Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Український метальник молота Михайло Кохан гучно заявляв про себе на юнацькому, юніорському та молодіжному рівнях, вигравши не лише всі чемпіонати світу та Європи у цих вікових групах, а і Юнацькі Олімпійські ігри.

На дорослому рівні Михайло дебютував ще у 2019 році, посівши п‘яту сходинку на чемпіонаті світу у Катарі. Далі українцю завжди чогось вистачало і він зупинявся в кроці від подіуму: четверте місце Олімпіади у Токіо, п‘яте – на чемпіонаті Європи у Мюнхені та на чемпіонаті світу у Будапешті.

Але чемпіонат Європи 2024 року таки став особливим і Михайло Кохан зумів виграти медаль та вперше в кар‘єрі піднятися на п’єдестал дорослого чемпіонату Європи. У Римі 23-річний українець виграв бронзу з результатом 80,18. Золото ж в останній спробі виборов поляк Войцех Новіцкі – 80,95, а срібло дісталося угорцю Бенце Халосу – 80,49. Детальніше про перебіг подій фінальних змагань з метання молота читайте за посиланням.

Михайло Кохан та Войцех Новіцкі. Фото: Жорстка Атлетика

До речі, останній раз українець здобував нагороду континентальної першості з метання молота ще у далекому 2002 році. Тоді Владислав Піскунов виграв срібну медаль у Мюнхені з результатом – 80,39.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Жорстка Атлетика перебуває безпосередньо у Римі, де поспілкувалася з новоспеченим бронзовим призером чемпіонату Європи Михайлом Коханом.

Міша, емоції вже вляглися. Що скажеш про свою першу нагороду дорослого чемпіонату Європи?

Радію цьому, але зараз розумію, що можна було б допрацювати в деяких спробах і результат був би кращий. Але я все одно задоволений. Це не поганий початок, адже ще минулого року я змагався у категорії U23, тому всьому свій час.

Ти давав дуже стримані інтерв‘ю перед виступом. Все склалося так, як ти хотів?

Це було очевидно, що хлопці готові метати далеко і це ще не всім вдалося реалізуватися. Впевнений, що на Олімпійських іграх хлопці метатимуть ще сильніше, тому зараз ми поїдемо на тренувальний збір до Естонії та будемо продовжувати тренуватися  далі.

фото: Жорстка Атлетика

Перед завершальною спробою ти йшов на другому місці, але Войцех Новіцкі взяв «золото» і посунув тебе на третю сходинку. Що ти відчував у той момент?

Я можу сказати, що це досвід, якого у Войцеха Новіцкі набагато більше, ніж у мене. Він молодець, зібрався і зробив, а я – ні. Хоча теж міг би покращити результат у шостій спробі, якраз була тиша на стадіоні й нічого не заважало, але не справився з емоціями.

Щодо емоцій. Ти дуже стримано поводиш себе у секторі… Тобі так комфортно?

У мене така нервова система, що я не дуже близько беру все до серця. Намагаюся виходити й робити все, так само як на тренуваннях, але сильніше.

Ти казав, що трохи прихворів перед змаганнями. Як це вплинуло на твій результат?

Якщо судити за тренуваннями та попередніми змаганнями, то я був готовий метати на метр далі. Самопочуття було нормальним, але якась дискоординація була присутня.

Фото: Жорстка Атлетика

Які наступні твої змагання?

Будуть ще два старти, але треба ще в менеджера запитати, бо запрошення дуже багато. Але якщо я поїду і сюди, і туди, то мене не вистачить на Ігри, тому будемо дивитися, де стартувати, щоб пометати у гарній компанії.

І наостанок чим тобі запам‘ятався цей чемпіонат?

Хм…важко згадати, але можу сказати, що мені не сподобалося. А саме однакова їжа: рис, макарони та суха курка. Це мені дуже запам‘яталося! 🙂


Друзі, також ми запустили благодійний збір для підтримки наших медиків, які щоденно рятують життя бійців на передовій.

Ваша підтримка надзвичайно важлива, і ми підготували для вас дещо особливе! За підсумками збору ми розіграємо ексклюзивний мерч та унікальні сувеніри з ЧЄ!

Разом ми зможемо зробити більше для наших героїв!