Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У четвертий день Чемпіонату світу в Будапешті розіграли медалі в секторі стрибків у висоту серед чоловіків, де Україну представляли двоє атлетів. І для молодого Олега Дорощука, і для досвідченого Андрія Проценка, Чемпіонат світу завершився поза топ-10.

Цьогорічний рекордсмен збірної України за кількістю ЧС в кар’єрі, Андрій Проценко, в восьме змагався на світовій першості. У фіналі він стартував з висоти 2,20, яку взяв з першої спроби. А от 2,25 Проценко, як і в кваліфікації, підкорив лишен з третього разу. Далі були 2,29 (таку планку цього сезону Андрій ще не брав – у кваліфікації показав SB 2,28). На жаль, всі три спроби українця були невдалими. Бронзовий призер минулорічного ЧС в Орегоні, нині завершив змагання 11-м. 

У мікс-зоні Андрій знайшов час для спілкування з Жорсткою Атлетикою.

Андрію, як оціните свій виступ?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Сюрпризи не кожного разу виходить робити. По сезону у мене складалося гірше, ніж минулого року. Я приїхав сюди з SB 2,24. Багато стрибків  довелося зробити у кваліфікації, щоб відібратися – можливо виплеснувся, багато емоцій витратив. Зараз трохи емоцій не вистачало. Можна було стрибати, але багато факторів – не знаю, що більше завадило. Взагалі задоволений, але хотілося більшого. 

Ми помітили, як ви раділи, виходячи в сектор.

Так, бо це фінал Чемпіонату світу!  У мене основна задача була – потрапляння до фіналу. Я зрозумів це з досвідом, що це потрібно постійно старатися, часто недооцінюєш конкурентів і не вистачає одного стрибка до фіналу. Я був і 13-й в кваліфікації, і 14-й. А потім з тим же результатом ставали призерами чемпіонату світу, з яким я в кваліфікації не потрапив. Був тоді ще більш засмучений, ніж зараз. Сьогодні я в фіналі, звісно хочеться завжди бути на п’єдесталі, але конкуренція гарна, хлопці стрибають. Зараз я бачив, що п’ятеро стрибнули 2,33, думаю як мінімум двоє ще стрибнуть 2,36 (на момент інтерв’ю змагання ще тривали, але Андрій вгадав результат!, – прим.ред).

Як атмосфера на стадіоні?

Дуже гарно підтримують, дуже багато глядачів це дуже приємно. Завжди хочеться, щоб у нас в Україні були такі ж арени і така ж атмосфера на змаганнях! 

Яка мета далі – будеш цього сезону виконувати олімпійський норматив?

Звісно буду намагатися. Але основна ціль не норматив, бо зараз вже можливо попадати по рейтингу – треба на хороших стартах виступати з гарним результатом, і займати високі місця, тоді можливість потрапляння дуже велика. 

Додамо, що золото виборов італієць Джанмарко Тамбері 2,36 – найкращий в світі результат у поточному сезоні він взяв з першого разу. Далі зробив дві спроби на 2,38 та одну на 2,40. Другим став Джувон Гаррісон (США)  також  2,36 але з другої спроби. Бронза у катарця Мутаза Баршима2,33.

Фото Жорстка Атлетика

Матеріал створено за підтримки Puma Ukraine з метою підтримки та розвитку української легкої атлетики!