Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

23-річна Мар‘яна Шостак дебютувала на дорослому чемпіонаті Європи в особистій дисципліні. У Римі українка виступала на гладкій 400-метрівці, де зупинилася за крок до фіналу.

У півфіналі Шостак вибігла з 52 секунд – 51,99 та фінішувала на 5 сходинці. Ба більше, як у попередньому забігу, так і у півфіналі українська спринтерка оновлювала особистий рекорд.

Для того, щоб проходити у фінал потрібно було показувати результат рівня 51,14, або фінішувати у першій двійці.

Жорстка Атлетика розпитала Мар‘яну про її дебют безпосередньо з місця подій у Римі.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Ти двічі бігла на цьому чемпіонаті Європи і двічі по особистому рекорду. Що це означає для тебе?

Я не скажу, що здивована, адже знала, що можу так пробігти. Навіть хотілося краще, а не 51,99. Я дуже добре себе почувала, тому була впевнена, що мінімум 51,80 маю пробігти. Я не хочу виправдовуватися, але друга доріжка дає своє, бо коли стартувала, то одразу відчула, що всі втікають.

Фото: Жорстка Атлетика

Я вирішила не гнатися, а бігти своїм бігом, щоб на фініші не йти пішки. Але друга доріжка – це про наздоганяти і мені це не сподобалось. Думаю, що це забрало у мене мінімум дві десятих. Але все одно вдалося особистий рекорд і розміняти 52 секунди. 

Розкажи детальніше, як ти розподілила сили, бо на екрані показали, що першу половину ти подолала сьомою, а фінішувала вже п‘ятою?

Тактика була зовсім інша. Сьогодні я мала починати набагато швидше, ніж учора. Але чомусь я цього не зробила, напевно злякалася їх наздоганяти і намагалася правильно розподілити сили, тому не вийшло почати так, як хотілося.

Фото: Жорстка Атлетика

Можливо, навіть добре, що так вийшло. Але все одно думаю, що доріжка зіграла ключову роль, бо у мене не було досвіду виступу саме на першій і другій доріжках на міжнародних змаганнях. 

Ти згадала про тренера, хто тебе зараз тренує?

Я бігаю по американській системі. Таке рішення ми прийняли з моїм українським тренером, адже ця схема працює і у розпал сезону не має сенсу щось змінювати. Я на контакті як з американським, так і українським тренером. У нас налагоджена система комунікації, тому взагалі немає ніяких проблем.

Як щодо суперниць у півфіналі?

Так, це все таки півфінал і я усвідомлюю, що ще не дотягую до того рівня, щоб боротися за потрапляння до фіналу. Я ще молода і результати не стоять на місці, тому мій час ще прийде і я не засмучуюсь. Я обов‘язково вийду на той рівень і буду достойно конкурувати з топ дівчатами!

Фото: Жорстка Атлетика

На естафету сили залишилися?

Так, звісно! Попереду естафета і я дуже налаштована, тому будемо боротися. Це зовсім інші відчуття бігу і командна робота, тому з нетерпінням чекаю естафети. 

Мар‘яна Шостак також входить до жіночої естафети 4 по 400 метрів, яка розпочне боротьбу на чемпіонаті Європи у вівторок, 11 червня.


Друзі, також ми запустили  благодійний збір для підтримки наших медиків, які щоденно рятують життя бійців на передовій. 

Ваша підтримка надзвичайно важлива, і ми підготували для вас дещо особливе! За підсумками збору ми розіграємо ексклюзивний мерч та унікальні сувеніри з ЧЄ!

Разом ми зможемо зробити більше для наших героїв!