Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Перший фінал! Перше золото! І воно наше! Мар’ян Закальницький тріумфував у спортивній ходьбі на суперскладній дистанції 50 кілометрів!

Перший чемпіон Європи 2018 року дістав свою нагороду після 3 години 46 хвилин і 32 секунд перебування на трасі під несподівано гарячим Берлінським сонцем. Це, звісно, безсумнівний успіх для 23-річного спортсмена.

Мар’ян ще на екваторі дистанції поступався лідеру практично хвилиною, однак з 32-го кілометру пішов ва-банк, випередивши чемпіона світу та Олімпійських Ігор в Ріо досвідченого словака Матея Тота, і вийшов на першу позицію, яку втримав до самого фінішу.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Вашій увазі коментар чемпіона:

Ця перемога в першу чергу для тренера і для моєї мами, у якої сьогодні день народження! Перемога була дуже складною, до останнього не вірив у те, що зможу дійти, було дуже важко.

Коли обійшов Матея Тота, виплеснувся шалений адреналін і я ризикнув, не став йти з ним, вирішив йти до фінішу. Я знав, що вдома дуже багато людей переживають і слідкують за трансляцією. Я розумів, що не можу програти, бо дуже багато людей вболівають за мене. Хочу сказати велике дякую тренерам Шевченку Олександру Миколайович та Шевченко Ірині Гаврилівні, а також їх сину Шевченку Олександру за віру в мене. Перед цим чемпіонатом були дуже важкі збори в Киргизстані, дуже багато нервів, не вірив у цю підготовку. Тут не очікував такого результату. Тому вдячний тренеру, що він зміг налаштувати мене. 

Я не робив шалених робіт, не робив нічого надзвичайного, тут в першу чергу відіграла психологія. Просто вдалося підготуватися і налаштуватися психологічно.

Щодо погоди, скажу, що всі ми люди і всі в однакових умовах. І сьогодні це показало, що навіть олімпійським чемпіонам буває важко і їх можна перемагати і вони не є надлюдьми. 

До цього я ніде не перемагав і я голодний до перемог, я дуже хотів перемогти, саме в цей день. Дуже хотів показати особистий рекорд, але і такого результату вистачило для золота. Цей сезон був дуже і дуже важкий для мене. Вперше за весь період ми змогли зробити в сезоні два старти, два піки. А це дуже важко на дистанції 50 кілометрів. Тим більше, що на підготовку на цей старт було лише 3 місяці, за які треба біло відновитися і підготуватися. В принципі, ми це зробили“.

Ще двоє наших спортсменів Іван Банзерук (4:00:57) та Валерій Літанюк (4:01:33) дісталися фінішу на 16-й і 18-й позиціях відповідно (при цьому зазначимо, що 9 з 35 спортсменів, які стартували, не змогли завершити дистанцію).

“Не знаю поки, що не вдалося. Робили дієту перед стартом, не знаю, щораз її роблю і після фінішу кажу, що це було востаннє і знову роблю. Мабуть, це вже дійсно останній раз. 

Далі вже треба відпочити, набратися здоров’я і розпочинати нову підготовку. Дуже тяжко, сезон непростий. Уже скільки років щосезону по дві 50-ки роблю.

Дуже радий за нашого Мар’яна, що йому це вдалося! Він молодець“, – прокоментував Іван.

Перша половина була добра, друга половина – трохи підсів, останні 2 кілометра йшов на морально-вольових. Стартом в цілому задоволений, це був головний старт у сезоні, і він видався дуже важкий. Це у мене перший сезон, коли було 35, 50 і ще раз 50 за 9 місяців. Зараз – 100 відсотків відпочинок!

Звісно, радий за Мар’яна, коли він переганяв по дистанції, я побажав йому удачі!” – поділився після фінішу Валерій.

Жорстка Атлетика вітає усіх наших хлопців з подоланням надскладної дистанції! Бажаємо подальших перемог і біжимо вболівати за нові медалі української збірної!