Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Останній рік – це прорив для OCR(obstacle course racing)-напрямку в Україні: створення федерації забігів з перешкодами, відкриття двох тренувальних майданчиків під Києвом, а також поява нового змагального проекту DYKA GONKA, який відбувся 6 липня у Витачеві.

Учасники заходу змагалися на одній з трьох дистанцій: “Шалена десятка”, “Зухвала п’ятірка” та “Дика миля” і ділилися на дві категорії: ОПЕН (для будь-якого рівня підготовки) або ПРО (де спортсмени претендували на призові місця).

На старт цих забігів вийшли майже 500 відважних атлетів. У цій гонці атлети не мали права робити штрафні бурпі, а більшість перешкод для категорії ПРО були обов’язкові до подолання. Непроходження такої перешкоди означала втрату браслету, що мав кожен спортсмен категорії ПРО і відповідно, дискваліфікацію з медального заліку.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Перемогу на найдовшій та найскладнішій дистанції “Шаленій десятці” святкували Олексій Бабій та Ірина Левенцова. На подолання 10-кілометрового маршруту з 25 перешкодами на шляху їм знадобилося 1 година рівно та 1 година 24 хвилини відповідно. Варто також зазначити, що серед дівчат категорії ПРО фінішу дісталися лише дві дівчини. Інші учасниці не подолали всі перешкоди і завершували дистанцію у категорії ОПЕН.

«Незабутні враження. Було важко, гарно і затишно, як вдома! Було дійсно непросто на підйомах і в той же час хотілося подивитися вверх на краєвиди. Найбільш дика перешкода, насправді, – це рельєф. Те, що переможу, відчув одразу, я готувався до перемоги», – підсумував переможець серед чоловіків.

Маршрут усіх дистанцій пролягав крутими схилами понад Дніпром у мальовничому селі Витачів (40 хв від Києва), енергетика якого дійсно заряджає (місце, де відбувався з’їзд князів Русі, а апостол Андрій встановив перший хрест слов’ян).

«Неймовірне місце.. ніколи не бачив такої краси… Це мій перший забіг з перешкодами і заради цього я встав о 3 годині ранку, йшов 1,5 кілометри пішки, вже о 6 чекав свого трансферу на локацію,…», – такі відчутті сповнювали перед стартом “Шаленої десятки” Влада Мочоного, який прибув на забіг з Чернігова. Справжній дикий учасник!

«Наша мета – не лише залучити людей до занять спортом, а й надати їм можливість відкинути все зайве, відкрити справжні емоції та енергію в умовах дикої природи. Також ми хочемо показати нашим учасниками справжню красу природи України та довести усім, що жодних обмежень немає, всі обмеження в нашій голові і що можливо все. Саме у цьому нам допомагають наші неймовірні учасники. Нашій команді подобається ділитися емоціями з людьми і робити це в такий спосіб – це найкраща інвестиція в нашу рідну країну», – прокоментував ідейний натхненник і розробник усіх перешкод DYKA GONKA Руслан Клименко.

Додамо, що організатори самі розробили і створили авторські оригінальні перешкоди та медалі, аналогів яким немає у світі. Все, що підготовано організаторами, – суто український продукт, який відповідає усім стандартам міжнародного рівня. Так за час підготовки було створено біля півсотні креслень перешкод, використано кілометри дерев’яного брусу, сотні метрів канату, тисячі метрів розміточної стрічки, подолано сотні кілометрів під час підготовки траси та витрачено мільйони кіловат дикої енергії організаторів.

Неможливо не зазначити, що DYKA GONKA – це перші забіги з перешкодами в Україні, де були також і забіги для дітей. 600 метрів з перешкодами долала наймолодша вікова категорія (6-9 років), 900 метрів бігли учасники 10-13 років, і окремо також проводився забіг для юніорів (14-17 років), які долали дистанцію Дикої милі. Усього у цих забігах участь взяли понад 100 юних спортсменів.

Переможець Дикої милі серед юніорів (а по часу – ще й серед дорослих) Кирило Камешков поділився враженнями:

“Найскладніших для мене було на швидкості проходити руколази, адже темп був дуже високим.. А от найбільше кайфу я зловив від рельефу, особливо від швидкісних спусків”.

Але на дистанції були не лише юні учасники. Справжнім прикладом для всіх став найстарший спортсмен – 89-річний Михайло Захарович Якуб, який успішно фінішував на Дикій Милі, довівши усім – що вік це зовсім не перешкода. Більше того на різних дистанціях DYKA GONKA стартувала і уся його родина: донька, онуки та правнуки – одразу 4 покоління.

«Траса дуже сподобалося. Насправді, перед стартом тут треба повісити вивіску, що це «Траса життя» – вона така, як і життя: на кожному кроці перешкоди, можна перечепитися будь-де, можна впасти, приходити до тями, необхідно вище ноги підіймати, дивитися уважно під ноги і вперед. Все як у житті», – розповів Михайло Захарович.

Траса сподобалася усім – від А до Я!”
“Це не схоже ні на що, постійні сюрпризи!”
“Важко не було, було реально ДУЖЕ дико”
“Атмосферу не передати словами…”
“Заряджені люди і неймовірна природа”– так учасники розповідали про свої враження. Це надихає організаторів працювати ще натхненніше та завзятіше і вони нам офіційно повідомили, що ДАЛІ БУДЕ:) 

З усіма офіційними результатами можна ознайомитися тут.