Вперше за 10 років українець виступав у фіналі ЧЄ в метанні списа – коментар Артура Фельфнера

20-річний метальник списа Артур Фельфнер – наймолодший представник збірної України на цьому Чемпіонаті Європи. Однак за плечима атлета вагомий міжнародний досвід – окрім перемог на чемпіонатах світу і Європи до 20 та 23 років, він мав в активі виступи на дорослих чемпіонатах світу і Європи. Два роки тому на Євро в Мюнхені зупинився у кваліфікації. Цього року вийшов до фіналу з єдиної спроби.

Фото: Жорстка Атлетика

Сьогодні у фіналі перший вихід Фельфнера в сектор був обнадійливим – завдяки результату 81,38 він вийшов на третє місце. Навіть попри те, що наступні три спроби були невдалими, результат першої спроби дозволив продовжити боротьбу у фіналі. Та, на жаль, подальші три спроби у вісімці найсильніших виявилися невдалими. Артур завершив ЧЄ в Римі на восьмому місці. Тим не менше, цей виступ в фіналі чоловічого метання списа на дорослому Чемпіонаті Європи став для України першим за останні 10 років. 

Чемпіоном Європи у метанні списа став срібний призер токійської Олімпіади  чех Якуб Вайдех – в останній спробі він випередив чемпіона Європи-2022 німця Юліана Вебера, показавши результат  88,65! Вебер другий (85,94). Третій фін Олівер Хеландер – 85,75.

Фото: Жорстка Атлетика

Чому у фінальному протоколі навпроти імені Артура Фельфнера ми побачили п’ять Х – запитали після виступу. 

Артуре, це перший твій фінал такого рівня, що скажеш?

Нічого особливого – просто побував в фіналі. Дуже класно що потрапив сюди, але зовсім не реалізував себе. Не вийшло показати достойний результат. Першу спробу зробив технічно, легко, вона в мене вийшла… але результат. Хотів додавати, прагнув метнути більше – трішки не виходило. Засмучений.

Що було найскладніше? 

Найтяжче це напевно зібратися –  це мені було дуже важко, не знаю чому. Після першої спроби відчув,  наче я спустошений. Почав казати собі: “Ні, так не може бути, треба зібратися!”. В принципі виходило. Я зробив трохи менше швидкість, але жодного разу не потрапив в спис. Якби хоч раз потрапив в спис так, як хотілося б,  82-83 метри 100% було б.

Фото: Жорстка Атлетика

Чи тобі складно було чекати свого виступу до останнього дня чемпіонату?

Та ні в принципі. Я їздив, тренувався, на стадіон не ходив жодного разу дивитися змагання – все дивився по трансляції, за хлопців вболівав. Просто до цього я був на зборах в Португалії два місяці, і мені було тяжко вже там самому. Тому ми вирішили приїхати на початку чемпіонату,  і змінити обстановку.

Чому вболівальники побачили в протоколі п’ять незарахованих спроб?  

Мене це теж дуже засмучує. А особливо те, що багато хто вірив, дивився, переживав за мене. Хоча б результат 83-84 метри мене б в принципі  такому стані задовольнити. Це було б краще. А так це неприємно, якщо чесно. Знаю, що багато хто за мене вболівав,  дивилися трансляцію, мої друзі, знайомі, знайомі батьків…

Тобі лише 20 років, все ще попереду!

Я максималіст, я не знаю що мене може задовольнити так сильно, щоб я радів.

Фото: Жорстка Атлетика

Тебе сьогодні дуже активно підтримували на трибунах, тобі це допомагає?

Круто, що підтримували, плескали  – я дуже до цього добре  ставлюся, і мені це подобається. Але такого натовпу я не очікував… На таких фіналах я ще не виступав, і стільки народу на моїх змаганнях ще не було. Так це прикольно, мене це не збиває, мені це подобається – просто сьогодні не вийшло.

Що скажеш про результати медалістів?

Як я і думав –  для потрапляння в трійку треба було метати за 85 метрів. Сильні результати, адже олімпійський рік.

Що стосовно Олімпіади, ти по рейтингу на неї потрапляєш

Так я у рейтингу зараз піднявся був 15-м, а після ЧЄ ще покращу позиції, а проходять 32, тому я думаю що поїду до Парижу. 

Фото: Жорстка Атлетика

Друзі, також ми запустили благодійний збір для підтримки наших медиків, які щоденно рятують життя бійців на передовій.

Ваша підтримка надзвичайно важлива, і ми підготували для вас дещо особливе! За підсумками збору ми розіграємо ексклюзивний мерч та унікальні сувеніри з ЧЄ!

Разом ми зможемо зробити більше для наших героїв!