Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Цього року в Україні справжній бум трейлових стартів (Український трейл-календар 2019). Примітно, що з’являються не тільки локальні старти з невеличкими дистанціями, а й масштабні міжнародні івенти. Про один з таких стартів, Skole Ultra Trail, і піде мова.
Skole Ultra Trail (SUT) – буде проведено вперше цього року в унікальній з точки зору природи, частині Карпат. Крім того, саме в рамках однієї з дистанцій SUT (дистанція 50км) – буде проходити Чемпіонат України з гірського бігу на довгі дистанції, який раніше проходив в рамках гірського марафону “Дземброня”.
Про те, як з’явився трейл у Сколе, які “родзинки” чекають на учасників, призи на переможців вдалося поспілкувалися з головним організатором трейлу – Олександром Шиманським.

Саша, розкажи будь ласка, звідки і коли тобі прийшла ідея зробити ультру в Карпатах?

Ага, а головне, хто підбив тебе на цю авантюру 🙂 Ідея зріла, поки я рік бігав трейли, а потім пару років волонтерив на забігах. Мені подобається робити складні проекти, подобається отримувати від людей позитивні емоції.
Але, насправді, я довго відганяв від себе цю думку, тому що знав, що все буде як завжди: я занадто сфокусуюся на цьому проекті й в результаті постраждають інші сторони мого життя і що до кінця проекту буду дуже виснажений.
А хто мене підбив – мій психотерапевт)
У квітні 2018 почав шукати маршрути в районі Сколе і остаточно захопився цією ідеєю. У травні вже працював з дизайнером та робив сайт. У червні знімали промо-відео …
А чому обрав саме Сколе і район навколо для проведення?

В першу чергу – місце повинно бути зручне для учасників. З/д станція, можливість приїхати на автобусі або автомобілі. Має бути можливість зняти житло або жити в наметі. У цьому сенсі Сколе – ідеальний варіант. 700 метрів від ж з/д станції – і ти за містом в красивому чистому місці на березі озера, звідки починаються маршрути в гори. У місті немає проблем зняти житло.Також район не повинен бути зайнятий якимось іншим трейл.

Ще – наявність логічних маршрутів. З цим довелося похвилюватися. Сколе – не найбільш популярний район для туристів. Тому чимало стежок, які нанесені на карти, вже давно заросли. Довелося кілька разів їздити туди, щоб знайти маршрути для всіх дистанцій. А їх, нагадаю, чотири:

  • “Дракон Гора” – 20 км
  • “Острів Пасхи” – 34 км
  • “Скелі Довбуша” – 52 км
  • “Яворина”  101 км.
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

З якими оргскладностями зіткнувся в процесі створення SUT?

Складнощі? Тільки в моїй голові!)
Переживав і переживаю за кожну дрібницю – все ж відбувається вперше. Від розмітки до шпильок для стартових номерів. Від відеозйомок до футболок. Насправді, більшість питань вирішується, як тільки починаєш безпосередньо ними займатися.

А ось що мене дуже приємно вражає – з якою радістю люди пропонують свою допомогу.

Розкажи тепер, які ж будут “родзинки” маршрутів?

Обов’язково будуть!
Як вам перехід через річку по підвісному мосту з видом на водоспад Кам’янка? Або скельний комплекс Острів Пасхи? Або ж Скелі Довбуша – абсолютно приголомшливе місце!
Що розповідати – це треба бачити! Біг вночі при світлі ліхтарика – це вже для учасників найдовшою дистанції. Для них же – переходи річок убрід. Що важливо – траси в основному проходять по стежках або грунтових дорогах. Асфальту майже немає.

Чому ти обрав дракона – символом SUT?

Чому Дракон? Ну а хіба могло бути інакше?) Я народився в рік Вогненного Дракона.

Насправді було так. Я розумів, що потрібен якийсь символ. Тварин в якості символу використовує УТЛ (Ukraine Trail League – ред.) – повторюватися не хотілося. Був цікавий варіант – стихії. Вогонь, наприклад. А потім прийшов варіант з драконом. Написав слоган:

В кожній людині живе дракон.
Зазвичай наш дракон спить.
Але в моменти крайнього емоційного і фізичного напруження
Він може багаторазово збільшити сили людини.

Це мені близьке, це моє самовираження, так я себе відчуваю. Дракон – це захопленість, упертість, агресивність. У тому, що ми робимо, ми ж в першу чергу висловлюємо себе. Як художник, що б він не малював, завжди малює себе.

На скільки учасников орієнтуєшся, з яких країн світу?

Спочатку завдання-мінімум було – 200 учасників. Судячи з того, як люди реєструються – є надія зібрати 400 учасників. Якщо буде так, то це може бути другий за масовістю трейл року після Чорногори (Chornohora Sky Marathon – ред). Але подивимося. Передбачити складно.

Зараз зареєструвалися учасники з 15 країн. Крім України, в основному це наші найближчі сусіди. Багато бігунів з Польщі. Також Угорщина, Білорусь, Туреччина, Чехія, Литва, Латвія, Румунія, Росія. Є також досить віддалені країни: Швеція, Великобританія, США, і навіть Еквадор і Південно-Африканська Республіка.

Чи запрошував еліту?

Я почекаю, коли Кілліан (Kilian Jornet Burgada – ред.) сам попроситься))

Хто з компаний, партнерів тобі допомагає и чим?

Я дуже вдячний нашому Генеральному спонсору компанії Salomon. Їх основний внесок – це призовий фонд: сертифікати на товари Salomon на загальну суму 50 000 гривень.
Наш Енергетичний партнер – компанія Nutrixxion Україна. Вона надає призовий фонд – сертифікати на продукцію компанії, а також ізотоніки на пункти харчування для бігунів.

Ти чимало поволотерив на стартах – чи достаточно буде волонтерів на твоєму? Які умови для тих – хто захоче долучитися?

У нас буде 40 волонтерів, з них – щонайменше 7 фотографів. Команду вже сформовано. Але я б запросив ще кілька людей. Тому що в останній момент хтось може захворіти, можуть помінятися плани і т.п.

Для тих, хто дуже хоче до нас приєднатися, ми пропонуємо: 3-разове харчування, даруємо бавовняну футболку з унікальним дизайном, даруємо безкоштовну реєстрацію на будь-яку дистанцію в наступному році. Ночувати потрібно буде в наметах. Транспортні витрати волонтерів ми не покриваємо.

Хто хоче волонтерів, переходите за цим посиланням – Volunteers, – там вся необхідна інформація.

Які Особливості Чемпіонату України з гірського бігу на довгі дистанції? Чи треба учасникам 50км дістанції заявлятися окремо? Чи є різніця в спорядженні?

На дистанції “Скелі Довбуша” (52км) буде проводитися Чемпіонат України з гірського бігу на довгу дистанцію. Призери мають можливість поїхати на Чемпіонат Світу в Аргентині. Якоїсь особливої ​​процедури реєстрації на Чемпіонат України немає. Реєстрація звичайна, як і на будь-яку дистанцію – реєструватися слід на сайті та оплатити участь.

Для кожної дистанції, в т.ч. для 52км є свій набір обов’язкового спорядження, наявність якого буде перевірятися суддями. Важливо нічого не забути, тому що за кожну забуту річ учасник отримує чималенький штраф.

Саш, на SUT – ти, звісно, головний організатор з усіма супутніми обставинами. Але все ж – чи не плануєш пробігти котрусь з дистанцій? Може 20 чи 30км?

Схоже, я своє вже відбігав…

Доречі, у мене зараз є ідея організувати оригінальний, немасовий – з лімітом людей івент 30-50, абсолютно некомерційний забіг. Є вже дата і місце: 18-19 квітня 2020 року, Трахтемирівський півострів – там у мене своя ділянка і будинок, так що з місцем старту/фінішу питання вирішене. Місця там приголомшливо красиві: ліс, круті яри, пагорби. Залишилося до кінця визначитися з форматом. Може, запозичу якісь ідеї у Lazarus Lake. Якщо Skole Ultra Trail пройде успішно – чекайте на анонс нової пригоди!

Що ж, сподіваємося Skole Ultra Trail – стане новим легендарним українським трейловим стартом! А, відчути атмосферу SUT – ви можете переглянувши невелике промо-відео: