Міжнародна федерація легкої атлетики оголосила, що стане першою міжнародною федерацією, яка виплачуватиме призові  гроші за перемогу в Олімпійських іграх, починаючи з Олімпійських ігор цього літа в Парижі.

Загальний призовий фонд у розмірі 2,4 мільйона доларів США був виділений із частки доходу Міжнародного олімпійського комітету, який отримує World Athletics кожні чотири роки. Таким чином по 50 000 доларів США отримають спортсмени, які виграють золоту медаль у кожному з 48 легкоатлетичних змагань у Парижі.

Вже до наступних літніх Олімпійських Ігор 2028 року в Лос-Анджелесі World Athletics бере на себе зобов’язання віднайти можливість для премії і для срібних та бронзових призерів.

Запровадження призових для олімпійських чемпіонів є ключовим моментом для міжнародної федерації та легкоатлетичного спорту в цілому, і підкреслює наше прагнення ще більше надихати спортсменів, і визнати вирішальну роль, яку вони відіграють в успіху будь-яких Олімпійських ігор, – зазначив президент міжнародної федерації легкої атлетики Себастьян Коу, -Хоча неможливо оцінити завоювання олімпійської медалі чи силу волі та цілеспрямованість, необхідні для того, щоб навіть представити свою країну на Олімпійських іграх. Але я вважаю, що важливо почати з чогось і переконатися, що доходи, отримані олімпійським комітетом  на Олімпійських іграх повертаються безпосередньо до тих, хто робить тим Ігри глобальним видовищем, яким вони є».

Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів

Також у повідомленні World Athletics  йдеться про те, що таке цільове використання коштів МОК вони почали  ще у 2015 році. Всі гроші, які Світова легка атлетика отримує від Міжнародного олімпійського комітету на Олімпійські ігри, повертаються безпосередньо в легку атлетику.

-Ми почали з виплат олімпійських дивідендів нашим федераціям-членам, завдяки чому ми розподілили додаткові 5 мільйонів доларів США на рік на додаток до існуючих грантів, спрямованих на проекти розвитку легкої атлетики. А тепер ми можемо преміювати олімпійських чемпіонів Парижа, із зобов’язанням винагородити всіх трьох медалістів Олімпійських ігор в Лос-Анжелесі 2028, -зазначив Кое.

Виплата призових залежатиме від процесу ратифікації Всесвітньої легкої атлетики, включаючи спортсменів, які проходять звичайні антидопінгові процедури. Кожен олімпійський чемпіон отримає 50 тисяч доларів США. Естафетні команди отримають таку ж суму, яку розподілять між командами. Формат і структуру олімпійських бонусів LA28 будуть оголошені найближчим часом.

Джерело: World Athletics

Нормативи на Олімпійські Ігри 2024 – хто з українців вже виконав?

Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів