Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Про специфіку бігу взимку розповідає один із найкращих скайранерів Европи Ерік Хогснес:

“Сніг і лід під ногами і згасаюче світло в небі приносять нові пригоди на звичних тренувальних маршрутах”

В Норвегії існує чітка лінія між літнім та зимовим сезоном. Літо може бути теплим і чудовим, а зима – холодною і безжальною. Там, де я живу, в північній частині Норвегії, за Північним полярним колом, місцевість покрита снігом з листопада до середини травня. Це перетворює гірський і трейловий біг на справжнє змагання. Проте, на мій погляд, пробіжки в зимові дні набагато кращі, ніж в літні. Сніг і лід під ногами і згасаюче світло в небі приносять нові пригоди на звичних тренувальних маршрутах.

Я хочу вам розповісти, про побачену мною зимову красу і пережиті пригоди одного прекрасного дня на минулому тижні. Знаючи, що я звільняюсь після роботи раніше, я запланував побігти назад додому через гори. Цим маршрутом я бігав вже багато разів, але в цей день зимові умови зробили його більш чарівним. На вулиці було -5 градусів морозу, повітря було нерухомим і скрізь по маршруту верх лежали замети снігу аж до відкритих гірських хребтів. Коли я досяг вищої точки, то побачив дивовижне світлове шоу. Дивлячись в бік південної частини острову Сенья, я помітив масивні гори, які піднімалися з моря, немов темні силуети на тлі неба. Над вершинами гір тонка смужка неба світилася червоним. Я стояв і дивився, як небо змінювалось з червоного на зелене і, нарешті, на синє, а тоді почало сутеніти, аж поки не було усіяне яскравими сяючими зірками.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Якщо ви хочете продовжувати бігати попри холодний і темний зимовий період, тоді ці поради – для вас:

1. Будьте гнучкими у своєму виборі – біг, катання на лижах, або все відразу

Сніг приносить з собою дилему для всіх бігунів: “Що робити?” Бігти по бездоріжжю, горах чи асфальту, перейти на бігову доріжку або, якщо є спорядження, піти кататися на лижах? Відповідь … варто робити все. Знаходження балансу, однак, може бути складним. Те, що найкраще підходить одній людині, не завжди буде прийнятним для іншої, окрім того те, що було правильним у минулому році, не обов’язково буде правильним у цьому. Протягом зимових місяців я дозволяю обставинами і мотивами визначати мій варіант тренування. Якщо на вулиці падає сніг і сильний вітер, я буду робити коротші, швидкі тренування на біговій доріжці і відкладу тривалі лижні катання або пробіжки на декілька днів, поки погода не покращиться. Гнучкість в програмі тренувань має вирішальне значення протягом зимових місяців.

2. Одягайтесь не для того, щоб вразити, а – щоб зменшити ризики!

Біг на вулиці в зимовий період створює проблему – “що одягти?” З мого досвіду, різке падіння температури і замерзання місцевості підвищує втому в м’язах і збільшує навантаження на сухожилля, особливо на ахілл. Щоб зменшити ризик отримання травм, ви повинні правильно вибрати одяг, тобто відповідно до погодних умов. Це топ 5 моїх пропозицій:

1. Відріжте ступню у парі старих вовняних шкарпеток і одягайте верхню частину, як додатковий захист для щиколотки і ахіллового сухожилля. Якщо ви страждаєте від заціпеніння колін на морозі, тоді знайдіть іншу пару старих вовняних шкарпеток (ви точно тримаєте їх в задній частині вашої шафи) і зробіть те ж саме.

2. Якщо ви бігаєте по снігу, то використовуйте гамаші або гетри. Вони створять бар’єр і збережуть щиколотки і ахіллове сухожилля від снігу, а взуття від потрапляння будь-якого сміття.

3. Завжди одягайте шапку або пов’язку на голову, а також бафф довкола шиї. Я часто ношу два баффа – один навколо моєї шиї, а інший трохи вище, щоб закрити мої вуха, щоки і підборіддя.

4. Ваша термобілизна (базовий шар) буде вашим кращим другом. Я обираю із шерсті Мериноса.

5. Одягайтесь в три шари: шерсть (до тіла); фліс/пух/PrimaLoft (другий шар); вітрозахисна тканина (верхній шар).

3. Що зробити, щоб не бути схожим на корову на льоду?!

Хороше взуття – важлива складова як в зимовий період, так і в літній час. Ідеально підходять для снігу і льоду кросівки, які мають агресивний протектор і металеві шипи (я раджу Arctic Talon або Arctic Claw). Металеві шипи дозволять вам отримати відмінне зчеплення з дорогою. В іншому випадку ви будете більше часу проводити на своїх сідницях, а не на ногах! 😉 Я раджу при виборі зимових кросівок брати більші, ніж ваші літні кросівки (піврозміра точно). Я надаю перевагу зимовим кросівкам, які є досить просторими, адже за холодних температур і сніжного покриття, як правило, взуття твердне і жорсткішає, а тому менше розтягується.

4. Не пожалійте грошей на хороший ліхтарик

Біг наодинці з ліхтариком на голові по лісах і горах – це прекрасний досвід. Сьогодні на ринку великий вибір ліхтариків, більшість з них попри свою легкість світять настільки яскраво, що ви зможете впевнено бігти і не доведеться переходити на крок. Для трейлового бігу я б порадив ліхтарик 200-600 люмен. Для мене основними характеристиками при виборі ліхтарика є його вага (повинен бути легким) і місце кріплення батареї (кріпиться біля самого ліхтарика, тобто на моїй голові). Мені не подобається, коли батарея кріпиться окремо в упаковці на спині. Дріт, що висить, постійно заважає під час бігу або катання на лижах. Обов’язково не забудьте перевірити батарею перед початком бігу … ви ж не хочете, щоб темрява вас застала на вершині гори?! Я раджу завжди носити з собою невеликий запасний ліхтарик у кишені, на додаток до основного ліхтаря на голові, в разі надзвичайної ситуації. Не обманюйте себе, думаючи, що ви можете довіряти своїй батареї і світлу на мобільному телефоні!

5. Поважайте гори, особливо взимку

Життєво важливо вживати запобіжних заходів під часу бігу в горах в будь-яку пору року, особливо взимку. Погода може швидко змінюватися, тому ви повинні бути готовими до будь-яких несподіванок, навіть до потреби шукати притулок. Ніколи не варто недооцінювати гори, особливо в зимовий період. Небезпека також може ховатися під снігом! Я не можу перерахувати всі випадки, коли я, йдучи по, здавалося б, безпечному снігу, забивав або дряпав свою гомілку об гострий камінь. Тільки велика удача рятувала мене від перелому ноги. Моя порада: уважно вивчайте поверхню. Не поспішайте, ідіть повільніше, ніж зазвичай, і дивіться перед собою.

Я також раджу мати при собі рюкзак з додатковим одягом. Як мінімум я беру з собою: вітровку з капюшоном, штани проти вітру, додаткову ізоляційну куртку (пух/Primaloft), рукавички проти вітру, ліхтарик, карту і компас, деякі запаси їжі, додаткові рукавички, теплу шапку і термоковдру. Звучить багато (я знаю), але ці речі можуть врятувати ваше життя. З такою великою кількістю легкого обладнання на ринку ймовірно ваш рюкзак не буде занадто важким.

Якщо ви пересуваєтесь в області з високим ризиком снігових лавин, то ви повинні додати лавинний детектор, лопату і зонд до рюкзака. Ви можете викликати сходження лавин як під час бігу, так і при катанні на лижах. Найкраща порада, яку я можу дати: вивчати прогноз погоди протягом усієї зими. У Норвегії у нас є постійно оновлюване онлайн попередження про сходження лавин. Сподіваюся, у вас є щось подібне?!

6. Повідомте своїм друзям, куди ви плануєте піти

Але не варто, щоб те, що ви сказали друзям, давило на вас і ви думали, що повинні завершити намічений вами маршрут або дійти до вершини. Дуже важливо, щоб ви приймали правильні рішення, і часто вони можуть бути зроблені тільки в конкретний момент. Немає ганьби в тому, щоб взагалі не дійти до вершини. Якщо ви не впевнені – поверніться назад!”

За матеріалами ultra-extreme.com.ua