Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Борючись з морозною температурою, яка опускалась до -23 ° С, та льодяним вітром, японець Юкі Каваучі показав надзвичайні 2:18:59 на Marshfield New Year’s Day Marathon в США, знявши 30 хвилин з рекорду траси, вибіг з 2:20 на морозі, та фінішував 76-й раз кар’єр з 2:20!

Каваучі провів 29-31 грудня, тренуючись на трасі Бостонського марафону, напередодні свого майбутнього виступу в складі команди професійного спортсмена Джона Хенкока і планував закінчити своє перебування в США участю в Marshfield New Year’s Day Marathon. Організатори марафону спеціально сертифікували трасу до приїзду знаменитого японського марафонця.

Вдягнувшись в довгі тайтси Юкі планував пробігти перше з двох кіл горбистої траси за 1:09, щоб мати запас для 2:20. Але вітер та холод завадили йому тримати потрібний пейс, його обличчя вкривали кристали льоду і в результаті лише 1:10:29 на першій половині дистанції. “Вже на позначці 5 км я лишився сам на сам з дистанцією та погодою, було так холодно, що не міг рухати ногами“, – сказав він після гонки. “Коли я побачив свій час на 5-кілометровій позначці, вперше в житті я подумав: “Навіщо я роблю це?”

Під час забігу температура повітря підіймалась, і, усвідомлюючи своє відставання, Каваучі почав наполегливо додавати. “Було досить сонячно, тож я трохи прогрівався і міг тримати заданий темп“, – сказав він. Вже на позначці в 40 км стало зрозуміло – Юкі під силу встановити це досягнення. Майже ковзаючи на льоду на останньому віражі, Каваучі перетнув фінішну лінію з часом 2:18:59, показавши при цьому негативний спліт по дистанції.
Після нетривалого відновлення та відігріву в приміщенні сусідньої середньої школи Каваучі сказав журналістам: “На півдорозі я думав, що мені не вдасться показати 2:20, і що це буде мій найповільніший марафон. Але я пройшов довгий шлях, приїхав до США, а організатори зробили величезну роботу в підготовці до марафону, тому я повинен був робити все, на що спроможний, щоб дотриматися свого слова. Це були, безумовно, найхолодніші умови, в яких я коли-небудь бігав“.

Юкі бореться зі стихією. Фото Brett Larner
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Цей морозний марафон став 76-м в кар’єрі японця з фінішним часом швидшим від 2:20. Також це є найкраще світове досягнення на марафонський дистанції за мінусової температури.

Після п’яти марафонів за останні вісім тижнів, Каваучі візьме перерву до весняного марафонського сезону, і вже 18 лютого стартуватиме на Kitayushu Marathon. В середині березня він попрямує до Тайваню на Wan Jin Shi Marathon, що має стати останнім етапом підготовки до Бостону в квітні. Як передає SkiRun, Юкі отримав персональне запрошення в Бостон, де звичайному адміністратору вечірньої школи доведеться зійтись в біговому двобої з професіоналом Галеном Рапом!

За матеріалами Japanrunningnews