Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

9 червня, у третій день чемпіонату Європи з легкої атлетики, відбудеться кваліфікація у чоловічих стрибках у висоту. Україна тут має таке ж потужне представництво, як і в жіночій висоті. За вихід до фіналу змагатимуться троє спортсменів – Олег Дорощук, Владислав Лавський та Дмитро Нікітін.

ОЛЕГ ДОРОЩУК

Наймолодший з українських висотників, 22-річний Олег Дорощук, має солідний послужний список. Він вже двічі представляв Україну на Чемпіонатах світу – 2022 року в Орегоні, не зміг подолати кваліфікацію і посів 15 місце. А торік в Будапешті пройшов до фіналу, і оновивши РВ (2,28) був 13-м. Цього року Дорощук вперше виступав на чемпіонаті світу у приміщенні –  в Глазго зупинився на 4 місці.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Олег – фіналіст чемпіонату Європи 2022 – 4 місце (2,23) та триразовий срібний призер ЧЄ у вікових категоріях: U23 (2023), U20 (2019), U18 (2018), крім того – бронзовий призер юнацьких Олімпійських ігор (2018).

Торік Олег успішно представляв Україну на європейському рівні – став срібним призером молодіжного чемпіонату Європи, а також посів  3 місце у ІІ дивізіоні Командного чемпіонату Європи.

Цього сезону окрім виступу в Глазго, встиг відзначитися перемогою на Меморіалі Дем’янюка, кілька разів був на подіумах міжнародних турнірів, на одному з яких оновив особистий рекорд до 2,30. У європейському топ-листі сезону це найкращий результат (якщо не брати до уваги російського спортсмена), такий самий SB мають чех Ян Штафела та німець Тобіа Поттіє. Тож якщо Дорощуку вдасться повторити свій особистий – цілком може поборотися за місце на європейському  подіуму. Здається він до цього вже готовий!

ВЛАДИСЛАВ ЛАВСЬКИЙ

Владислав Лавський дебютує на дорослому чемпіонаті Європи. До Риму відібрався в останній момент – несподівано вигравши командний чемпіонат України з особистим рекордом 2,29.

Цього року, окрім блискучого виступу в Луцьку, Лавський переміг на чемпіонаті АБАФ (2,23). Виступ в Римі стане для нього лише третім стартом літнього сезону.

Серед найбільших міжнародних досягнень Владислава – золото Всесвітньої Універсіади (2023), бронза чемпіонату світу U18 (2017), перемога на чемпіонаті Асоціації балканських країн (2024).

На нашу думку, Владислав та сама “темна конячка” яка може вирватися вперед у несподіваний момент. На ЧУ в Луцьку він довів свій потенціал стрибати високо, і дуже надихнувся цим результатом (який до речі другий у європейському топ-листі сезону). Сподіваємось, ейфорії вистачить і для потрапляння до фіналу Чемпіонату Європи, далі поки загадувати не будемо.

ДМИТРО НІКІТІН

Ще один дебютант дорослого Чемпіонату Європи – 24-річний Дмитро Нікітін. Цей стрибун має досвід виступу на континентальній першості у приміщенні – 2021 року був фіналістом, посівши 5 місце.  А також виступав на Євро у молодших вікових категоріях – був срібним призером чемпіонату Європи U20  (2017) та бронзовим – ЧЄ U18  (2016). Також Нікітін – срібний призер чемпіонату світу U18. А торік виступав на ЧС в Будапешті – був 13-м в кваліфікації. А от на Чемпіонаті Європи серед дорослих простонеба змагатиметься вперше.

Особистий рекорд Дмитра складає 2,28, однак він не стрибав так високо з 2021 року. Цього сезону його найкращий результат 2,23, минулого – 2,24. Наразі  SB Нікітіна у другому десятку найкращих результатів сезону в Європі. Тож прогнозувати дива не будемо, але також бажаємо українцю як мінімум виходу до фіналу.

Анна Рижикова та Марія Буряк змагатимуться в Римі на 400 з/б – статистика і очікування