Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

8-9 червня в португальському містечку Міранда-ду-Корву відбудеться 9-ий Чемпіонат світу (ЧС) з трейлраннінгу.

Загалом Чемпіонати світу з трейлраннінгу проводять з 2007 року. До 2015 року вони відбувалися раз на два роки  за ініціативою International Association of Ultrarunners (IAU), а з 2015 року – проходять  раз на рік  під егідою International Trail-Running Association (ITRA) та International Association of Athletics Federations (IAAF). Причому з 2015 року один рік ЧС проводять на дистанції довгого трейлу (близько 80 км), а наступний рік – короткого (близько 50 км).

Місце проведення

Міранда-ду-Корво – містечко в центрі Португалії, а також однойменний муніціпалітет в складі округу Коїмбра (Coimbra). Перші згадки про поселення та замок, який охороняв старий Римський шлях – відносяться до Х століття. В 1136 році, містечко отримало королівську хартію з привілеями. Кількість жителів  2011 році становила трохи більше 13 тис. чоловік.

Регіон має велику історичну спадщину: монастирі: Nossa Senhora da Assunção, Sanctuary of Senhor da Serra, Sanctuary of Nossa Senhora da Piedade і селище Гондрамаз (Gondramaz). В самому містечку розташовано яскраво-червоний Будинок мистецтв, який  спроектували фахівцями  з архітектурного агентства FAT (Future Architecture Thinking).

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club


Саме в Міранда-ду-Корво розташовані старт/фініш трейлу “Trilhos dos Abutres” (“Стежок стерв’ятників”), який вперше було проведено у 2011 році й організатори якого виграли конкурс на проведення ЧС з трейлу цього року.

Коїмбра – місто та муніципалітет Португалії. Населення на перепису 2011 року становило 143,397, на площі 319,40 квадратних кілометрів (123,3 квадратних кілометрів). Четвертий за величиною міський центр в Португалії (після Лісабона, Порту, Браги) і найбільше місто району Коїмбра. Саме тут буде проводитися урочисте відкриття заходу та парад збірних, які представляють країни учасниці Чемпіонату світу.

Особливості траси

Трек  змагань проходить через гірський хребет Лузан (Louzan),  унікальні історичні місця, біологічний парк (з видів, що походять з цього гірського масиву), екологічно захищену територію (парк Местрини), де мешкає велика кількість видів диких тварин. Хоча максимальна висота на яку піднімуться атлети становить усього близько 1000 м, сама траса має чимало технічних ділянок.

Збірна України з трейлраннінгу

Виконавчий комітет ФЛАУ 10 квітня 2019 року затвердив склад української делегації на Чемпіонат світу з трейлраннінгу. Всього до збірної увійшло 16 спортсменів:

ЧОЛОВІКИ
 Борисенко Олексій
 м. Київ
 Железов Костянтин (керівник делегації)
 м. Київ
 Макарук Валерій
 Волинська обл.
 Мельник Олексій
 м. Київ
 Онищенко Богдан
 м. Київ
 м. Київ
 Сапіга Сергій
 Тернопільська обл.
 м. Київ
 Шипунов Валерій (керівник делегації)
 Львівська обл.
ЖІНКИ
 м. Київ
 Божко Юлія
 м. Київ
 Донченко Ольга
 Харківська обл.
 Кулікова Яна
 м. Київ
 Тарасова Юлія
 Одеська обл.
 Тернова Катерина
 м. Київ
 Хашко Олена
 м. Київ

Більш докладно з атлетами цьогорічної збірної з трейлу познайомимося у наступній публікації.

Загалом, згідно правил, брати участь в ЧС з трейлу можуть тільки атлети, які входять до національних збірних і відібрані національними федераціями легкої атлетики. Збірна команда може включати максимум дев’ять чоловіків і дев’ять жінок. Чемпіонат проводиться як в особистому заліку (чоловіки/жінки), так і в командному заліку (чоловіки/жінки). У командному заліку можуть брати участь 6 атлетів з кожної гендерної групи, але лише результати трьох кращих враховуються в підсумкових результатах. В особистому заліку можуть взяти участь тільки 3 атлета з кожної гендерної групи. Учасники командного і особистого заліку мають бути заявлені до початку проведення Чемпіонату.

Загальний список делегацій з країн-учасниць – тут

Варто сказати, що ЧС з трейлраннінгу вже проходив у Португалії 3-и роки тому в 2016 році в рамках гонки Peneda-Gerês Trail Adventure (85км, +4680м). Чемпіонами світу по трейлраннінгу тоді стали іспанець Луїс Альберто Ернандо і француженка Каролін Шаверо.

І наостанок – промо-відео Чемпіонату світу з трейлу 2019. Неймовірно красиві місця, захоплююча атмосфера – насолоджуйтеся: