Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Жорстка Атлетика вже знайомила читачів з надзвичайно амбітним біговим проектом EuroHeroes, метою якого є підтримка насамперед європейських шосейних бігунів. Тож не дивно, що за відсутністю конкуренції з боку кенійських та ефіопських атлетів провідні ролі в Європі відіграють вітчизняні атлети.

Як і будь-який проект EuroHeroes має свою низку правил та бальну систему. До складу проекту входять чотири півмарафони Чехії, всі з яких мають IAAF Gold Label та 5 зірок траси від EA, а саме:

За кожен фініш атлету нараховуються бали по аналогії з багатоборством, тобто важливе не так підсумкове місце атлета, а його фінальний час в протоколі. Так результат в 1 годину рівно у чоловіків на півмарафонській дистанції дорівнює 1159 балів, а 1 година і 5 хвилин відповідно 1078. У жінок результат 1:10:00 рівний 1175 балам, а фінішний час в 1:15:00 принесе атлетці 1086 балів. До заліку приймаються два найкращих результати кожного атлета на двох стартах з чотирьох, причому бігати всі старти не обов’язково. І за підсумками всіх чотирьох напівмарафонів будуть визначені ТОП-3 чоловіка і жінки, які отримають 5, 3 та 1 тисячу євро за відповідно перше, друге та третє місця в проекті.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Після третього етапу проекту Mattoni Olomouc Half Marathon, який прийшов минулого вікенду, та приніс Україні одразу три призових місця у виконанні Романа Романенка, Ольги Котовської та Дар’ї Михайлової, з інтерв’ю яких ви вже мали змогу ознайомитись на нашому сайті, поточна ситуація в зведеній таблиці виглядає наступним чином:

Чоловічий залік

Як бачимо беззаперечним лідером тут є італієць Ясін Рачік, який до своїх трьох перемог поспіль має і комфортний відрив від Романа Романенка, який йде другим. Розрив в 49 балів є суттєвим, адже відповідає приблизно 3 хвилинам. Проте у ще одного українця Миколи Юхимчука є всі шанси поборотись за першу трійку, адже відставання від ірландця складає близько 20-25 секунд.

Жіночий залік

У жіночому заліку всі місця з 2-го по 5-те під тотальним контролем українок. Не варто також забувати про Вікторію Калюжну, яка перед останнім півмарафоном має дуже непоганий результат в 1090 балів, що при відповідних умовах в Усті-над-Лабем 21 вересня, може зробити її претенденткою на призову трійку.

Лілія прямує до своєї третьої перемоги

Проміжне перше місце у жінок, як і в чоловічому заліку з трьома перемогами до ряду, займає представниця Молдови Лілія Фіськович, яка з перевагою в 50 балів здається недосяжною для українських переслідувачок. Жорстка Атлетика отримала ексклюзивний коментар Лілії про перебіг гонки в Оломоуці:

Довгий час по дистанції ти була другою, ти очікувала, що англійка може так “просісти” і фактично злити останні кілометри?

Англійка суперниця дуже сильна, я не очікувала, що її так швидко вставить. Думала, що вона виграє. Так склалося, що я зібралась, дякуючи глядачам, що вболівали за мене.  Суперниця була дуже сильна. Напевно, вона просто швидко почала, я теж за нею почала – 8 км бігла слідом. Потім вона спробувала зробити ривок і побігла вперед, добре, що я за нею цього не зробила.

Які враження загалом від перемоги? 

Взагалі дуже щаслива, що я тут виграла. Я вже третій забіг поспіль тут виграю. Ще один у вересні залишився!

Таким чином, вже у вересні ми дізнаємось, хто за результатами чотирьох стартів стане біговим героєм Європи серед більш ніж 150 професійних атлетів! І можливо саме цей проект стане адекватною відповіддю Діамантовій Лізі, але в шосейних перегонах! Жорстка Атлетика продовжить слідкувати за всіма новинами даного проекту.