Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Фінальний аккорд для забігів з перешкодами прозвучав на Київському мототреці буквально нещодавно. І це було дійсно круто!

Після останньої літньої гонки організатори відповідально поставилися до багатьох нюансів, внесли деякі зміни до правил, що в результаті дало спортивний захід європейського рівня… і повірте, нам є з чим порівнювати. Якщо на львівському забігу, на жаль, ми не змогли бути присутніми, то в Києві ми слідкували за гонкою ще на підготовчих этапах.

Зараз же редакція Жорсткої атлетики вирішила поцікавитися у Андрія Федосенка як це – бути Головним суддею Гонки Нації. Між іншим Андрій, окрім досвіду організації змагань та керуванням одним з найбільших фітнес-клубів м. Вишгород, також має за плечима Ironman та призові місця на чемпіонаті Європи зі спортивної аеробіки.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Інститут суддівства щойно було введено у гонку, і це не могло не дати своїх плюсів. Судді та волонтери набагато відповідальніше ставилися до своїх обов`язків, фіксували номери учасників, рахували штрафні та слідкували за тим, щоб спортсмени чітко виконували всі правила.

Ідея створення інституту суддів для Гонки була спонтанную чи її реалізація вже давно чекала своєї черги?

Ні. Ідея спонтанною не була. На попередніх Гонках був Головний суддя, але Регламентом його відповідальність не була прописана.
Вже перед Гонкою у Львові, ми відкоригували Регламент, додали поняття Суддя, конкретизували критерії його роботи. Дещо змінили правила проходження деяких перешкод. Ввели поняття “Перешкода обв’язкова до подолання” і “Перешкоди з штрафними бурпі”. Тепер суддя має право винести попередження учаснику і, навіть, дискваліфікувати учасника.

Наскільки складно організувати роботу суддів на такому нетиповому спортивному заході і що входить до обов`язків Головного судді?

Серед суддівського корпусу є багато учасників міжнародних змагань. Всі судді мають за плечима спортивне минуле. Багато з них є сертифікованими суддями з кросфіту, карате, важкої і легкої атлетики тощо. Тому, проблем з організацією роботи і об’єктивністю суддівства не виникало.
Головний суддя слідкує за роботою всього суддівського корпусу. Під час івенту мені доводиться багато бігати між перешкодами. Якщо десь є проблема з подоланням перешкоди учасниками і ми бачимо, що одного судді недостатньо, приймається рішення про підсилення ще людьми.

Але головним обов’язком судді є ухвалення остаточного рішення, щодо покарання атлета. Головний суддя слідкує за кількістю попереджень, які учасник отримав на перешкодах, і їх характером. Через засоби зв’язку між суддями, ми повідомляємо рішення і якщо учасник “напрацював” на дискваліфікацію, на найближчій перешкоді йому про це повідомляють і знімають електронний чип.
В разі незгоди з рішенням, всі питання вирішуються, виключно з Головним суддею.

Дуже сподобалося те, що ти, як головуючий, зустрічав всіх лідерів на фінішній прямій та вів через всі фінальні перешкоди до фінішу…

Як професійний спортсмен, я розумію що означає така підтримка. Ми працюємо над тим, щоб в подальшому, на фініші звучало ім’я кожного фінішера.

На які саме перешкоди і чому ставили саме суддів, а не волонтерів?

Є частина перешкод, подолання яких обов’язкове. Як правило, це неважкі перешкоди: колючки, над-під-через, шини, колоди… Тут достатньо кілька відповідальних волонтерів.
Судді є на перешкодах, на подолання яких є тільки одна спроба. Суддя доводить до відома учасників правила проходження перешкоди і слідкує за їх дотриманням. Якщо учасник не пройшов перешкоду, він робить штрафні бурпі. Суддя слідкує за правильністю виконання бурпі. Тут величезну допомогу надають волонтери – вони рахують, направляють і в цілому всіляко допомагають суддям. За це їм окрема ПОДЯКА.

Чи багато було дискваліфікованих учасників у Львові та на цій гонці?

У Львові було дискваліфіковано кілька учасників і одна команда. Всі дискваліфікації –  через грубе недотримання норм Регламенту. Деякі учасники не розрахували свої сили. Також, дискваліфікацію отримав учасник за неспортивну поведінку. Вже в Києві учасники не фінішували лише за власним бажанням за деякими виключеннями.

Чи були певні нетипові ситуації або факапи на цей раз? Можливо розкажеш певні кумедні моменти.                                                                       

Особливих нетипових ситуації не було, а от кумедних багато. Особливо на Рампі. Там і красиво з’їжджали, і будували кумедні піраміди для подолання… Розвеселила перешкода з корабельним ланцюгом – учасники явно до неї були не готові…

Які ще ідеї планується втілити в наступному змагальному році?

Ідей багато. Оргкомітет плідно працює над їх реалізацією. До офіційного анонсу я не можу повідомити про зміни, але для “затравки” скажу, що будуть абсолютно нові типи забігів. Коли, де і які саме – слідкуйте за анонсами.

Від себе, хочу подякувати Редакції за це інтерв’ю і всім Учасникам Race Nation за позитивні відгуки.