Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Слідом за чоловічою естафетою 4 по 400, на доріжки Стадіо Олімпіко у п’ятий день Чемпіонату Європи вийшла наша жіноча команда в цій же дисципліні. Дівчата показали найкращий результат сезону (скинувши при цьому майже 4 секунди з нього). Однак, цього, на жаль, стало недостатньо для виходу до фінальної стадії. Спортсменки завершили боротьбу сьомими у своєму забігу й з 12-м результатом в серед двох забігів. Фінішний час склав 3:27,59.

Стартувала першою Марʼяна Шостак, яка вже двічі встигла пробігти на ЧЄ у 1 колі та півфіналі на 400 м:

“Я задоволена, я вважаю, що наша команда виступила дуже гідно. Конкурентки сильні, це треба було очікувати. Наша задача була показати все, на що ми спроможні, і я вважаю, що ми впоралися. Ми дружні, ми одна сімʼя, одна команда, я люблю дівчат. До того ж я люблю бігти естафету, я почуваюсь тут в своїй тарілці!

Щодо мого виступу, то трошки була втома від двох бігів. Мені біглось не найлегше, але водночас не найгірший мій біг”.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Другою прийняла естафетну паличку Катерина Карпюк, яка також виступала на 400-метрівці, де, на жаль, зупинилась на стадії першого кола.

“Сьогодні зранку я ще думала за інший склад, за інші етапи, перед розминкою тренери оголосили вже інший склад. Але я готова морально до цього.

Скажу, що біглося в естафеті мені набагато краще, ніж в особистому виді. Після мого забігу на 400 було відчуття нереалізованості. Потім ми сиділи під час змагань на трибунах, я дивлюсь і думаю: який класний стадіон, як я хочу знову пробігти! Тому виходила на старт з великим бажанням ще бігти. Звісно, хочу ще подивитися секунди, які я бігла, але по відчуттях дуже добре біглося. Є два варіанти: або так добре біглося, бо дуже повільно, або ж так добре біглося, бо дуже швидко!

Але час загальний в естафеті у нас дуже хороший. На етапі кожна скинула фактично по секунді, це дуже добре. Я вірю, що ми можемо ще швидше, нам є куди рости, але візуально передачі всі були класні, кожна бігла на всі 150 відсотків. Ніяких проблем з передачами не було.

Щодо другого етапу мені було цілком комфортно на ньому. Я така людина, що любить все нове. Я б, мабуть, бігла і 800, і 200 (прим. ред. – сміється), я універсальний солдат, як перша група крові, всім підходжу”.

фото: Жорстка атлетика

На третьому етапі бігла Тетяна Харащук, яка не тільки вперше вийшла на змагання тут у Римі, але й для якої виступ на дорослому ЧЄ є дебютним:

“Було страшно не витримати темп, але мені здається я впоралася з цим. І в кінці у нас була боротьба зі швейцаркою. Я дуже переживала за свій етап, адже тут потрібно було в натовпі дівчат взяти паличку і не забігти ні в кого, це хвилююче! Але все склалося добре.

Дуже важливе налаштування. Нас сьогодні підтримували ще дві Тані (прим. ред. – Кайсен і Мельник), всі тренери, фізіотерапевти. І між собою одна одну налаштовували. Командний дух у нас гарний! У нас найдосвідченіша Аня Рижикова, вона підказувала сильні сторони кожної з нас.

По самому бігу я спочатку перелякалася, що вчепилася за дівчат попереду і почала зашвидко, але боролася до кінця. Було важко, але я не зупинилася, по бігу все склалося дуже добре”.

фото: Жорстка атлетика

На завершальному етапі дистанцію долала досвідчена Анна Рижикова, яка буквально вчора змагалася у півфіналах на 400 з барʼєрами.

“Дійсно маємо гарний результат для цієї команди. Це мало б бути раніше. У нас, на жаль, не склалося на Багамах, де ми мали пройти в естафеті мікс з першого кола через незначні помарки, навіть і не з нашої вини, зіткнення з іншими команди у нас забрали ті секунди, які б дозволили нам пройти напряму з першого кола. Тоді б ми з Танею Мельник змогли посилити жіночу естафету і показати такий результат вже там. Потім гналися за цим результатом, хотіли показати його на Балканах. Потім я захворіла, Таня Мельник також трошки не дуже себе почувала і команда бігла не найсильнішим складом. Тут нарешті гарна команда, всі в гарному стані, але всі інші команди вже дуже на ходу. Так, треба більше працювати. Але дівчата молодці, сформувалася команда. Мені дуже подобається, що всі вмотивовані, всі борються і вкладають всі свої сили в естафету заради спільної мети.

Навіть на розминці Таня Мельник була з нами, підтримувала, допомагала в передачах, провела нас в колрум. На жаль, не потрапили в фінал, так би вона також могла взяти участь. Але вона все одна з нами.

Дуже хороший показник, що в такі стресовій ситуації, в боротьбі, коли треба швидко приймати рішення, усі впоралися з цим. Так, на жаль, поза фіналом. Але непоганий результат”.

фото: Жорстка атлетика

Також Анна розповіла і щодо своєї ролі лідера в команді і перспектив виступи естафети на Олімпіаді:

“Так, я це розумію. Я пройшла дуже великий шлях в естафеті. Я також потрапляла спершу як дебютантка, потім їздила запасною. І колись я прийняла для себе рішення, що я не хочу бути запасною, що я маю бути лідером. І коли я бігала з більш дорослими досвідченими дівчатами, я зрозуміла, що я хочу бігти четвертий етап, як лідер, як найсильніша атлетка в команді.

Зараз мені трошки не вистачило тієї впевненості у своєму фініші, коли я знаю, що я можу додати на фініші, показати свій коронний фініш. Я ще над цим попрацюю!

Я розумію, що на жаль, ми скоріш за все не потрапляємо з цим результатом на Олімпіаду, адже залишилося всього два місця, і крім тих, хто вже потрапив, ми мали б бути в топлисті вище. Ми десь близько, але дуже сильно пробігли тут інші дівчата.

Але я пишаюсь як ми тут пробігли, що маємо – все показали, відчуття, що ми щось недоробили немає, навіть більше!”


Друзі, також ми запустили благодійний збір для підтримки наших медиків, які щоденно рятують життя бійців на передовій.

Ваша підтримка надзвичайно важлива, і ми підготували для вас дещо особливе! За підсумками збору ми розіграємо ексклюзивний мерч та унікальні сувеніри з ЧЄ!

Разом ми зможемо зробити більше для наших героїв!