додому Блог Athlete insight

Тренер Сергія Світличного: Ми дуже складно відбиралися на цей чемпіонат – вскочили в останній вагон

Вболівальники легкої атлетика вже звикли, що українська спортивна ходьба майже завжди представлена у повному складі на крупних міжнародних турнірах. Виключенням став цьогорічний Чемпіонат світу у Будапешті, де у чоловічій спортивній ходьбі на двадцять кілометрів змагався лише Сергій Світличний. Вихованець Олексія Шелеста зумів показати кращий результат сезону (1:22:28) та фінішувати 28-м на дебютному для себе Чемпіонаті світу.

Олексій Шелест та Сергій Світличний

Жорстка Атлетика поспілкувалася з тренером Сергія – Олексієм Шелестом.

Про результат та очікування від ЧС:

“В принципі я задоволений виступом, хоча ми не змогли досягти того результату, який планували. Але у Будапешті погода внесла корективи в останній момент. Також ми дуже складно відбиралися на цей чемпіонат, так би мовити, вскочили в останній вагон, що дуже вплинуло на остаточний результат. 

Ми їхали на тренувальний збір у Банську-Бистрицю з думкою, що просто побудемо на зборі в якості підготовки до осіннього сезону, але підводку робили під цей старт. Дуже мотивувало те, що Чемпіонат світу таки можливий, адже нам було дуже складно. Сергій вперше став чемпіоном України на двадцятці, з‘їздили на Командний чемпіонат Європи, потім був турнір в Алітусі – все, щоб набрати такі важливі рейтингові бали”. 

Також, Олексій зазначив, що система нарахування очків працює не ідеально і змусила їх добряче понервувати

“Результат Сергія три тижні не включали в рейтинг. World Athletics говорили, що включать, але це все тягнулося. Ми кожен тиждень перевіряли рейтенги – чекали, засмучувалися, що знову не включили, знову дзвонили. І так по колу тиждень за тижнем”.

Про підготовку до сезону та тактику на гонку:

“Підготовка пройшла дуже гарно. Лише збір у Сянках вийшов коротким, оскільки нам довелося їхати за кошти місцевих організацій. Після спуску з гір планували стартувати на 21-й день, а вийшло на 19-й. Функціональний стан був гарним, усе в нас складалося, але ці маленькі нюанси грають свою роль. Результат збирається по піщинкам. Сергій показав свій другий результат в кар‘єрі, особистий рекорд не вийшов, хоча він був дуже очікуваний, можливо, ці дві години (прим. початок змагань перенесли на 2 години через зливу) зіграли злий жарт з нами. Це була лотерея!

Сергій пройшов дистанцію доволі рівно, лише останні 18-й та 19-й кілометри він трошки просів, а заключний вже пройшов нормально. Всю дистанцію подолав рівно, без завалів. Провів гарну гонку, контролював ситуацію, боровся,  по дистанції обганяв сильних суперників. Так, невисоке місце, але на цьому ЧС дуже щільні результати – 1:20 – це двадцяте місце. А колись 1:22 гарантувало місце у топ-8. Хлопці зараз дуже швидко йдуть!”

Про те, як тренер може вплинути на хід змагань:

“Тренер зі своєї позиції може контролювати як технічні моменти, так і тактичні. От, наприклад, коли лідери обходили його на коло, йому було функціонально дуже важко. Я йому підкрикував, щоб він хоч 100-200 метрів йшов за ними. Я працював на пункті харчування, мені треба підготувати напої, розуміти в який момент, що подати: воду чи ізотонік або взагалі лід, також дивлюся, що йому потрібне. Тобто, він працює по-своєму, а я – по-своєму.

Я люблю свою роботу, мені це подобається і я кайфую. Мандраж у мене був, але  робочий, потрібно нічого не пропустити і якісно виконати свою роботу, бо від неї залежить і його виступ”.

Про досвідчене і підростаюче покоління скороходів:

У мене була велика група, але хтось відсіявся, хтось закінчив кар‘єру. Також багато моїх хлопців зараз в збройних силах. Ті, хто залишився, тренуються разом. У Сергія результат трошки вищий, у Миколи Рущака і Шелеста Єгора трішки нижчі. Вони разом тренуються, разом їздять по зборах, підтримують один одного і це допомагає. Молоді хочуть позмагатися зі старшими, а старші не хочуть програвати, конкуренція рухає вперед”. 

Про відчутний прорив свого підопічного:

“В нього був пропуск, він пропустив два роки, – розповідає Олексій, – Бо поїхав працювати в Польщу та лише в 2019 році повернувся в спорт. Тоді дуже спрогресував у перший рік, показав свій особистий рекорд, що тримається досі. Далі результати стабілізувалися на одному місці, тому зараз ми трохи змінили підготовку, він звик, адаптувався і в цьому році пішов прогрес. Він стабільно показує результати, немає провалів. Якщо взяти двадцятки, то від старту до старту Сергій додавав і додавав. Після перемоги на ЧУ Сергій повірив в себе, як в лідера української ходьби на 20 кілометрів. Цей чемпіонський титул додав йому впевненості у своїх силах”.

Детальніше про цей переломний момент у своїй кар’єрі розповів сам Сергій Світличний:

“Вийшла досить кумедна ситуація, я працював у Кракові, де кожного року проводять Краківський півмарафон, він вважається дуже крутим, тому я пішов просто подивитися і так загорівся. Зрозумів, що я знову це хочу, що я цим горю, що моє місце тут, у спорті.

Почав тренуватися, брав участь у пробігах, а далі вже почав тренуватися на ходьбу. Перший мій старт був у червні 2019 року у Сумах на Чемпіонаті України, де став третім, на той час, з особистим рекордом.

Ця пауза дала мені розуміння, чого я хочу і чим хочу займатися”.

 

Головне фото: АР

Матеріал створено за підтримки Puma Ukraine з метою підтримки та розвику української легкої атлетики!