39-річна легкоатлетка Оксана Ботурчук – одна з найуспішніших паралімпійок України. 39-річна спортсменка представляла країну на чотирьох Паралімпіадах, виборовши загалом 10 медалей – золоту,  вісім срібних і бронзову на дистанціях 100, 200 та 400 метрів серед спортсменів з порушеннями зору.

Після паралімпіади в Токіо Оксана зібралася завершувати професійну кар’єру, і 2022 року народила третю дитину. Аж от в лютому 2024 року Ботурчук повернулася на міжнародну арену, виборовши три медалі у класі T11/12 на Гран-прі в Дубаї. Оксана, разом зі своїм гайдом, відомим українським спринтером Микитою Барабановим, перемогли на дистанції 400 метрів  (1:01,50). Та вибороли срібло на дистанціях  100 (12,44) і 200 метрів (25,81). Микита Барабанов до останнього не вірив, що Оксана наважиться повернутися на доріжки після народження третьої дитини. 

-Ми з ним побачилися вперше вже в Дубаї: у нас було п’ять днів до змагань, щоб разом побігати. І він каже: “Слухай, ти як і не народжувала!” Ну, це тільки чоловік може таку фразу сказати, — сміється атлетка. — Він залишився в захваті від того, як нам вдалося відновитися, – розповіла Оксана Ботурчук в інтерв’ю Суспільне.Спорт.

І хоча часом спринтерка поки не задоволена – виконала головну задачу на ці змагання – нормативи на чемпіонат світу 2024 (17–25 травня в японському Кобе), де розіграють паралімпійські ліцензії. Нині Оксана тренується в рідному Дніпрі, від орудою відомих наставників, а в минулому й успішних легкоатлетів –  Костянтина та Олени Рураків. Ботурчук розповіла – саме вони надихнули її повернутися у великий спорт.

Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів

-Я почуваю себе напівфабрикатом, з якого тепер можна щось ліпити й розвивати, — описує Ботурчук нинішню фізичну форму. — Треба було укріпити м’язи, стати “міцним горішком”, щоб іти на ті результати, які нам потрібні для здобуття ліцензії. Зважаючи на вік, ще й не можна форсувати, – поділилася Ботурчук. 

Легкоатлетки Юлія Левченко та Оксана Ботурчук стали фотомоделями для ювелірного бренду

Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів