Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Зірковою гостею 31-го випуску Жорсткої Атлетики була надзвичайно позитивна та сонячна марафонка Аня Носенко. І звісно, як у допитливої марафонки, у мене була купа питань до неї стосовно підготовки. Ось про що я довідалась у нашій розмові.

По-перше це бігові об’єми. Аня стартує зі 140 км на тиждень та поступово доводить їх до 160-170 км у пікові тижні. Хоча їй і цього замало – секретом успіху Аня вважає 180 км на тиждень. Найдовші кроси у підготовці – 30 км. Але є ще один довгий крос у тиждень, хоч і трохи менший – 25 км. І бігає такі об’єми до останніх двох тижнів до марафону. Тренування побудовані таким чином, що рухаються від повільного до швидкого. Тому тренування змішані по швидкості і спокійне тренування завершується декількома прискореннями. Наразі Аня бігає роботи, докладаючи максимальні зусилля, але є і вечірні тренування, де головна мета відновитися. А також у неділю і четвер може дозволити собі бігти як заманеться. Найважчі тренування – довгі кроси. І справа тут у психологічному чиннику. Адже швидкісні роботи завжди чергуються з відпочинком, а на довгому – вибіг і біжиш, головне не думати скільки ще лишилося. Але це і є головним для марафонця – нікуди не поспішати, а бігти кілометр за кілометром.
Особливу увагу у підготовці надає відновленню. Окрім найрозповсюдженіших методів, таких як масаж (двічі на тиждень) та сауна, Аня ще займається йогою та плаває один чи два рази на тиждень. У басейні може спокійно плавати чи виконувати певні вправи чи взагалі займатися аквааеробікою.

%d0%bf%d1%83%d1%82%d1%8c-%d0%b2-%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%b8%d0%be

Перед марафоном Аня робила дієту. Як каже її тренер у марафоні найскладніше це підготовка, а у підготовці – дієта. Вона пройшла тяжко, але користь все ж Аня відчула. З понеділка по ранок четверга у раціоні були лише білки, але декілька разів дозволялося з’їсти яблуко і Аня це робила з надзвичайним задоволенням. На фінальному тренуванні бігала по 1000 м, вже з останніх сил, а в ногах – наче голки. І ось у Кракові, десь на 37-му км знову це відчуття, а вона їм “привіт, а я вас пам’ятаю”. Тож для Ані дієта повністю промоделювала відчуття після 35-го км на марафоні.
Не оминула я і питання щодо тренера та його присутності на тренуваннях. Аня вважає себе самостійною спортсменкою і тотальний контроль їй лише заважає. Оптимальним для неї є співвідношення 50/50, оскільки результат потрібен в першу чергу їй самій. Тренер присутній на тренуваннях від 2 до 4 разів на тиждень та не дає розслабитися.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Ось такою цікавою та інформативною була розмова з Анною – МСМК, бронзовою призеркою Чемпіонату Європи з кросу, багаторазовою чемпіонкою України та переможницею величезної кількості міжнародних змагань.

Але в мене ще є питання та з нетерпінням чекаю наступну зірку у гостях Жорсткої Атлетики.

[mixcloud https://www.mixcloud.com/radiosportua/%D0%B6%D0%BE%D1%80%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%B0%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-31-%D0%B9-%D0%B2%D0%B8%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA-07122016/ width=100% height=120 hide_cover=1]