Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Перший вид і одразу перші два фінали ЧС в Бірмінгемі розділили пряму 60-ти метрівки. Два сектори, один навпроти другого, стали центром поглядів головної зимової арени світу 2018 року практично на півтори години. Кожні 30 секунд з кожного боку відбувалась спроба, все було дуже динамічно та насичено.

У чоловіків-висотників, як і прогнозувалось, змагання розгорілись між добрими знайомими з Лондону – Мутазом Баршимом та Данилом Лисенком. Але на відміну від Лондону, в Бірмінгемі хлопці помінялись місцями – після трьох іксів Мутаза на висоті 2,36 Данилу лишалась остання спроба, і він її виконав дуже майстерно та впевнено. Тож, 2,36 у Данила, 2,33 у Матаза та 2,29 у німця Матеуша Пжибилко, і ми вкотре знімаємо капелюха перед легендарним Хав’єром Сотомайором – вже місяць тому він вказав на атлета, який переможе Мутаза, – так і сталось. Разом з відбірковим нормативом, який складав 2,33, результати переможної трійки, за винятком 2,36 Данила, виглядають не зовсім яскраво. Приємний і той факт, що бронзовий результат ЧС рівний переможному результату останнього ЧУ в Сумах, тож відсутність сьогодні в секторі Андрія Проценка підіймає більше питань перед IAAF, ніж дає відповідей.

IAAF | Getty Images

Деталі виступів Ірини Геращенко та Юлій Левченко в сусідньому секторі та спробу Мрії Ласіцкене на 2,07 читайте тут.

Жіноча трійка, або коктейль з вибухових прізвищ

Дібаба, Обірі, Хасан, Клостерхальфен, Мюър – всі найсильніші в одному місці, і вони не підвели!

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

З самого початку, на правах господарки змагань, лідерство захопила Лора Мюїр, хоча й дуже умовно. Над Лорою нависали всі учасниці фіналу, але її рухи від того не ставали швидшими – штампуючи кола трохи швидше від 40 секунд вона привела пілотон до позначки 1000 метрів за 3 хвилини 15 секунд.

Це зовсім не входило в плани деяких суперниць Лори, тож лишалось чекати у кого першої здадуть нерви. І, авжеж, цією першою стала молода Констанція Клостерхальфен, яка вже не раз втрачала медалі через свою зухвалість. Одразу за німкенею розмістилась чинна рекордсменка світу Гензебе Дібаба, яка весь перший км була заключною, далі бігла Обірі, відтіснивши таким чином Мюїр на 5-6 позицію. І щойно швидкість взяла в свої тендітні ноги Констанція – кола почали танути активніше, в результаті вже більш приємні та адекватні секунди на другій тисячі – 2,52.

Але найцікавіше на глядачів, та й учасниць, очікувало на заключній тисячі. За 4 кола до фінішної лінії в лідери виходить Дібаба та починає додавати, за нею Обірі. В цей час відбуваються постійні зміни на місцях з 3 по 5, тепер до вищезгаданої четвірки долучилася і меланхолічна Сіфан Хассан, яка за кілька кіл обходить Обірі і тягне за собою Мюїр. Під дзвіночок ця трійка в такій же послідовності відправляється на заключну 200-метрівку. Хасан починає скорочувати відставання з Дібабою, та все ж запас швидкості у Гензебе високий. І вже на фінішній прямій замість боротьби за золото Хасан доводиться захищати своє срібло від Мюїр, відчуваючи її шалений фініш Хасан зміщається на другу, а потім і на третю доріжку. Отже, Дібаба, Хасан і Мюїр з медалями, час переможниці 8:45,05, що зовсім не 8:31 SB, і звісно не 8,16 WR, але нерви достойні фіналу ЧС!

IAAF | Getty Images

Перший день чемпіонату світу видався дуже куцим та швидким, не лишивши часу ні на роздуми, ні на захоплення. Тож всі ми в очікуванні 2-го, 3-го та 4-го змагальних днів!

Основне фото Getty Images | IAAF

[efb_likebox fanpage_url=”gathleticsua” fb_appid=”1130755580316176″ box_width=”340″ box_height=”130″ locale=”uk_UA” responsive=”0″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ animate_effect=”fadeIn”]

Оперативна інформація з Бірмінгему у нашому Telegram-каналі.