Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

В хорватському місті Светий Мартин-на-Мурі відбувся 30-ий чемпіонат світу з бігу на 100 кілометрів, який організовується Міжнародною асоціацією ультрамарафонців під патронатом IAAF.

Україна цього року була представлена п’ятьма чоловіками та трьома жінками, і варто віддати належне атлетам – всі успішно дістались фінішу, що в результаті дозволило чоловікам посісти командне 15-те, а жінкам 22-ге місця серед ультрамарафонських збірних всього світу!

Індивідуальні результати українців наступні: 44-м став Олександр Головницький з часом  7:32:46 (середній пейс 4:31 на 1 км), 75-м фінішував Костянтин Желєзов – 8:25:51 (пейс 5:03), 80-м став Олексій Кононенко – 8:28:49 (пейс 5:05), 106-м фінішу дістався Олександр Пасічник – 9:44:14 (пейс 5:50), 120-м став Микола Якобчук – 11:52:38 (пейс 7:07). Серед жінок найшвидшою українкою стала Марія Оприц, її результатом 9:44:13, Любов Сич та Валентина Ковальська фінішували разом з часом 11:27:36.

Ультразбірна України

Жорстка Атлетика поспілкувалась з найшвидшим українцем чемпіонату Олександром Головницьким:

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Як склався виступ, все вдалось по дистанції? Писали, що там був досить пристойний перепад висот – близько 700 метрів, як давались гірки?

Виступ склався не так як хотів, була серйозна травма спини, і буквально в кінці весни почав готуватися до 100км. По тренуваннях було все добре, вже перед виїздом на змагання тренер сказав, що готовність пробігти по 4:10. Але вже на місці побачив стільки гірок і зрозумів, що буде тяжко, так як через травму спини, ми повністю виключили їх з підготовки. Я після 60 км буквально вже не біг, а просто добирався до фінішу…

Яке було завдання на цей Чемпіонат?

Готовність була з 7 годин вибігти, якщо по плану, це б дозволило потрапити в 20-ку на чемпіонаті світу. Але дуже задоволений, що при мертвих ногах, я не зійшов, бо дійсно було дуже важко!

Коли було найважче?

З 60 до 80 кілометру – постійне бажання зійти, мозок мене просто атакував цією думкою, але після 80-го кілометру я вже зрозумів – фініш буде!

Вся збірна в новому екіпіруванні, все видали в повному обсязі?

Я не знаю, який має бути повний обсяг. Але зараз дійсно хочеться подякувати федерації, дали і костюми, тайтси, напівтайтси, валізу, рюкзак і т.д. За 18 років моїх виступів в складі збірної це перший раз так багато дали! Зазвичай позастадіонні види отримували лише мінімум – труси, майку, можливо рюкзак і все, а зараз величезне дякую федерації, виглядали всі супер, що і видно по наших фото! 

Окремо також хочу подякувати компанії МедСпорт, яка надала нам безкоштовно спортивну фармакологію і особисто від себе компанії Еліксир за ізотонічні напої. 

Олександр Головницький з рекордсменом світу японцем Нао Казамі

Перемогу ж у Хорватії відсвяткував японець YAMAUCHI HIDEAKI з часом 6:28:05, 2 місце у GYOBA TAKEHIKO 6:32:51, на третьому місці MTHEMBU BONGMUSA з Південної Африки 6:33:47. Серед жінок першою стала хорватка ŠUSTIĆ NIKOLINA, пробігши за 7:20:34, за нею – представниця Німеччини ALDER-BAERENS NELE – 7:22:41 і третьою стала японка FUJISAWA MAI – 7:39:07. Командна першість за японцями, як серед чоловіків та і серед жінок.