Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Нарешті підбито підсумки Puma Athletics Awards 2023! Редакція Жорсткої Атлетики прискіпливо перевірила голоси за переможців наших номінацій і не знайшла жодного зловживання чи бодай спроби роботизованого збільшення голосів. Таким чином ми констатуємо, що голосування пройшло прозоро та чесно.

А тепер, представлємо вам усіх переможців по кожній з номінацій!

Невтомна лідерка року

Ярослава Магучіх, стрибки у висоту. Переможниця усіх топових змагань року: у активі спортсменки золоті медалі ЧЄ в приміщенні, Командного чемпіонату Європи і разом з ним і Європейських Ігор, ЧС та фіналу Діамантової ліги з SB та найкращим результатом сезону у світі на додачу (203 см). Беззаперечне лідерство та невтомність – в усіх проявах, що й казати. Але погодьтеся, усіма очікувана планка для спортсменки стоїть на рівні 209 см, тож голосуємо за Ясю та продовжуємо вболівати.

Невтомний лідер року

Олександр Погорілко, 400 м. Якщо ще відносно нещодавно про цього атлета говорили як про дебютанта міжнародних змагань, то зараз прийшов час говорити про Олександра Погорілка, як про лідера української 400-метрівки. Сезон 2023-го року у виконанні спортсмена виглядає наступним чином: двічі оновлення свого PB (45,31), третій результат в історії України, перемога на чемпіонаті АБАФ, дебют на ЧС у Будапешті. Схоже на серйозну заявку! І трохи додаткової мотивації від вболівальників спортсмену не завадить!

Стабільна стабільність року

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Андрій Ткачук, добовий біг. Українські ультрамарафонці торік стали сенсацією чемпіонату світу з добового світу – вперше в історії вітчизняного спорту наші атлети виграли медалі світового форуму. У змаганнях чоловіків бронзовим призером став Андрій Ткачук. Спортсмен, який декларує добовий біг просто як своє хобі, однак впевнено тримає марку рекордсмена України з добового бігу. Навіть служба у ЗСУ та  операція на серці, перенесена спортсменом навесні цього року, не завадили Андрію вибороти омріяну медаль чемпіонату світу. Залізна воля, і стабільна стабільність, як вона є.

Небувалий прорив року

Олена Шевченко, добовий біг. З декрету – на п’єдестал пошани чемпіонату світу з добового бігу. Такий небувалий прорив здійснила торік одеситка Олена Шевченко. Готуючись до ЧС у перервах між доглядом за дитиною, та ще й власним коштом, Олена примудрилася стати першою українкою, яка виборола медаль світової першості з добового бігу, за 24 години намотавши 254,463 кілометри. Цей результат приніс їй срібну нагороду чемпіонату світу і став новим рекордом України серед жінок в добовому бігу, попередній теж належав Олені.

Яскраве повернення року

Наталя Кроль, біг 800, 1500 метрів. Дворазова чемпіонка Європи Наталя Кроль дещо збавила оберти після дискваліфікації та народження донечки. Однак, з 2022-го рівнянка яскраво святкує своє повернення у великий спорт. 2023 року Кроль записала в свій актив серію з понад 10 перемог, яка почалася на “Різдвяних стартах” і завершилася на чемпіонаті України в Луцьку. Минулого сезону Наталя бігла 800 метрів з 2-х хвилин, і цей результат приніс їй золото Європейських Ігор та командного чемпіонату Європи. Також відзначимо ряд перемог Наталі на міжнародних турнірах, третє місце у позаконкурсній програмі Діамантової ліги та участь у чемпіонаті світу в Будапешті. Як для молодої матусі, яка бере з собою дитину на збори – круті результати, і яскраве повернення!

Дивовижна завзятість року

Уляна Рачинська, біг 1500, 10000, крос. 20-річна стаєрка Уляна Рачинська гарно співає, і нікому не дає інтерв’ю. Але зовсім не за це наша редакція відзначає завзятість Уляни. 2023 року атлетка п’ять разів вигравала чемпіонати України і оновила особисті рекорди на 1500 і 10000 метрів. Брала участь у  молодіжному чемпіонаті Європи і чемпіонаті Європи з кросу, де фінішувала у топ-30.

Лідер Нації

Спеціальна номінація

Андрій Ткачук, добовий біг. Ще нещодавно цей чоловік боронив країну в лавах ЗСУ, а невдовзі став першим українцем, який виборов медаль чемпіонату світу з добового бігу! Українські ультрамарафонці торік стали сенсацією світової першості у Тайвані, вперше в історії вітчизняного спорту вигравши медалі цих змагань. У чоловіків бронзовим призером став саме Андрій. Спортсмен і захисник України, який впевнено тримає марку рекордсмена України з добового бігу – наш кандидат на звання “лідера нації”.