додому Блог Athlete insight

Дворазова чемпіонка Європи з кросу про харчування

Ireland's Fionnuala McCormack crosses the finish line to win the women category of the fourth stage of the CrossCup cross country running competition, in Brussels, on December 18, 2016. / AFP / BELGA / JASPER JACOBS / Belgium OUT (Photo credit should read JASPER JACOBS/AFP/Getty Images)

Ірландка Фіоннуала Маккормак в 2012 році стала першою жінкою в історії, якій вдалось захистити своє європейське чемпіонство в кросі, і ось в 2017 вона знову дарує надію Ірландії на медаль, тож всі острів’яни затамувавши подих, чекають на 15-й за ліком виступ Фіоннуали на європейському чемпіонаті з кросу!

Дворазова чемпіонка Європи з кросу поступово набирає обертів на локальних стартах, щоб позмагатися за повернення титулу, який вона вигравала в 2011 та 2012 роках. Попередні роки вона була дуже близькою до третього титулу, але в 2015 та 2016, коли вона фінішувала відповідно 4-ю та 5-ю.

Безсумнівно, за високими результатами та перемогами стоїть кропітка робота, планування та тренування на межі людських можливостей. В кожного спортсмена є власні підходи або звички до того чи іншого рутинного заняття, тож сьогодні ми проллємо світло на один з найголовніших аспектів в житті дворазової переможниці ЧЄ з кросу – харчування.

Ви постійно готуєте їжу, або ж куховарите, скажімо, в неділю на цілий тиждень?

Я недостатньо організована, щоб навіть спланувати залишок дня, тож я постійно готую їжу.

Мені подобається приготування їжі, я дійсно насолоджуюся цим завданням, і розцінюю його як  можливість “відключитися”. В змагальний період я можу знати лише, що саме я буду їсти за один-два дні до старту, але я завжди готую і одразу їм!

Скільки разів на день ви приймаєте їжу?

Я люблю і переконана, що краще часто їсти в невеликій кількості, аніж традиційні три великі страви. Для бігуна важливо їсти часто та небагато, це дозволяє зберегти м’язи і спалювати жир.

Як часто ви тренуєтесь? Чи відрізняється ваш раціон від раціону звичайної людини?

Я тренуюсь практично кожен день. Зазвичай це дві-три тренувальні сесії на день. Мені потрібно набагато більше енергії, ніж звичайній людині, тому їм багато і все що потрапить під руку.

Дні тренувань та дні відпочинку, чи різниться раціон?

Коли я готуюсь до марафону, я постійно маю пам’ятати про необхідність їсти, щоб підтримувати себе. У вихідні ж я намагаюсь їсти якомога більше, щоб підготувати себе до наступних важких тренувань.

Як ви ставитесь до солодкого, дозволяєте собі шоколад в дні відпочинку?

Я не з тих людей які одурюють самі себе і ставлять обмеження! Я люблю солодке, особливо фруктові торти, шоколад та варення!

Скільки ви п’єте води, і які харчові добавки приймаєте?

Чесно зізнатись, я не п’ю достатньо води, але я знаю, наскільки це важливо, тому працюю над собою, але чомусь важко вписати рекомендований об’єм в свій день. Чомусь мені здається, що я не одна така на планеті з цією проблемою.

Щодня я приймаю комплексні вітаміни. Після жорстких тренувань я використовую відновлювальні напої, такі як RecoveryAce Endurance. Під час змагань використовую вуглеводні напої та електроліти, але в тренуваннях практично їх не використовую!

За матеріалами зелених сайтів www.the42.ie та www.independent.ie

Основне фото: JASPER JACOBS/AFP/Getty Images