Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Не лише для відзначення найкращих атлетів року, що завершується, Монако зібрало ключові фігури світової легкої атлетики. Окрім церемонії IAAF Athletics Awards 2018 протягом двох днів у князівстві відбувалося засідання Ради Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF). І ось, які ключові рішення були прийняті:

ЧС-2023

Чемпіонат світу з легкої атлетики в 2023 році відбудеться в Будапешті.
Причому, відповідно до нової системи вибору місць проведення турнірів, IAAF не повідомляє інших кандидатів. Однак, на офіційному сайті організації зазначають, що Будапешт найкраще відповідає стратегічним цілям розвитку спорту. Також повідомляється, що на східному березі Дунаю з’явиться новенький стадіон, який під час чемпіонату зможе розмістити 40000  глядачів.
Додамо, що Угорщина вперше в історії прийматиме ЧС на повітрі. А от чемпіонати світу в приміщенні вже двічі проходили в Будапешті (1989, 2004).

Нагадаємо, у 2019 чемпіонат світу пройде в Досі (Катар), а в 2021 – в американському Юджині.

Критерії відбору на ЧС-2019

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

До речі, щодо Дохи. На засіданні були затверджено кваліфікаційні нормативи для участі у чемпіонаті світу-2019. Вони залишилися ідентичними до критеріїв 2-річної давнини на ЧС-2017 у Лондоні. Однак цього разу буде визначена кількість атлетів, які зможуть взяти участь у змаганнях на шосе (марафон по 1000, спортивна ходьба на 20 км – по 60, спортивна ходьба на 50 км – 50 серед чоловіків і 30 серед жінок) і з бігу на 10000 метрів (27).

Також буде збільшено кількість естафетних команд, які кваліфікуються на чемпіонат світу через Всесвітні естафети ІААФ з восьми до десяти на дистанціях 4х100 метрів і 4х400 метрів (при загальній кількості команд-учасниць 16). Змішані естафетні команди 4х400 метрів дебютують на чемпіонатах світу. У цій дисципліні зі Всесвітніх естафет ІААФ у Йокогамі кваліфікуються 12 команд.

Національний спонсор

Рада також проголосувала, щоб дозволити національним командам вперше показати логотип національного спонсора у своєму наборі для Чемпіонату світу з легкої атлетики IAAF на Чемпіонаті світу 2019 у Досі.

Відсторонення ВФЛА

IAAF залишила в силі відсторонення Всеросійської федерації легкої атлетики (ВФЛА). Причинами називають: невиконання критеріїв IAAF, а саме невизнання висновків Доповіді Макларена, відсутність доступу до бази даних і допінг-проб Московської антидопінгової лабораторії.

Зазначимо, членство ВФЛА в IAAF призупинено з листопада 2015 року. Наразі спортсмени, які отримали допуск від IAAF, мають право виступати на міжнародних змаганнях під нейтральним прапором.

За матеріалами IAAF, ФЛАУ