додому Новини

Юлія Лобан: Відчула, як це бути ближче до п’ятірки чемпіонату світу

at the World Athletics Indoor Championships; Glasgow, 01.03.2024

Молода українська багатоборка Юлія Лобан на початку сезону навіть не думала про потрапляння на чемпіонат світу у приміщенні. Зиму 23-річна атлетка почала з травмою, і планувала робити акцент на літню підготовку. Але успішний виступ в Талліні, де Лобан з новим особистим рекордом виграла і виконала норматив МСМК, дозволив відібратися на світову першість у Глазго.

Вчора Лобан посіла шосте місце у п’ятиборстві (4402), серед найсильніших багатоборок світу. Це вже значно краще, ніж на її першому зимовому ЧС у 2022 році, коли вона стала 10-ю. Результатом Юлія не розчарована – адже відчула що їй доснаги конкурувати зі світовим лідерками.

Зараз мене переповнюють позитивні емоції, але водночас я не задоволена, адже коли їхала в Глазго й дивилася на склад учасниць, розраховувала на п’ятірку. А тепер розумію, що могла боротися навіть за бронзу, якби зібрала всі свої види й показала ті результати, які вже демонструвала цього року.

Та з іншого боку, для мене це третє п’ятиборство за останні менше, ніж два місяці. Відчуваю втому. Але щоб бути тут і надалі боротися за потрапляння на Олімпійські ігри, мені було необхідно виступати впродовж сезону, – цитує Юлію Федерація легкої атлетики України. 

Результати Юлії Лобан по видах:

60 з/б –  8,54  (1008)

Стрибки у висоту – 1,76 (928)

Штовхання ядра – 13,90 (787)

Стрибки у довжину – 6,04 (862) 

Біг 800 метрів – 2:20,51 (817)

«Це вже третій старт – і я ніяк не можу реалізувати себе з бігу на 60 метрів з бар’єрами. Мене це дуже злить! – зізнається Юлія. – Це пов’язано з тією травмою, яку отримала перед початком сезону. Вже ніби й на тренуванні все добре, а виходжу на змагання, стаю в колодки – й знову відчуваю цей страх.

А тут ще й чемпіонат світу! На мене ніхто не тиснув, але в нашому забігу був фальстарт і коли вдруге стала в колодки, перед очами був Стамбул, де я невдало виступила, одразу купа картино в голові й думки: «Якщо зараз «випаду», багатоборство для мене завершиться. Так підводити команду я просто не маю права!» Зрештою, стартували, а мене ніби притисло. Замість того, щоб побігти в бар’єр, я вистрибнула вгору. Тому так, мене все це дійсно злить.

Те ж і з висотою. Стрибки йдуть, були такі хороші спроби на 1,79, але плечем влітаю в планку й одразу краду в себе ледь не по 5-8 сантиметрів. Головний тренер Олексій Касьянов теж каже, якщо мені виправити цей технічний огріх, це одразу будуть 1,83-1,85. Це мої висоти вже зараз, адже стопа є, швидкість є, потрібно реалізовуватися.

Зі штовханням ядра і взагалі було щось схоже на те, що на чемпіонаті України після травми. Ніби це була не я».

“Розуміла, що можу поборотися з американкою Чері Гоукінс на 800-метрівці й здобути вищу позицію. Адже сьоме місце – це добре, але шосте є шосте, це вже ближче до п’ятірки найкращих у світі.

Але як би там не було, я вже відчула, як це бути ближче до п’ятірки чемпіонату світу. Ми будемо ще старанніше працювати з тренеркою. Повернуся додому, сядемо, все дуже детально розберемо, проаналізуємо й будемо відточувати кожну дрібничку. Ті ж 1,76 зі стрибків у висоту, 6,04 зі стрибків у довжину – не ті результати, з якими можна змагатися з лідерками світового сезону. Але у мене є потенціал, який необхідно реалізовувати.

Думаю, у мене все попереду. Потрібен лиш час, щоб усе відкоригувати і щоб, виступаючи влітку на чемпіонаті Європи, я гідно представляла свою країну, щоб про мене вже говорили як про спортсменку високого класу. А незабаром, як колись Наталія Добринська, я прагну стояти на п’єдесталі, – каже Юлія Лобан.

Фото (c)Ulf Schiller/athletix.ch

Ярослави Магучіх: Будь-яка нагорода зараз важлива, тому я рада, що маю срібло