На Багамах завершився чемпіонат світу з естафетного бігу, який був головним відбором на цьогорічну літню Олімпіаду в Парижі. Як ми вже розповідали, Україна змагалася за олімпійські путівки у двох естафетах – жіночій та змішаній 4х400.

Взяти ліцензію під час кваліфікації нашим квартетам не вдалося. Жіноча команда у складі Тетяни Харащук, Катерини Карпюк, Вікторії Ткачук та Мар’яни Шостак фінішували четвертими у забігу, і мали 17 місце загального заліку з результатом – 3:32.31. А змішана команда  у складі Олександра Погорілка, Тетяни Мельник, Данила Даниленка та Анни Рижикової стала третьою в своєму забігу, а у загальному заліку мала 14й результат 3:15.70. До фіналу виходили по дві команди з кожного забігу, які автоматично отримували й путівку до Парижу 2024.

Втім українці ще мали шанс поборотися за олімпійські ліцензії у втішному раунді – тут розігрувалися шість путівок, також для перших двох команд в кожному забігу.

Напередодні найдосвідченіша учасниця українських естафет, бронзова призерка Олімпійських Ігор в жіночій естафеті 4х400 Анна Рижикова, сказала, що команда готова зробити все і навіть більше заради ліцензії, і слова свого дотримала!

Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів

Потужну конкуренцію українцям склали збірні Великої Британії, Ботствани та Італії. Британці одразу вирвалися вперед. Олександр Погорілко та Тетяна Мельник утримували позиції серед лідерів, намагався зберігати темп і Данило Даниленко. А справжньою героїнею стала Анна Рижикова, яка почала заключний етап поруч із суперницями з Ботсвани та Іспанії. Британці були попереду, втім досвідчена українка зуміла обійти конкуренток і  фінішувати другою, виборовши олімпійську ліцензію для своєї команди!  Час українського квартету – 3:14,49. Перемогли британці 3:12,99 

Українській жіночій естафеті, на жаль, не вдалося повторити успіх колег. Катерина Карпюк, Тетяна Харащук, Вікторія Ткачук і Мар’яна Шостак, у додатковому раунді фінішували у своєму забігу п’ятими (3:33,43).

Нормативи на Олімпійські Ігри 2024 – хто з українців вже виконав?

Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів