Один з найвідоміших в світі марафонів, Бостонський, відбувся минулої суботи у США. Це другий марафон у серії світових мейджорів 2024 року, і найстаріший марафон в світі – цього року він проходив у 128-й раз.

Окрім головної марафонської дистанції, відбулися забіги й на інших дистанціях – мейджор був справжнім біговим фестивалем, що тривав кілька днів. Серед цього учасників були й українці. А найбільшу увагу, певно, привернула 12- річна Яна Степаненко. Дистанцію в 5 кілометрів дівчинка пробігла на двох протезах – дівчинка втратила обидві ноги, під час ракетного обстрілу вокзалу у Краматорську, звідки намагалася евакуюватися разом зі своїми рідними, її мама тоді також втратила одну ногу.

Після реабілітації у США Яна почала займатися бігом. Торік бігла символічну дистанцію  під час Львівського півмарафону Незламності 2023. А цього року вирішила стартувати у Бостоні, аби зібрати кошти на спортивний протез для тяжко пораненого захисника України – Олександра Рясного родом із Запоріжжя. 30-річний чоловік втратив ногу, під час оборони рідного краю, але мріє повернутися на службу та знову бігати.

Попри всі складнощі, дівчинка змогла подолати 5-кілометрову дистанцію, і зібрала необхідну суму у 615 000 гривень.

Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів

-Коли ми почали бігти на старті, це було зовсім нескладно, тобто я пробігла десь метрів 300 може взагалі без складнощів, а вже потім, під кінець, коли залишився кілометр, почали в мене боліти ноги і я вже втомилася просто, але попри біль я добігла до фінішу, — розповіла після фінішу Яна Степаненко.

Після фінішу Яна зателефонувала  Олександру Рясному, для якого збирає гроші на протез:

«Дуже круто! Яно, ти неймовірна дівчинка! Молодчинка! Вітаю», – сказав Олександр.

А Яна відповіла: «Це все було заради вас. Сподіваюся, наступну мою дистанцію ми пробіжимо разом».

Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів