Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

В останні вихідні травня Київ традиційно святкує день міста. Святкує не лише розважально, але і спортивно. Так, і орієнтувальники доєдналися до цього свята, вже вдруге провівши Кубок Столиці. Очолює команду організаторів Володимир Кудрін.

Для змагань були обрані мальовничі куточки Києва: Ботанічний сад та історичний центр міста. До того ж, перші два дні для елітних груп мали статус етапів Кубку України та світових рангових стартів. Це перші спринти WRE в Україні, тож деякі учасники “заробили” свої перші бали, хтось “добрав” кількість стартів (залік ведеться за 5-ма кращими за 2 останні роки), а хтось покращив свою суму. За перемогу у цих рангових стартах учасник отримує від 800 до 1375 балів. Як саме визначаються бали переможця та решти учасників можна дізнатися за посиланням.

Кожен зі стартів Кубку Столиці-2019 мав свої особливості: у перший день учасники бігали Ботанічним Садом, що ближче до паркового орієнтування; у другий день відбувся міський спринт історичним центром; а у заключний день орієнтувальників очікував “довгий спринт” – City Race, який охопив ще більше центру Києва, ніж попередній день.

Таким чином, для загальної перемоги потрібно було бути різнобічним спринтером. Так, показавши кращий результат на кожній з дистанцій, у жінок перемогу здобула Федорова Олена. Також стабільно пробігла Федосеева Ганна і посіла другу позицію. Третій результат у Карпенко Юлії, яка відігралася в останній день. А от у чоловіків боротьба за перемогу була цікавіша. Переможець першого дня Бабич Сергій у підсумку посів третє місце, “просівши” у другий день. Двійка стала “магічною” для Бриндака Євгенія – у перший день він показав третій результат, а от далі – другий і на дистанції, і у підсумку. А перемогу здобув Ласкаржевський Владислав, який розпочав з 4 місця та надалі покращував свою позицію.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Також приємно відмітити коментаторів Михаїла Татарнікова та Сєрікову Владиславу, інформації від них лунало не так багато, але вона була і досить цікава.

Загальне враження у більшості залишилось позитивним, тож можна вважати Кубок Столиці-2019 вдалим заходом. Природно, на змаганнях були і негативні моменти. Петров Віталій Жоржевич активно закликав учасників ділитися своїми зауваженнями щодо стартів. Робиться це не для того, щоб дорікнути, а для того щоб надалі покращувати рівень проведення змагань. Ми почнемо з того, що спостерігали, а ви (якщо ще щось зауважили) – продовжуйте.

  • Незначні затримки/ випередження старту та їх вплив на спліти;
  • Фінішні ворота для фіксації результату – гарна ідея, але по факту спортсмени, які обирали станцію мали кращий результат на декілька секунд, ніж ті, хто довірився воротам;
  • Не дуже вдале планування у перший день місця старту та (або) першого перегону у жіночій еліті – один з варіантів передбачає повернення спортсменів з початку орієнтування до місця старту та стартового коридору;
  • Змагання перетиналися локацією з іншими масовими заходами, через що на деяких перегонах результат учасника залежав від випадку – щільності натовпу на шляху;
  • Зачинений один з проходів до КП для частини учасників;
  • Перекриття деталей карти елементами дистанції (лінія, кружечок, номер)
  • Відсутність нагородження стартів WRE

Корисні посилання: сайт змагань.

Використано фото Коваленко Максима, Подгаєцького Андрія.