Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Жорстка Атлетика разом з Павлом Ушкварком спробували розібратися, хто ж такий тренер збірної та що очікує нашу збірну найближчим часом. А що з цього вийшло, читайте далі.

Вибори. Восени відбулась конференція, на якій ти був обраний тренером. Розкажи, яка у тебе була програма/обіцянки, які ще були претенденти та як розподілилися голоси.

“Моє бачення ролі тренера збірної полягає в тому, що спортсмени повинні тренуватися та виступати на змаганнях, а тренери – допомагати реалізувати себе та вирішувати всі інші питання. Тому моя “програма” базувалася саме на цьому принципі. Вже багато років всі організаційні питання та вся робота з паперами лежали на плечах спортсменів та забирали багато сил та часу. Тому я намагаюсь залишити спортсменам їх прямі функції, а всю іншу роботу беру на себе. Свою кандидатуру на вибори я виставляв в електронному вигляді, тому не знаю, як розподілилися голоси, але не чув щоб хтось ще претендував на цю роль”.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Щодо посади. Які обов’язки, функції старшого тренера?

Основні функції це: розробка положення про відбори, плану підготовки збірної команди України, визначення складу делегації на офіційні змагання, підготовка паперів, заявка на змагання та інше”.

Ця робота оплачується чи це на добровільних засадах?

“Це громадська робота і вона не оплачується. Планувалося поставити питання перед Мінмолодьспортом про відкриття вакансії головного тренера штатної збірної команди України зі спортивного орієнтування, але поки що не вдалося досягти успіху в цьому напрямку”.

Протягом декількох років старшим тренером був Кратов Олександр, а ти та Руслан допомагали йому. Що саме робив ти?

В нас не було чіткого розподілення ролей. Займалися різними нюансами, в залежності від змагань та вільного часу”.

І яка ситуація зараз: ви так само працюєте разом, але очолюєш ти чи відбулись певні зміни? 

“Зараз, як я вже казав, намагаюсь всю організаційну роботу взяти на себе. А хлопці мене консультують в деяких питаннях”.

ЧУ зі спринтів -2017

Бігаючий тренер. Тренер має розуміти потреби спортсменів і у цьому перевага спортсмена-тренера. Але якщо тренер ще входить у склад збірної як атлет, чи не виникає питань щодо об’єктивності? Спортсмен має вірити в себе, а тренер тверезо оцінювати ситуацію.

“Думаю, що я зможу бути однаково об’єктивним. Та якщо в мене будуть сумніви я завжди можу порадитись з Олександром та Русланом. Вважаю, що з цим проблем не буде”.

Критерії відбору. Наскільки жорстко вони будуть застосовуватися? Наприклад, якщо “залишаться” місця чи потрібно буде доукомплектувати естафету, чи можливе потрапляння до збірної без виконання вимог відбору?
На ЧС по критеріям проходить одна людина, яка посяде місце у топ-15 на ЧЄ-2018, та ще одна – переможець тестового старту. Тобто на окрему дистанцію вийде не більше двох представників кожної статі від України? У квотах на країну маємо 3 чоловіка на всі дистанції та 3 жінки на спринт.

“Критерії будуть застосовані так, як вони прописані у положенні про відбори. Якщо буде потрібно, то команда може бути доукомплектована за рішенням головного тренера, але це також прописано у положенні. У такому разі рішення по кожному буде розглянуте окремо, на підставі результатів відбіркових чи інших змагань”.

Фінансування. Який рівень фінансування має команда, на якому рівні воно знаходиться в порівнянні з минулим роком?

“Об’єм фінансування в порівнянні з минулим роком збільшився приблизно на 15%, але інфляція вже з’їла третину цього збільшенням. Боюся що до чемпіонату світу ми втратимо більшу частину цієї суми. Щодо рівня фінансування – він недостатній. Запланованої суми вистачить тільки на участь команди “А” у чемпіонаті Європи та світу, 3-4 тренувальних табори за кордоном та часткову оплату команди “Б” у чемпіонаті Європи та світу. Як що ми будемо дуже економними, то можна ще сподіватись на часткову оплату участі 2-3 основним спортсменам в одному з етапів кубку світу. Тобто ви бачите, що йдеться лише про покриття мінімальних витрат на участь. Мови про фармакологію, масажиста, дослідження, достатню кількість НТЗ, пристойні умови під час поїздок, екіпірування і т.н. взагалі нема. Професіоналів у нас в збірній немає, більше чи менше – всім спортсменам доводиться працювати щоб покрити бракуючі витрати. Зрозуміло, що в таких умовах працювати і показувати достойні результати дуже важко”.

Як визначається, які заходи (збори, змагання) будуть фінансуватися та у якому розмірі?

“Розподіл фінансування по заходах планує тренер збірної в межах виділених на рік коштів”.

Підготовка. Збори. Взимку пройшли збори в Олешках та Одесі. Що ти почерпнув для себе як тренер? Можливо побачив у комусь потенціал, а на комусь поставив хрест?) Що чутно від легіонерів – де, як вони готуються та до яких стартів.

“Головне що я помітив під час цих НТЗ, що є молодь, у якої є бажання тренуватися. При гарному збігу обставин в орієнтування України є шанс на високі результати у майбутньому. Мені сподобалось завзяття Рачука Тараса та наполегливість Стаса Поляниці, при певному підході з цих хлопців можуть вийти сильні спортсмени. Дуже сподіваюсь на подальший прогрес Каті Дземи, для цього є всі передумови. Насправді є багато потенційних спортсменів, але все вирішує підхід та умови.

Майже від всіх легіонерів гарні новини, тільки у Руслана альтернативні тренування ще займають більшу частину об’єму. Оля Панченко почувається вже набагато краще і я сподіваюся, що в цьому сезоні вона повернеться, а може й перевищить свої кращі результати. Олександр вже відновився та нарощує тренувальні навантаження, Надія поєднує роботу та тренування, але налаштована дуже оптимістично. Про де і як, це краще питати особисто у кожного”.

Плани. Щороку збірна заповнює індивідуальні плани, в яких вказує запланований результат на наступний рік. Що планують спортсмени (в середньому та максимально)? Чи хтось відповідає за їх виконання? Що буде при невиконанні чи перевиконанні запланованого результату?

“Всі ці індивідуальні плани я вважаю пережитком радянського союзу, які не відповідають сучасним тенденціям у спорті. Тому не дуже дивлюся на них і не можу сказати що “планують” спортсмени. По факту, відповідальні за виконання особисті тренери та спортсмени, але про якісь санкції за невиконання я не чув. Заохочення у вигляді премій передбачені тільки за призові місця на офіційних міжнародних змаганнях”.

Ти вже трошки попрацював на цій посаді. Які перші враження? Не зневірився, є шанси здійснити бажане?

“Перші враження — дуже багато паперової роботи та нюансів з документами. Не все так просто як, скажімо, у Швеції. Багато бюрократії, але я намагаюся пристосуватися. З’явилися люди, які намагаються образити, поставити під сумнів мої плани, ідеї та бачення. Цим вони показують лише свою недолугість. Як я вже казав, з цим рівнем фінансування дуже важко сподіватись на гідний рівень підготовки. Та я намагаюсь робити все залежне від мене і сподіваюсь досягти своєї мети”.

Ось таким видалось спілкування з Павлом. Сподіваємось, що всі позитивні сподівання здійсняться, а з негативними вдасться впоратися сумісними зусиллями.

Використано фото KievOpen