Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Естафета Jukola – масштабна спортивна подія у Фінляндії та одна з найбільших у світі естафет зі спортивного орієнтування. У 2019 році відбудеться вже в 71-ий раз естафета Jukola та у 42-ий Venla. Загалом ці змагання налічуватимуть біля 20 тис. орієнтувальників.

Починаються О-вихідні у суботу 15-го червня вдень з виключно жіночого забігу Venla у 4 етапи. Чоловіки ж (або змішана команда) розпочинають свою 7-етапну естафету Jukola вже після заходу сонця і фінішуватимуть на світанку 16-го червня.

Для естафет існує вікове обмеження – до старту допускаються орієнтувальники не молодше за 15 років. А ось на комплектування команд обмежень не має. Світова еліта та ентузіасти орієнтуються пліч-о-пліч на однакових дистанціях. Відчути неймовірну атмосферу можна й у ролі волонтера або вболівальника підтримуючи улюблені команди. Змагальний центр схожий на маленьке місто – окрім змагань тут можна відвідати кафе, спортивні магазини, взяти участь в інших заходах, насолодитися тишею або ж навпаки шумним натовпом.

Судді дистанцій Петтері Лайтінен та Ярко Ліуха мали сплановані дистанції ще восени та продовжували працювати на місцевості й весною. За їх словами кінець весни цього року більш вологий та теплий ніж минулого року, що сприяло росту трави та кущів, що у свою чергу напевно сповільнить швидкість лідерів. Боліт та дренажних каналів у районі змагань мало.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Дистанції будуть мати достатній рівень складності. Густий ліс без протоптаних людиною стежок. Стежки будуть з’являтися для останніх етапів завдяки попереднім. Житлових зон мало, а ті, які є на місцевості – знаходиться по її периметру. Прохідність та видимість місцевості значно відрізняється. І учасникам буде запропоновано все від найкращого до найгіршого. Та доля найгірших ділянок мінімізована при плануванні. Безперечно, спортсменам варто використовувати зони, що гарно пробігаються.  Орієнтування вимагатиме здатність тримати напрямок та помічати деталі місцевості. Та реагувати на найдрібніші деталі не варто – знадобляться великі та чіткі форми місцевості – за словами Ліуха.

У районі змагань за підтримки підрозділів озброєних сил організована мережа телетрансляції включно з онлайн-КП. Під час змагань на місцевості будуть працювати понад 70 контролерів КП і персоналу ТБ-/радіо-/онлайн- трансляції, а з урахуванням служби пунктів підживлення – понад 200 осіб.

Багато зусиль було докладено до організації трансляції з місцевості, тож маємо сподівання, що глядачам і на арені, і вдома буде цікаво спостерігати за боротьбою лідерів по gps-трекам та відеокартинкою з теле-КП

Параметри естафет:

Jukola

Етапперіод добидовжина, кмнабір висоти, мочікуваний час, хв
1сутінки/темрява10,928069
2темрява10,529070
3темрява/світанок13,234087
4світанок/день7,321047
5день7,823048
6день11,133068
7день12,935077
Разом73,720307 г 46 хв

Venla

ЕтапДовжина, кмНабір висоти, мОчікуваний час, хв
16,014040
25,713037
37,315050
47,916053
Разом26,8580

У минулому році перемогу здобула команда шведського клубу Stora Tuna у жіночій естафеті, а у чоловічій – фінський клуб Koovee, у складі якого біг Олександр Кратов (показав кращий час на етапі та вивів команду на першу позицію на 4-му етапі).

За кого ж вболіватимемо цього року?

Koovee: Кратов Олександр

OK Denseln: Ушкварок Павло, Поляниця Станислав, Д’яченко Вадим, Кравчук Юлія, Веремеєнко Євгенія

OK Ravinen: Глібов Руслан, Ласкаржевський Владислав, Терпай Дмитро

IFK Moras OK: Панченко Артем, Панченко Ольга

Sävedalens AIK: Гичко Віталій, Дзема Катерина

OK Orion: Пітірімова Олена

OK Södertörn: Постельняк Олена

Sever: Доценко Олена, Чебераха Ольга, Костіна Олена, Котляр Поліна – єдина українська команда

 

Стартовий листOnline Результати, Сторінка змагань

Використано фото з сайту змагань