Федерація легкої атлетики України подала заявку до Європейської федерації легкої атлетики на проведення чемпіонату Європи серед юнаків 2028 року на стадіоні. Про це розповів в ексклюзивному інтерв’ю Жорсткій Атлетиці  віцепрезидент ФЛАУ Володимир Рудюк (повний текст інтерв’ю читайте за посиланням).

У цьому матеріалі пропонуємо вашій увазі  кілька конкретних питань, щодо перспективи провести континентальну першість в Україні. 

Розкажіть докладніше про чемпіонат Європи серед юнаків 2028, чому вирішили подати заявку, і де ймовірно він може проходити?

Європейська федерація в кінці кожного року  розсилає на національні федерації шорт-лист – куди ми можемо подати нашу заявку.  До 2030  року дуже багато європейських змагань вже розписані. Але нам надійшов лист на федерацію,  що ми можемо  подати заявку на проведення 2027 та 2029 року чемпіонату Європи з бігу по шосе, а на 2028 рік  – чемпіонату Європи серед юнаків. Це  дуже великі і потужні змагання, там до 3 тисяч учасників,  плюс тренери, команди, представники федерацій. Тому це має бути  місто яке має аеропорт, має достатню кількість готелів, і відповідну інфраструктуру  і, звісно, стадіон. Інший конкурс на який ми будемо подаватися – це від міжнародної федерації нам надійшла пропозиція, взяти участь в відборі на фінансування World Аthletics  стадіону першої категорії,  якого в нас в Україні на сьогодні ще не має. Тому ми  створюємо робочу групу федерації,  і будемо вивчати міста, які ми можемо  запропонувати, будемо готувати проєктні рішення і подавати заявку – спробуємо виграти цей конкурс. І завдяки  цьому ми зможемо покращити нашу інфраструктуру, в тому числі для майбутнього проведення того чемпіонату  Європи 2028.

Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів

Це буде реконструкція стадіону, що існує,  чи побудова нового?

Скоріш за все це буде реконструкція наявного. Стадіон першої категорії передбачає  сам стадіон з сучасним покриттям,  розминковий стадіон на 6 доріжок з такого ж покриття, і розминковий стадіон для  метань. Тому тут треба знайти три такі спортивні  об’єкти в радіусі 1000 метрів,  ще й з інфраструктурою. У нас є певні напрацювання, але озвучимо їх пізніше. Поки працюємо над цим.

Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів