21 квітня в Анталії стартує командний чемпіонат світу зі спортивної ходьби. Змагання будуть головним кваліфікаційним стартом на Олімпійські Ігри у Парижі. Позмагатися за олімпійські нормативи на індивідуальній дистанції та ліцензії у командній естафеті, зберуться 431 спортсмен з 52 країн.

На індивідуальній дистанції 20 кілометрів, щоб потрапити на Олімпіаду спортсмени мають виконати норматив. У жінок він складає 1:29,20. А у чоловіків – 1:20,10. Також дебютує в Анталії змішана командна естафета на марафонській дистанції. Жінка та чоловік мають двічі подолати відрізки трохи довші за 10 кілометрів (разом  42,195 км), у форматі: чоловік, жінка, чоловік, жінка).  На Ігри у Парижі кваліфікують 22 команди, які покажуть найкращий результат в Анталії.

Всі лідери спортивної ходьби підтвердили свою участь у командному чемпіонаті світу. Два роки тому такі змагання, що проходили в Омані (Маскат), виграв Китай,  отримавши шість золотих медалей.

Титул чемпіонки світу у жінок захищатиме Ма Женься, яка нещодавно оновила  PB 1:26:07 на Гран-прі Китаю. Очікується, що конкуренцію їй складе дворазова чемпіонка світу 2022 в Юджині, перуанка Кімберлі Гарсія, яка була третьою в Маскаті, і Гленда Морехон з Еквадору, яка виграла 35-кілометрову гонку в Маскаті.

Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів

У змішаній естафеті заявлені всі три чинні олімпійські чемпіони зі спортивної ходьби – італійка Антонелла Палмізано, італієць Массімо Стано та поляк Давід Томала, а також іспанці Альваро Мартін та Марія Перес, які торік оформили подвійну перемогу на 20 і 35 кілометрів на чемпіонаті світу в Будапешті.

Олімпійські медалісти Токіо Лорена Аренас з Колумбії, Еван Данфі з Канади, Джонатан Гільберт з Німеччини, Кокі Ікеда з Японії та Лю Хонг з Китаю також у заявках своїх країн. Так само  як і призери чемпіонату світу 2023 року Кайо Бонфім з Бразилії, Масатора Кавано з Японії та Джеміма Монтаг з Австралії.

Чотириразовий чемпіон світу зі Швеції Персеус Карлстром заявлений на 20-кілометрову дистанцію серед чоловіків, два роки тому в Омані він переміг на дистанції 35 кілометрів.

Всі заявочні списки учасників шукайте за посиланням.

Нагадаємо, у заявці збірної України, чотирнадцять спортсменів.  

Чоловіки:

Едуард Муравський – 10 кілометрів

Олексій Поліщук – 10 кілометрів

Микола Рущак – 20 кілометрів

Єгор Шелест – 20 кілометрів

Віктор Шумик – 20 кілометрів

Мар’ян Закальницький – 20 кілометрів

Жінки:

Ганна Шевчук – 20 кілометрів

Валерія Шоломіцька – 20 кілометрів

Змішана естафета на марафонській дистанції:

Іван Банзерук

Ігор Главан

Сергій Світличний

Людмила Оляновська

Марія Сахарук

Олена Собчук

Українська скороходка Марія Сахарук з олімпіським нормативом виборола срібло у Словаччині

Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів