Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Спортивна ходьба на 20 км серед чоловіків та жінок дебютує на чемпіонатах Європи, які проходить в рік Олімпійських ігор. Ще однією особливістю цього Чемпіонату в Римі є те, що скороходи завершуватимуть дистанцію на  “Стадіо Олімпіко”. Атлети фінішуватимуть на головній арені турніру вперше з 2015 року, тоді чемпіонат світу приймав Пекін. Так, спортсмени пройдуть 19 кіл Італійським форумом – олімпійським парком міста, а потім закінчать гонку під оплески вболівальників на стадіоні.

У чоловічій програмі маємо повне представництво: троє атлетів відчують на собі усі старання організаторів. 

Главан Ігор 

Спортсмен відібрався на ЧЄ за нормативом: 1:20:49, здобувши перемогу на Чемпіонаті України в Ужгороді у березні цього року, і цей результат є найкращим результатом сезона для спортсмена. При цьому його особистий рекорд датується 2014 роком і дорівнює 1:19:59.

Варто зазначити, що більше здобутків у спортсмена на значно довшій дистанції у 50 км: срібло і бронза Кубків Європи зі спортивної ходьби, срібло Кубка світу (до речі, в Римі у 2016 році), бронза ЧС 2013 р у Москві.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Що стосується виступів на дистанції 20 кілометрів, то 2015 року атлет став 4-м на ЧС у Пекіні та двічі фінішував 6-м на Універсіаді.

Щодо виступів на європейських першостях, то за плечима у Ігора 5 місце на 50 км ЧЄ зразка 2014 року.

Світличний Сергій

Отримав перепустку на ЧЄ за світовим рейтингом з 104-ї позиції.

Особистий рекорд Сергія складає 1:21:36. Такий час він показав 2020 року на відкритому чемпіонаті Туреччини зі спортивної ходьби.

На попередньому ЧЄ у Мюнхені атлет дістався фінішу 22-м (1:28:51).

Нагадаємо, що рік тому Сергій з часом 1:22:28 і став 28-м на дебютному для себе Чемпіонаті світу. І загалом минулий сезон став проривом для атлета – вперше за останні 4 роки (і вдруге в своїй кар’єрі) він став чемпіоном України. 

Банзерук Іван 

Їде до Рима з путівкою згідно світового рейтингу (98 позиція). Особистий атлета на цій дистанції – 1:21:25, датований 2018 роком.

Минулого чемпіонату Європи Іван змагався на дистанції 35 кілометрів і тоді фінішував 13-м.

Однак, як і Ігор Главан, основні здобутки Івана значаться на дистанції 50 кілометрів: срібло і золото кубків Європи, а в тому ж таки 2014 році він фінішував на одну позицію попереду колеги по команді на ЧЄ в Цюриху.

Разом з тим нагадаємо, що у квітні цього року Іван в парі з Оленою Собчук виборов путівку в Париж в абсолютно новій дисципліні – змішаній естафеті на 42 км. А буквально днями у словацькому місті Борськи Микулаш на турнірі бронзової серії Світового туру на дистанції 10 кілометрів Банзерук виборов друге місце, встановивши свій новий особистий рекорд 39:36.


Атлети вийдуть на старт у другий день ЧЄ 0 19:00 за українським часом. Зазначимо, що потужне представництво в цьому виді мають іспанці. Топ-10 найкращих результатів цього року закривають результати швидше 1 години 20 хвилин, тож міцно вболіваємо за наших хлопців, боротьба тут буде серйозною.

Фото: ФЛАУ