взагалі не метав.

32 місце має на ЧС-2023 і ще одна дебютантка змагань, стрибунка Марія Сіней. Вона змагалася у потрійному стрибку, і кваліфікації показала найкращий результат 13,38 та до фіналу не вийшла. Але атлетка має надію відібратися на Чемпіонат світу 2025 року.

33 місце – такий результат виступу на дистанції 3000 метрів з перешкодами для Наталії Стребкової. Дистанцію вона пробігла з результатом 10:02,20, і стала однією з трьох учасниць ЧС, які не вибігли з 10 хвилин. Наталія пов’язує такий результат з травмою, яка супроводжувала її цього сезону.

33 місце посів скороход Ігор Главан на дистанції 35 км. Атлет, який вже 10 років представляє Україну на чемпіонатах світу, цього року фінішував з результатом  2:45,18, а одразу після фінішу втратив свідомість. Ще один українець, який виступав на цій дистанції Івана Банзерук не зміг фінішувати.

34 місце здобула на дистанції 35 км скороходка Аліна Цвілій – 3:09:23. Атлетка відзначила, що показати максимальний результат завадила аномальна спека у Будапешті.

39 місце посіла за результатами кваліфікації Катерина Карпюк – вона змагалася на дистанції 400 метрів. Катерина, яка вперше виступала на ЧС на індивідуальній дистанції,  пробігла майже по своєму кращому результату сезону – 52,66. І відзначила, що рада навіть такому місцю, адже цього року взагалі не розраховувала їхати на Чемпіонат світу (інтерв’ю атлетки за посиланням).

ТОП-50

44 місце – зовсім не те, на що розраховувала на дистанції 800 метрів Наталія Кроль. У кваліфікації вона пробігла з часом  2:01,62. В коментарі атлетка відзначила, що сама не бачить об’єктивних причин для такого результату (читати тут)

49 місце має в бігу на 800 метрів Ольга Ляхова. Її час в кваліфікації – 2:03,11. Серед причин невдалого виступу на ЧС Ольга відзначила спеку і травму.

DNF, а отже без місця – Іван Банзерук спортивна ходьба на 35 км.

Фото: Жорстка Атлетика і Puma

Матеріал створено за підтримки Puma Ukraine з метою підтримки та розвитку української легкої атлетики!