Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Жорстка Атлетика повертається до Трускавця на ЧУ зі спортивного орієнтування. І якщо у далекому 2000 р. Трускавець приймав ЧЄ, на цей раз він стане відбірковим стартом на ЧЄ для національної збірної, а також  юнацький ЧЄ та юніорський ЧС для відповідних груп.

Вже за традицією, ми поспілкувалися перед стартами з організаторами О-Весна у особі заступника головного судді з інформації – Подгаєцького Андрія Валерійовича.

Ви проводите ці змання вже вдруге. Які висновки були зроблені?

“У першу чергу – що ці змання потрібні для України. Ми створювали цей проект для роботи з юнаками та юніорами на гірській місцевості – для них це біла пляма, за останні три роки гірська підготовка дуже просіла. Дорослі елітні спортсмени мають можливість їздити і мають досвід дистанцій у Криму, Чернівцях. На сьогодні у Чернівцях якісних карт немає, на жаль. Щодо Криму – його також немає. Тому нам підходить Трускавець, як варіант для підготовки юнаків та юніорів.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Крім того, якісних змагань немає, ми хочемо створити певний прообраз того, що має бути. Єдине, наразі важко визначити, в якому форматі це має бути фінансово. Зараз цей проект м’яко кажучи не окупається. Для того щоб його проводити на такому рівні, людям доводиться вбиватися. Потрібно залучати більше людей, щоб усі працювали більш-менш адекватно, а не по 18 годин на добу і щоб було якесь фінансування. Ми бачимо цей шлях у збільшенні стартового внеску. Чому? Тому що стартовий внесок має забезпечувати змагання. Якщо змагання проводяться у мінус – це неправильно.

Ми продовжуємо розвивати цей проект. Головна ідея це доступне проживання, якісні карти та їх зручність розташування. З часом ми створимо базис карт, на яких можуть готуватися юнаки, юніори (адже це головна задача нашої команди). Ми зможемо тут проводити якісні збори і через 3-4 роки вийдемо на солідний рівень на європейських чемпіонатах“.

Щодо рангового старту. Ваша команда проводить його впреше. Які вимоги до нього та з якими складнощами зіштовхнулися?

“У першу чергу основна робота лягла на Василія Анатолійовича, тому що багато інформації потрібно робити англійською мовою. Треба багато перекладати, а він це робить якісно і це займає багато часу, хоча й він добре володіє англійською. Також є певна сума, яку потрібно заплатити ранговий старт”.

А є якість критерії по складності карт, плануванню дистанцій?

“Справа у тому, що якщо ми будемо якісно проводити українські старти, це ніяк не буде відрізнятися від європейских, у моєму розумінні. І деякі українські старти, той же Коростишів, у якихось моментах був кращий ніж європейські чемпіонати. Але знову ж все лягає на плечі людей. Якщо вони за це не отримують гроші – це нормально, але коли сам проект не окупається – цього не має бути з самого початку для його розвитку”.

Чи переслідували якусь мету, долучаючи ранговий старт: залучити інозмних орієнтувальників чи допомогти нашим “заробити” ці бали?

“Насправді, ранговий старт не є нашою метою. Ми хочемо проводити якісні змагання для наших спортсменів, от і усе. Так, до нас приїхали 7 спортсменів з країн Європи. Спортсмени Західної Європи бояться їхати. Ми розмовляли зі словацькими, польськими орієнтувальниками, проблема в тому, що у них немає паспортів – у них id-картки. Основні наші споживачі, як це було в Криму, – російські спортсмени, і вони приїхали би. Але є певні заборони і політична ситуація”.

Як вплинула довга зима на проведення цьогорічного чемпіонату?

“Перше – це ми потрапили з тиражем карт на спринт. Якщо казати про Трускавець, ще тиждень тому було тепло і квіти усюди. Після цього випало 20 см снігу. Ми приїхали на збір і думали, що будемо змушувати спортсменів бігти у шипах, у залізних шипах, тому що був лід, багато втоптаного. Зараз ситуація змінилась на краще. Щодо лісових дистанцій – будуть складнощі з довгою. Сніг навряд чи зійде до цього моменту і багато ділянок спортсменам доведеться бігти по снігу”.

По снігу не буде слідів, троп?

“Там сліди вже настільки заплутані самим постановниками, що ті люди, які вирішать побігти по ним – не вийде. Щодо середніх – прогноз дозволяє казати, що буде достатньо тепло”.

В еліту на цей раз заявилося 59 чоловіків та 33 жінки. Всього ж заявилося 669 орієнтувальників. Розпочинаються змагання надкороткою дистанцією (спринт) центром міста, після чого відбудуться церемонія відкриття змагань, нагородження та лоторея. У п’ятницю орієнтувальники змагатимуться на подовжених дистанціях, а на вихідних – середня та скорочені дистанції. Нагородження лісових дистанцій відбуватиметься на аренах змагань у суботу та неділю.

Більше інформації за посиланнями: сайт змагань, fb сторінка, бюлетень (укр. мова)оперативна інформаціяінформація з наради представниківстартові хвилини 1 день.

Фото зі сторінки заходу.