Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Жорстка Атлетика вирішила розібратися у всіх нюансах валенсійської траси, ще раз освіжити в пам’яті прізвища та амбіції лідерів світового шосейного бігу, і навіть зробити деякі прогнози, щоб вже 24 березня відчайдушно вболівати за її величність легку атлетику! 

Передмова

Усього кілька днів залишається до того, як найкращі стаєри світу зійдуться у прямому протистоянні на дистанції півмарафону у Валенсії. Місто бігу, як його називають в Іспанії. Валенсію було обрано комітетом IAAF серед низки претендентів: Сопот (Польща), Ліма (Перу), Торонто (Канада), Мінськ (Білорусь), Копенгаген (Данія). Причому данці взагалі не мали внутрішніх докорів, претендуючи на місце проведення вдруге за чотири роки. Адже у 2014 році світову першість на півмарафоні проводили саме тут. А наступний мундіаль вже відбувся у 2016 році у Кардіффі, Уельс.

Про трасу і рекорди

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Валенсія за останні 7 років тричі була містом найшвидшого півмарафону в Іспанії. І навіть попри це, організатори вирішили оптимізувати трасу ще більше. Це в той час, коли рекорд траси серед жінок є чинним рекордом світу. Час 1:04:51 кенійка Джойселін Джепкосгей показала восени 2017 року і зняла лише одну секунду зі свого досягнення у Празі кількамісячної давнини. Тоді, нагадаємо, вона встановила рекорди світу одразу на чотирьох дистанціях (10км, 15км, 20км, півмарафон). На оптимізованій трасі Валенсії перепади висоти тепер коливатимуться лише у межах 3,2 та 17 метрів над рівнем моря.

Серед чоловіків кращий показник траси Валенсійського півмарафону утримує бахрейнець Абрахам Черобен із впевненим часом із 59 хвилин – 58:48. Він цілком ймовірно буде одним із претендентів на перемогу. Основна боротьба за призову трійку розгорнеться із високою вірогідністю виключно серед африканців. Востаннє вище 6 місця “неафриканські етнічні” атлети підіймалися у 2009 році. Тоді Датан Ріценхайн із США здобув бронзу, фінішувавши дистанцію рівно за годину. Так, минулого чемпіонату у Кардіффі бронзу здобув легендарний сер Мо Фара, але сер Мо походить із Сомалі, тому його результат радше виключення із загального тренду.

Про фаворитів

Якщо коротко, то фаворити африканці. Сер Мо Фара готується до Лондонського марафону у квітні, але претендентів на три призових місця Валенсії і без того вистачає. Більшість країн за правилами може бути представлена одним чоловіком і однією жінкою, але країни-хедлайнери марафонського бігу отримують додаткові квоти. Так, кенійці матимуть по 4 представники на чоловічому і жіночому стартах (при цьому командний залік – за трьома спортсменами). Те ж саме стосується і решти основних фаворитів – Ефіопії, Еритреї, Японії, США. Ці квоти формуються за результатами останніх трьох світових першостей. Іспанці на правах господарів мають право виставити спортсменів без квот. Незважаючи на це також присутні країни андердоги – приховані лідери. Такою країною можна назвати Бахрейн, у королівстві за останні кілька років натуралізували чимало талановитих африканських бігунів. Щодо неафриканців – цього сезону про серйозність своїх намірів вже заявляли 21-річний швейцарець Жульєн Вандерс та новоспечений рекордсмен Європи в марафоні Сондре Моен.

Aug 22, 2015; Beijing, China; Mo Farah (GBR) defeats Geoffrey Kamworor (KEN) to win the 10,000m in 27:01.13 to 27:01.76 during the IAAF World Championships in Athletics at National Stadium.

Отже, за ким слідкувати серед чоловіків?

  • чемпіон останніх двох cвітових першостей у Копенгагені і Кардіффі – Джеффрі Камворор із Кенії. Його кращий час складає – 58:54
  • Бітан Карокі. Саме з ним Камворор мав вирішальну дуель за перше місце два роки тому у Кардіффі. Його особистий рекорд – 58:42
  • Джемаль Джимер із Ефіопії. Черговий молодий діамант, лише місяць тому здолав півмарафон за 59:00 і їде до Валенсії першим номером збірної.
  • Бахрейнець Абрахам Черобен. Володар чинного рекорду траси, його особистий рекорд 58:40

Серед жінок схоже інтрига розгортається поміж кенійками Джойселін Джепкосгей та Фенсі Чемутай. Обидві зараз показують час біля позначки світового рекорду.

Можливими суперницями кенійському дуетові можна розглядати Юніс Чумба (Бахрейн), Мері Васера (Кенія), Пауліну Кавеке (Кенія). Але ми знаємо успішні приклади африканських дебютів, тому до трійки можуть доєднатися і нові обличчя.

Нові чемпіони за перше місце отримають по 30 тисяч доларів

Нові чемпіони за перше місце отримають по 30 тисяч доларів – хороший стимул до вибору ефективної стратегії. Чи сидіти у комфортному темпі до останніх п’яти кілометрів, чи форсувати від самого початку?

Останні два чемпіонати показали, що ніхто не збирається відсиджуватися за спинами. Початок гонки виходив енергійним, вже до половини дистанції і у чоловіків, і у жінок залишався щонайбільше квартет претендентів. За класикою жанру – від 17 кілометру учасники виконують той final move, який приносить перемогу лише одному.

Залишається лише чекати суботи, 24 березня, і перевірити все на власні очі. Можливо ми станемо свідками захоплюючого фінального спурту.

Слідкуйте за оновленнями, передстартовий матеріал про збірну України в складі сяючої Софії Яремчук та холоднокровного Романа Романенка вже верстається!