Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

28-го жовтня відбулась зустріч, задачами якої було обговорити головні старти 2021 року та питання гендерної рівності. Жодних рішень ще не прийнято, над ними комісія міжнародної федерації з орієнтування (IOF) буде ще працювати найближчі 3-6 місяців. А от чим живе сучасне орієнтування і які питання підіймалися розкажемо у стислому викладі.

Комісія атлетів: Флоріан Ховард (Швейцарія), Тереза Яносікава (Чехія), Густав Бергман (Швеція), Ян Наес  (Канада) займається такими питаннями: поради IOF з боку спортсменів, визначення структури комісії, комунікація/ форум атлетів.

Кубок Світу 2022 спеціальні правила.
Стартовий інтервал на довгій дистанції 3 хв між всіма означає довгий старт (близько 6 год), відповідно довгий карантин, різні погодні умови для учасників, які стартують на початку й у кінці, а також погода може бути несприятливою для довгого перебування восени. Можливе рішення: 3 хв для кращих, для решти 2 хв.
Кваліфікація на середній дистанції ЧЄ наразі передбачає проходження далі кращих 15 з забігу та додаткові місця для країн, які не потрапили у фінал за спортивним принципом, для ширшої репрезентативності країн. Для того, щоб у фіналі бігли кращі є пропозиція збільшити квоту до 20 з кожного забігу, але без додаткових слотів.

Рефлексія щодо стартів 2021 року
Було збільшено стартовий інтервал на спринті у Швейцарії (з 60 до 90 сек) та на довгій в Італії (з 2 до з хв) та використано перерву між “потоками”. Оскільки скарг не було, очікується продовжити дану тенденцію.
Чи варто змішувати лісові та міські дистанції в одному КС? Є спортсмени/ країни, які спеціалізуються і на лісі, і на місті, а такі, які на чомусь одному – чи не буде менш “цікавим” КС для таких спортсменів.
Прогнозований час переможця часто не був “вгаданим”, планувальникам та контролерам варто приділити цьому більше уваги.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Думки щодо подальших змагань:
2022
Травень КС Швеція (спринт, спринтерська естафета, нокаут)
червень ЧС Данія (спринт, спринтерська естафета, нокаут)
серпень ЧЄ/ КС Естонія (середня, довга, естафета)
жовтень КС Швейцарія (середня, довга, естафета)
2023
квітень КС Норвегія (лісові дистанції)
липень ЧС Швейцарія (лісові дистанції)
серпень КС Чехія (2 лісові, 2 спринтерські дистанції)
жовтень ЧЄ/ КС Італія (спринтерські дистанції)
2024
травень/ червень КС Швейцарія/ Італія (фокус на спринт)
липень ЧС Единбург (спринтерські дистанції)
серпень ЧЄ/ КС Угорщина (лісові дистанції)
вересень КС Фінляндія (лісові дистанції)

Найбільш жваво обговорюємо видалося питання гендерної рівності.
Станом на зараз лише довга дистанція в біговому орієнтуванню має різний час переможця в жіночій і чоловічій групах. В лижному орієнтуванні та на велосипедах час однаковий, в інших видах спорту – однаковий. З досвіду окремих країн Швеція вже має однаковий час після дискусій в середині країни, Норвегія наразі визначає чи потрібно їм зрівняти.
Та обговорення пішло у дещо інший вектор: якщо час має бути однаковим, то це має відбутися внаслідок збільшення часу для жінок, чи зменшення для чоловіків? Зазначалося, що програма для орієнтуваників достатньо насичена та виснажлива (4-5 стартів за тиждень), тому довга довга може мати поганий вплив на організм. Як варіант, лишати довгу довгу на останній день змагань, щоб втома після неї не мала вплив на інші дистанції. Збільшення часу для жінок може відвернути від участі менш розвинені в плані орієнтування країни, а також молодших учасниць (юніорські групи). Аргументом проти збільшення часу для жінок виступала і цікавість з боку ТБ – перегони, які тривають довго, ще й з великими розривами між лідерами не є цікавими з боку глядачів.
Напротивагу був аргумент проти скорочення чоловічої дистанції – цінність і особливість довгої дистанції полягає у тому, що спортсмен втомлюється й у цьому стані він має працювати і фізично і ментально.
Як компромісні варіанти було запропоновано робити коротші довгі дистанції для КС та довгу довгу для ЧС. Один з варіантів зробити її цікавішою для глядачів та ТБ – дуже довга дистанція з мас-старту.

Менш дискусійним виявився порядок спортсменів в спринтерській естафеті. Він ще не змінювався і виглядає наступним чином: Ж-Ч-Ч-Ж. Чи варто його переглядати від старту до старту? З позиції безпеки було запропоновано залишити жінок на першому етапі, оскільки вони більш швидко розсіюються по дистанції й зменшується ймовірність зіткнень що актуально для дистанцій в старих містах з вузькими вулицями та поворотами. Підняли й питання, щодо “можливості” скласти команду. Деякі країни не мають достатню кількість сильних і чоловіків, і жінок, а тому не завжди представлені. З досвіду інших видів спорту може бути запозичений варіант, де в команді лише два учасники.

Інші питання.
Для отримання зворотного зв’язку по завершенню змагань впровадити певні опитування;
Стандарти в картографії;
Стартовий порядок чи “чесно” базувати на рангах КС оскільки було декілька випадків коли призери (по факту) стартували на початку і не були представлені для глядачів. Також кращі спортсмени отримують кращі стартові позиції та показують кращі результати, розірвати таке коло з гіршою стартовою позицію важко;
Введення правил для контактної боротьби в нокауті та спринтерській естафеті;
Використання годинника з gps. На всіх нарадах перед змагальним днем підіймається питання чи дійсно спортсмен не може вийти на старт з годинником з gps, як тоді він має орієнтуватися в часі і як може “здати” його перед стартом. Згідно з правилами – не може використовувати. І тут два шляхи: підійняти це питання і скасовувати дане правило, або забезпечити команду простішими годинниками або пристроями gps без екрана.

Використані фото зі сторінки WOC2022