Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У чеській Остраві в 57-й раз пройшов міжнародний турнір  IAAF World Challenge «Golden Spike», на якому традиційно зібрався дуже серйозний склад учасників і були показані високі результати.

Для українців найцікавішим видом, звісно, був жіночий забіг на 800 метрів, де Ольга Ляхова виграла бронзу. Ольга не лише подолала дистанцію з найкращим результатом сезону – 2.00,90, а й фінішувала третьою (більше того – вона поступилася лише однією сотою другому місцю) у серйозній компанії, позаду лишилися Гензебе Дібаба, Лінсі Шарп, Аніта Хінріксдотер. Перемогу відсвяткувала марокканка Рабабе Арафі (1.59,20). Зазначимо, що пейсмейкером у цій дистанції виступила українка Ольга Бібік.

У секторі зі стрибків у висоту серед чоловіків продовжилося протистояння Мутаза Баршима з Катару та чемпіона світу цього року у приміщенні Данила Лисенка, який виступає під нейтральним прапором. Виграв знову катарець (2,38 м) і до того ж побив рекорд нашого Богдана Бондаренка (2,33 м, 2014 р.). Лисенко був близьким до перемоги, однак залишився все ж зі сріблом (2.36).

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Окрасою турніру став чоловічий стрибок в довжину, якого усі чекали з особливими сподіваннями. Там виступав 19-річний кубинець Хуан Мігель Ечеваррія, який 10 червня в Стокгольмі показав фантастичний результат – 8.83 (щоправда, там вітер перевищував допустиму норму), а також його запеклий конкурент південноафриканець Луво Маньонга. В Остраві Ечеваррія на очах у рекордсмена світу Майка Пауелла довів, що його нещодавній стрибок не був випадковістю, як результат: 8.66 (+1.0 м/с) і лідерство в рейтингу найкращих результатів сезону. Маньонга знову другий – 8.31 (+0.3 м/с), замкнув трійку призерів його співвітчизник Русвал Самаан8.15 (+0.3 м/с).

Цікаво, що напередодні рекордсмен світу, який прибув до Острави у якості зіркового гостя, зазначав: “Цей хлопець – справжня знахідка. Я можу стати “екс-рекордсменом” найближчим часом”. 

У іншому стрибковому секторі – із жердиною перемогу здобув представник Польщі Павел Войцеховський5.75. Американці Сем Кендрікс і Скотт Х’юстон взяли по 5.60 і посіли друге і третє місця відповідно.

Високі результати були показані і в штовханні ядра у чоловіків. Чинний чемпіон світу Том Уолш з Нової Зеландії встановив рекорд змагань – 22.16. Міхай Харатік з Польщі здобув срібло і оновив національний рекорд – 22.08.

У метанні списа чех Якуб Вайдлех (88.36) потішив місцевих уболівальників і обіграв олімпійського чемпіона Томаса Ролера з Німеччини (87.28).

У бігових видах варто відзначити наступні результати. Срібний призер зимового чемпіонату світу в бігу на 3000 метрів 18-річний Селемон Барега з Ефіопії очолив світовий рейтинг на цій дистанції влітку – 7:37.53. Чинний чемпіон світу на стометрівці американець Джастін Гатлін переміг з результатом – 10.03. Канадець Аарон Браун тріумфував на вдвічі довшій дистанції – 20.05, а чинний чемпіон світу на 200-метрівці Раміль Гулієв показав третій результат – 20.09. Дафне Схіпперс з Нідерландів випередила всіх на цій дистанції серед жінок – 22.52. Кенійка Нора Джеруто встановила рекорд змагань в бігу на 3000 метрів з перешкодами – 9:11.33.

На чоловічій 400-метрівці переміг катарець Абдалелех Харун – 44,63, майже на секунду випередивши срібного олімпійського призера 2012 року Лугеліна Сантоса (45,43), а третім став двічі олімпійський чемпіон у потрійному стрибку Крістіан Тейлор – 45,58, який цього сезону вдало експериментує на 400-метрівці. Паскаль Мартіно-Лагард з Франції виграв 110-метрів з бар’єрами –  13.45.

Також додамо, що у перший день змагань супертитулована Аніта Влодарчик з Польщі стала найкращою в метанні молота – 76.43, а чемпіон світу 2017 року у метанні диска Андріус Гудзіус переміг в своєму коронному виді з результатом – 66.30.