Жорстка Атлетика та Puma Україна оголошують старт вже традиційного конкурсу Puma Athletics Awards 2023 – визначення найкращих атлетів року в семи карколомних номінаціях!

Як і завжди, ми разом із вами  цілий рік пильнували і вболівали за українських «жорсткоатлетів», які наполегливо йдуть до мети, не бояться викликів, і не зупиняються на досягнутому, за тими, хто є взірцем і мотиватором для інших.

І зараз ми хочемо звернути вашу увагу на тих атлетів, які на погляд редакції ЖА  заслуговують особливої уваги, визнання та, зрештою, підтримки та мотивації, які ніколи не бувають зайвими! Ми довіряємо цей виклик вам, нашим читачам. Тепер ваш час заохотити і змотивувати цих атлетів на нові здобутки та перемоги!

Голосування триватиме до 23:59 26-го січня 2024 року. Переможців та найактивніших уболівальників (слідкуй у фейсбуці та інстаграмі) чекають подарунки від Puma Україна.

Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів

 


Невтомна лідерка року

Ярослава Магучіх, стрибки у висоту

Переможниця усіх топових змагань року: у активі спортсменки золоті медалі ЧЄ в приміщенні, Командного чемпіонату Європи і разом з ним і Європейських Ігор, ЧС та фіналу Діамантової ліги з SB та найкращим результатом сезону у світі на додачу (203 см). Беззаперечне лідерство та невтомність – в усіх проявах, що й казати. Але погодьтеся, усіма очікувана планка для спортсменки стоїть на рівні 209 см, тож голосуємо за Ясю та продовжуємо вболівати.

Ірина Геращенко, стрибки у висоту

“Все було гладко, чисто, без скачків – і сезон, і підготовка”, – така оцінка 2023-го змагального року самою спортсменкою після фіналу ЧС, де Іра посіла високе 5-те місце. 20 стартів за рік, повторення особистого рекорду 2,00 м (між іншим, лише четверо спортсменок у світі в 2023-му дострибували до цієї висоти) та без перебільшень рівний сезон, де планка результатів жодного разу, за винятком одного, не опускалася нижче 190 см. Далі буде!

Юлія Левченко, стрибки у висоту

10 років, як ця атлетка перебуває серед лідерок українських та й, зрештою, світових стрибків у висоту! І це незважаючи на свої лише 26! Сезон-2023 був зі злетами та падіннями, та, тим не менш, за спортсменкою топ-6 у фіналі Діамантової Ліги та ЧЄ в приміщенні. В чому секрет невтомності спортсменки? Напевно точну відповідь не знайдемо, але підпис у інста-профілі Юлі говорить сам за себе “jump, eat, sleep”, а ми лише додамо: “higher and repeat”!

Марина Бех-Романчук, стрибки у довжину та потрійним

Якщо говорити про невтомність, то це до Марини: поєднання двох дисциплін протягом усього сезону. Лідерство – також за тією ж адресою! Статус віцечемпіонки світу, фантастичний стрибок на 15 метрів та 5 подіумів Діамантової ліги – лише неповний перелік здобутків спортсменки за сезон-2023, і це попри чимало перепон на шляху. Не опускати руки і рухатися до мети – це схоже на принцип, чи то інструкцію до дій цієї спортсменки. І це, як бачимо, приносить свої плоди!

Невтомна лідерка року

  • Ярослава Магучіх (55%, 2 104 Votes)
  • Марина Бех-Романчук (21%, 821 Votes)
  • Юлія Левченко (17%, 664 Votes)
  • Ірина Геращенко (6%, 232 Votes)

Total Voters: 3 821

Loading ... Loading ...


Невтомний лідер року

Олександр Погорілко, 400 м

Якщо ще відносно нещодавно про цього атлета говорили як про дебютанта міжнародних змагань, то зараз прийшов час говорити про Олександра Погорілка, як про лідера української 400-метрівки. Сезон 2023-го року у виконанні спортсмена виглядає наступним чином: двічі оновлення свого PB (45,31), третій результат в історії України, перемога на чемпіонаті АБАФ, дебют на ЧС у Будапешті. Схоже на серйозну заявку! І трохи додаткової мотивації від вболівальників спортсмену не завадить!

Михайло Кохан, метання молота

Як вам таке представлення: 22-річний спортсмен, який вже встиг відзмагатися за карʼєру у трьох фіналах ЧС, на останньому з них, зразка 2023-го року, атлет фінішував пʼятим? Виглядає, як солідне та серйозне лідерство! Стабільні спроби під 80 метрів дозволили атлету також додати до своєї колекції золото молодіжного чемпіонату Європи, золото Кубка Європи з метань та срібло Європейських Ігор. Що буде далі? Покаже олімпійський 2024 рік, адже путівка до Парижа вже у Михайла в кишені!

Роман Кокошко, штовхання ядра

Скромність і повна віддача – одна з характеристик справжнього лідера, що стосується і цього атлета також. Разом з тим, найбільш красномовним підтвердженням лідерства Романа у 2023-му стало оновлення рекорду України в приміщенні (21,84 м) та бронза Чемпіонату Європи та золото Кубка Європи з метань на додачу. Однак, самого атлета ані медалі, ані рекорд України не надто дивують, адже сам зазначає – готовий штовхати далі. Тож додатково підживити цього спортсмена зарядом на результат не буде зайвим!

Артур Фельфнер, метання списа

20-річний Артур Фельфнер – беззаперечно одна з надій збірної України. Чемпіон світу U20 (2022) торік підтвердив реноме на чемпіонаті Європи серед молоді, вигравши золото з солідним показником 83,04 м. Також Артур приніс Україні бронзу Європейських Ігор і командного чемпіонату Європи та дебютував на дорослому ЧС у Будапешті. Нині харизматичний метальник має 19 місце світового рейтингу і збирається представити Україну на Олімпіаді у Парижі. Додамо, що РВ Артура складає 84,32 (норматив на ОІ 85,50).

Олег Дорощук, стрибки у висоту

Конкуренція як в жіночих, так і в чоловічих стрибках у висоту в Україні зашкалює. Однак 22-річний Олег Дорощук спокійно і розважливо робить свою справу та стабільно показує результат. Торік атлет вперше виступав у фіналі дорослого чемпіонату світу і став 13-м. Також був срібним призером молодіжного чемпіонату Європи та  посів 3 місце у ІІ дивізіоні Командного чемпіонату Європи з результатом 2,24. За сезон Дорощук найвище стрибав 2,26, а РВ спортсмена складає 2,27. Нині мета стрибуна у висоту – Олімпіада в Парижі.

Невтомний лідер року

  • Олександр Погорілко (35%, 1 339 Votes)
  • Артур Фельфнер (22%, 828 Votes)
  • Михайло Кохан (20%, 745 Votes)
  • Олег Дорощук (14%, 520 Votes)
  • Роман Кокошко (9%, 355 Votes)

Total Voters: 3 787

Loading ... Loading ...


Стабільна стабільність року

Андрій Проценко, стрибки у висоту

Вже понад десять років чоловічі стрибки у висоту в Україні асоціюються з Андрієм Проценко. Дворазовий фіналіст Олімпійських ігор, бронзовий призер ЧС-2022 і срібний призер ЧС у приміщенні-2014, минулого сезону не мав гучних результатів, однак стабільно представляв Україну на міжнародній арені. Лишень задумайтеся – 35-річний Андрій увосьме у кар’єрі виступав у фіналі ЧС (посів 11 місце у Будапешті), і вдесяте –  у фіналі Діамантової ліги (має 5 місце у Юджині)! По завершенню сезону Проценко входить у топ-10 світового рейтингу – що це, як не “стабільна стабільність”? 

Вікторія Ткачук, біг 400 з/б

Протягом останніх десяти років Вікторія Ткачук впевнено тримається в когорті національних лідерів, і нині готується захищати честь України вже на третіх Олімпійських Іграх. Норматив Ткачук виборола торік на одному з етапів Діамантової ліги, де впевнено виступала протягом сезону, виборовши право змагатися у фіналі серед топових атлеток світу. Також 2023-го Вікторія виступала на Чемпіонаті світу у Будапешті, зупинившись на 19-му місці. Але має значно вищі амбіції! А робота з новим наставником, Лораном Меулі, якого визнано найкращим тренером планети 2023 року, дає підстави сподіватися на високий результат.

Анна Рижикова, біг 400 з/б

Ви ще пішки під стіл ходили, а Анна Рижикова вже кувала перемоги для України – 2007-го дніпрянка була чемпіонкою Європи серед юніорів в естафеті, і відтоді не збавляє обертів.

У 2023-му атлетка додавала з кожним стартом, і завершила рік з путівкою до Олімпійського Парижу. Також встигла представити Україну на Європейських іграх та командному чемпіонаті Європи, де вирвала для збірної третє місце у змішаній естафеті 4х400. На чемпіонаті світу у Будапешті, який був шостим в її кар’єрі, посіла високе 10 місце на 400 з/б, зупинившись у півфіналі. Крім того, взяла участь у шести етапах Діамантової ліги, покращуючи час на кожному з них, а у фіналі Діамантової ліги в Юджині Анна фінішувала восьмою. І все це у 34 роки! Куди вже стабільніше!

Юлія Чумаченко, стрибки у висоту

Бути у ТОПі національних стрибків у висоту, коли в твоїй країні одразу кілька лідерів світового рейтингу – задача непроста. Однак 29-річна Юлія Чумаченко гідно з цим порається. Торік атлетка вперше в житті виступала на чемпіонаті світу, поруч ще з трьома українками. Вийти о фіналу не вдалося – Юля посіла 23 місце. Однак сезон всерівно можна назвати вдалим – Чумаченко була в призах майже на всіх комерційних турнірах, де брала участь, а їх було більше десятка!

Андрій Ткачук, добовий біг

Українські ультрамарафонці торік стали сенсацією чемпіонату світу з добового світу – вперше в історії вітчизняного спорту наші атлети виграли медалі світового форуму. У змаганнях чоловіків бронзовим призером став Андрій Ткачук. Спортсмен, який декларує добовий біг просто як своє хобі, однак впевнено тримає марку рекордсмена України з добового бігу. Навіть служба у ЗСУ та  операція на серці, перенесена спортсменом навесні цього року, не завадили Андрію вибороти омріяну медаль чемпіонату світу. Залізна воля, і стабільна стабільність, як вона є. 

Стаільна стабільність року

  • Андрій Ткачук (47%, 2 225 Votes)
  • Анна Рижикова (21%, 975 Votes)
  • Юлія Чумаченко (16%, 748 Votes)
  • Вікторія Ткачук (10%, 464 Votes)
  • Андрій Проценко (6%, 284 Votes)

Total Voters: 4 696

Loading ... Loading ...


Небувалий прорив року

Владислав Шепелєв, потрійний стрибок

22-річний одесит Владислав Шепелєв торік стрімко увірвався до еліти вітчизняної легкої атлетики. На Командному чемпіонаті Європи, що проходив в рамках Європейських Ігор, Влад переміг у ІІ дивізіоні у потрійному стрибку, двічі оновивши найкращий результат сезону в Європі в категорії U23. РВ 16,67 приніс Шепелєву бронзу Євроігор. Тріумфу чекали від стрибуна і на молодіжному чемпіонаті Європи, однак він не зміг виступити на змаганнях через травму. 

Михайло Брудін, метання диска

Через вторгнення росії в Україну Михайло та його родина були змушені полишити рідну Дружківку на Донеччині. Попри все юний дискобол продовжує тренуватися і дивувати весь світ своїми результатами. Торік 18-річний Брудін став чемпіоном Європи вдруге, додавши до свого золота U18 золото U20. Крім того, здобув срібло молодіжного Кубка Європи. Всі результати, показані Михайлом на цих змаганнях очолювали світовий топ-лист сезону в його віковій категорії. Нині найкращий результат сезону в світі серед юніорів, авторства Михайла, складає 66,58. European Athletics навіть внесла українця до числа номінантів на звання найкращого молодого атлета Європи «Зірка, що сходить».

Олена Шевченко, добовий біг

З декрету – на п’єдестал пошани чемпіонату світу з добового бігу. Такий небувалий прорив здійснила торік одеситка Олена Шевченко. Готуючись до ЧС у перервах між доглядом за дитиною, та ще й власним коштом, Олена примудрилася стати першою українкою, яка виборола медаль світової першості з добового бігу, за 24 години намотавши 254,463 кілометри. Цей результат приніс їй срібну нагороду чемпіонату світу і став новим рекордом України серед жінок в жінок в добовому бігу, попередній теж належав Шевченко. 

Ольга Машанєнкова, біг 400 з/б

У 2023 році 16-річна рівнянка провела серію успішних міжнародних виступів. Захистила титул чемпіонки Європейського юнацького олімпійського фестивалю, при цьому двічі оновила рекорд України на бар‘єрній 400-метрівці серед юніорок, та покращила рекорд змагань. До того ж виборола срібло чемпіонату Європи серед юніорів та золото чемпіонату Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій U18. Всі перемоги Ольга присвячує своєму батьку і тренеру, який нині захищає Україну в лавах ЗСУ.

Валерія Зіненко, біг 5000, 10000, півмарафон

Вперше за 16 років українська атлетка здобула медаль Кубка Європи на дистанції 10000 – срібло виборола Валерія Зіненко. Але на цьому Лєра не зупинилася. Двічі цього сезону вона оновила особисті рекорди на 5000 та у півмарафоні. Виграла півмарафон “Run Czech” та посіла 7 місце «Generali Berlin Half Marathon». Крім того, здобула 4 місце ІІ дивізіону Командного чемпіонату Європи на дистанції 10000. Що це, як не прорив від української стаєрки?

Небувалий прорив року

  • Олена Шевченко (45%, 2 167 Votes)
  • Ольга Машанєнкова (25%, 1 215 Votes)
  • Валерія Зіненко (12%, 600 Votes)
  • Владислав Шепелєв (12%, 587 Votes)
  • Михайло Брудін (5%, 238 Votes)

Total Voters: 4 807

Loading ... Loading ...


Яскраве повернення року

Наталя Кроль, біг 800, 1500 метрів

Дворазова чемпіонка Європи Наталя Кроль дещо збавила оберти після дискваліфікації та народження донечки. Однак, з 2022-го рівнянка яскраво святкує своє повернення у великий спорт. 2023 року Кроль записала в свій актив серію з понад 10 перемог, яка почалася на “Різдвяних стартах” і завершилася на чемпіонаті України в Луцьку. Минулого сезону Наталя бігла 800 метрів з 2-х хвилин, і цей результат приніс їй золото Європейських Ігор та командного чемпіонату Європи. Також відзначимо ряд перемог Наталі на міжнародних турнірах, третє місце у позаконкурсній програмі Діамантової ліги та участь у чемпіонаті світу в Будапешті. Як для молодої матусі, яка бере з собою дитину на збори – круті результати, і яскраве повернення!

Василина Сидорчук, спортивна ходьба

Після шестирічної перерви ця спортсменка примудрилася потрапити у топ-20 чемпіонату світу в Будапешті! Спортивну кар’єру волинянки Василини Сидорчук перервала спочатку серйозна травма, потім декрет… атлетка і не думала повертатися у великий спорт – працювала  фізичним терапевтом з військовими. Однак за пів року до чемпіонату світу у Будапешті відновила тренування, і не прогадала! На дистанції 35 кілометрів вона увійшла до 20 найшвидших скороходок планети.

Також в активі 33-річної спортсменки 7 місце командного чемпіонату Європи зі спортивної ходьби, і срібло чемпіонату України. Це повернення, яке однозначно заслуговує вашої уваги!

Владислав Малихін, стрибки з жердиною

Стрибун з жердиною, який свого часу ділив п’єдестал юнацького ЧС з Арманом Дюплантісом, а вже у 19 років дебютував на дорослій світовій першості у Лондоні, зазнав жорсткого розчарування після юнацьких успіхів – п’ять років Владислав боровся з травмами, через які навіть не міг ходити. Але 2023 рік став новим проривом українського жердинника – він вирушив навчатися і тренуватися до США, де після тривалого застою, оновив особистий рекорд. Далі була перемога у ІІ дивізіоні командного Чемпіонату Європи, перше місце Балканіади, і участь у  чемпіонаті світу після шестирічної перерви. І хоча потрапити до фіналу у Будапешті Малихіну не вдалося, він з оптимізмом дивиться у майбутнє, і намагається підкорити олімпійський норматив. 

Людмила Оляновська, спортивна ходьба

Найсильніша скороходка в історії України, чинна рекордсменка Людмила Оляновська, протягом десяти років стабільно представляє країну на чемпіонатах світу. У 2023 році вона виступала на світовій першості вже вчетверте. у Будапешті 30-річна Людмила фінішувала в 16-ти секундах від олімпійського нормативу, посівши 11 місце на дистанції 35 кілометрів. Також в активі скороходки 4 місце командного чемпіонату Європи та перемога на міжнародному фестивалі в Алітусі. Людмила однозначно повертається на велику спортивну арену з олімпійськими амбіціями, і ми зичимо їй успіху в новому році!

Яскраве повернення року

  • Наталія Кроль (41%, 1 453 Votes)
  • Людмила Оляновська (36%, 1 297 Votes)
  • Владислав Малихін (13%, 471 Votes)
  • Василина Сидорчук (10%, 344 Votes)

Total Voters: 3 565

Loading ... Loading ...


Дивовижна завзятість року

Олег Кукота, бар’єрний біг 60, 110 метрів 

26-річний бар’єрист Олег Кукота у 2023 році мав серію з семи перемог, кілька разів оновивши особисті рекорди на 110 з/б. Серед найяскравіших результатів киянина – перемога на чемпіонаті балканських країн, та сьоме місце у ІІ дивізіоні командного чемпіонату Європи. Віримо у завзятість і прорив цього бар’єриста!

Уляна Рачинська, біг 1500, 10000, крос

20-річна стаєрка Уляна Рачинська гарно співає, і нікому не дає інтерв’ю. Але зовсім не за це наша редакція відзначає завзятість Уляни. 2023 року атлетка п’ять разів вигравала чемпіонати України і оновила особисті рекорди на 1500 і 10000 метрів. Брала участь у  молодіжному чемпіонаті Європи і чемпіонаті Європи з кросу, де фінішувала у топ-30.

Дмитрій Ніколайчук, біг 1500, 5000 метрів

31-річний історик Дмитрій Ніколайчук цього року здійснив справжній прорив у своїй спортивній кар’єрі, вперше потрапивши до складу збірної України! Дмитрій з особистим рекордом виграв чемпіонат України 1500 метрів, та здобув путівку на Європейські ігри, де згодом став восьмим у ІІ дивізіоні. Згодом на міжнародному турнірі Ніколайчук скинув майже півтори секунди зі свого PB. До того ж  виграв 5000 на київському “Марафоні Незламності”, допоміг Україні на перших міжнародних змаганнях АСЕ Battle Milе. І це все при тому, що атлет працює науковцем в Інституті історії України – погодьтеся, завзятість варта поваги! 

Андрій Атаманюк, витривалість

Цей 21-річний спортсмен торік стрімко увірвався до когорти національних  лідерів в бігу на довгі дистанції. У 2023-му Атаманюк виграв чемпіонат України з бігу по шосе на дистанції 5 кілометрів і  дебютував на ЧС з бігу по шосе, де показав РВ на дистанції  5 кілометрів посівши 33 місце, а також був учасником чемпіонату Європи з кросу в Брюсселі. Протягом сезону Андрій впевнено тримався серед лідерів країни  та оновив особисті рекорди на 3000 і 5000 метрів на стадіоні, 3000 метрів з перешкодами та 5 км по шосе.

Катерина Карпюк, біг 400 метрів

Рівнянка Карпюк, яка виступає в останні роки за Запоріжжя, має статус “головної блогерки” збірної України. І лише за ту завзятість, з якою вона розповідає про наш улюблений вид спорту, варта номінації у цьому конкурсі. Однак відзначимо й спортивні успіхи Карпюк у поточному році: вона була беззаперечною лідеркою в Україні на дистанції 400 метрів, і як результат представляла країну на ЧС в Будапешті, який був для неї четвертим в кар’єрі, і першим, де вона виступала на індивідуальній дистанції. Карпюк посіла 39 місце. Крім того, була переможницею чемпіонату балканських країн і посіла третє місце у ІІ дивізіоні командного чемпіонату Європи  у складі змішаної естафети 4х400 метрів. 

 

Дивовижна завзятість року

  • Уляна Рачинська (43%, 2 125 Votes)
  • Катерина Карпюк (34%, 1 679 Votes)
  • Дмитрій Ніколайчук (10%, 489 Votes)
  • Андрій Атаманюк (8%, 382 Votes)
  • Олег Кукота (6%, 305 Votes)

Total Voters: 4 980

Loading ... Loading ...


Лідер Нації

Спеціальна номінація

Владислав Шепелєв, потрійний стрибок

22-річний одесит Владислав Шепелєв торік стрімко увірвався до еліти вітчизняної легкої атлетики. На Командному чемпіонаті Європи, що проходив в рамках Європейських Ігор, Влад переміг у ІІ дивізіоні у потрійному стрибку, двічі оновивши найкращий результат сезону в Європі в категорії U23. РВ 16,67 приніс Шепелєву бронзу Євроігор. Тріумфу чекали від стрибуна і на молодіжному чемпіонаті Європи, однак він не зміг виступити на змаганнях через травму. 

Та харизматичний одесит став одним з лідерів збірної на молодіжному ЧЄ, активно підтримуючи і мотивуючи колег по команді. А за підкреслену патріотичну позицію, яку Влад демонструє на кожних змаганнях – номінуємо його на звання “лідер нації”.

Андрій Атаманюк, біг 1500, 3000, 5000 метрів

21-річний Андрій на всі змагання їздить з особливим прапором – його подарував хлопцю захисник України який, на жаль, пішов у засвіти. З цим прапором Атаманюк цього року дебютував на ЧС з бігу по шосе, де показав РВ на дистанції  5 кілометрів посівши 33 місце, а також був учасником чемпіонату Європи з кросу в Брюсселі. Протягом сезону Андрій впевнено тримався в когорті національних лідерів та оновив особисті рекорди на 3000 і 5000 метрів на стадіоні, 3000 метрів з перешкодами та 5 км по шосе.

Андрій Ткачук, добовий біг

Ще нещодавно цей чоловік боронив країну в лавах ЗСУ, а невдовзі став першим українцем, який виборов медаль чемпіонату світу з добового бігу! Українські ультрамарафонці торік стали сенсацією світової першості у Тайвані, вперше в історії вітчизняного спорту вигравши медалі цих змагань. У чоловіків бронзовим призером став саме Андрій. Спортсмен і захисник України, який впевнено тримає марку рекордсмена України з добового бігу – наш кандидат на звання “лідера нації”.

Ярослава Магучіх, стрибки у висоту

Певно жоден з вітчизняних спортсменів не змушував світ так часто згадувати Україну, як Ярослава Магучіх. Вона має в активі перемоги  усіх топових змагань року – золоті медалі ЧЄ в приміщенні, Командного чемпіонату Європи і разом з ним і Європейських Ігор, ЧС та фіналу Діамантової ліги з SB та найкращим результатом сезону у світі на додачу (203 см). 

Магучіх активно використовує свою славу для того, аби розповідати світу про те, що відбувається в Україні – дає численні інтерв’ю іноземним ЗМІ, бере участь у патріотичних проєктах, закликає українців донатити на ЗСУ, і завжди виходить на змагання з мапою України біля серця та жовто-блакитним макіяжем. Наша беззаперечна лідерка нації, яка викликає повагу і захоплення!

Лідер Нації

  • Андрій Ткачук (47%, 1 773 Votes)
  • Ярослава Магучіх (41%, 1 568 Votes)
  • Владислав Шепелєв (6%, 240 Votes)
  • Андрій Атаманюк (6%, 214 Votes)

Total Voters: 3 795

Loading ... Loading ...


Доля перемоги твого улюбленого атлета в твоїх руках – голосуй!

Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів