Сьогодні, 20 квітня, у Китаї стартував новий сезон Діамантової ліги. З нового рекорду відкрив його у Сямені неймовірний Арман Дюплантіс. Торік у фіналі ДЛ в Орегоні Мондо підняв планку світового рекорду до 6,23. А сьогодні  24-річний олімпійський чемпіон, чемпіон світу на відкритому повітрі та у приміщенні здивував навіть самого себе, коли на дебютному старті сезону на відкритому повітрі,  з першої спроби чітко перелетів 6,24.

Напередодні на запитання, чи планує він восьмий світовий рекорд, Дюплантіс відповів: «Начебто ні». Але потім він вирішив вгамувати власне розчарування від того, що в зимовому сезоні не зміг стрибнути вище 6,05 (цей результат дозволив йому зберегти титул чемпіона світу у закритому приміщенні в Глазго):

Сезон у приміщенні був гіршим, ніж мені хотілося б, тому сьогодні в мені було трохи вогню, — зізнався Дюплантіс, – Я дійсно хотів показати, на що я здатний.

І він це зробив, додавши Сямень до мапи місць, на яких він вже встановлював світові рекорди – після Торуня, Глазго, Белграда (двічі), Юджина (двічі) і Клермон-Феррана.

Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів

Після успішних стрибків на 5,62, 5,82 і 6,00  Дуплантіс підняв планку одразу до 6,24 м, що на 7 см вище, ніж його перший світовий рекорд, встановлений чотири роки тому в Торуні.

Я просто подумав, що стрибну якнайкраще, і це сталося. Я думаю, що в мені ще є вищі висоти, – прокоментував свій виступ Дюплантіс.

До цього Дюплантіс лише одного разу розпочинав свій сезон на відкритому повітрі зі стрибків за 6 метрів  2022 року на етапі Діамантової ліги в Досі (6,02). 

Найближчого конкурента, дворазового чемпіона світу з США Сема Кендрікса, Мондо обійшов на 42 сантиметри – той виборов срібло з результатом 5,82. А китаєць Хуан Бокай фінішував третім з результатом 5,72.

Джерело: World Athletics

Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів