Анна Рижикова: Реальність українського спортсмена – ховатися в бомбосховищі вночі, а вдень тренуватися під звуки сирен та вибухів

Досвідчена атлетка Анна Рижикова, якій колеги довірили роль голови комітету атлетів України, готується до третіх Олімпійських Ігор у своїй кар’єрі.

 Минулий рік був непростим для бар’єристки, однак вона з гідністю пройшла всі випробування, посіла 10 місце на чемпіонаті світу у Будапешті та виборола ліцензію на Олімпійські ігри у Парижі 2024 року.

Розповідаючи про плани на 2024 рік Анна відверто звернулася до іноземних колег та вболівальників, намагаючись пояснити, в яких умовах сьогодні знаходяться всі українські спортсмени, й інші жителі країни:

Це фото було зроблено в кінці сезону 2023 року, воно мені дуже подобається. Але я хочу поділитися з вами своїми думками щодо сезону 2024. Не для того, щоб отримати слова підтримки, просто хочу, щоб ви трошки краще розуміли українських спортсменів.

Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів

Коли я бачу пости та історії іноземних атлетів, в яких вони надихаються і вірять, що цей рік буде кращим, ніж попередній: вони подолають труднощі та травми і, можливо, отримають довгоочікувану олімпійську медаль! Я заздрю їм, і сумую за цим чудовим життям, яке ще недавно було і моєю реальністю, але воно не повернеться. 

Мій рік, безумовно, не буде кращим, навіть спортивні перемоги нічого не змінять, оскільки зараз мріяти про досягнення неправильно і аномально. Ми можемо тільки удавати, що у нас все як у всіх, але тепер у нас інша ментальність.

Реальність українського спортсмена – ховатися в бомбосховищі вночі, а потім йти на тренування, і тренуватися під звуки тривожних сирен та вибухів. Витрачати 2-3 дні на дорогу до тренувального табору чи змагань, отримувати дозвіл на виїзд за кордон, їхати з дому і хвилюватися за життя своїх близьких, втрачати дім чи рідних, бачити ракету в  небі, жертвувати гроші,і просити людей пожертвувати гроші на армію та волонтерів, не думати про завтра, молитися, коли росіяни послали 100 ракет по країні протягом всього кількох годин і повторили це в наступні дні… і багато-багато інших речей.

Тренування та змагання зараз – це просто робота, мета, шанс переконатися, що люди не забули про війну в Україні і продовжують допомагати нам боротися і виживати. Те, що для вас є просто поганою новиною, для нас є реальним життям. Наше життя стало кардинально іншим, і про це ніхто не говорить, ми показуємо в основному лише хороші речі, оскільки ділячись радісними фото сподіваємось, що наше звичайне життя скоро повернеться знов”, – пише Анна Рижикова.

Анна Рижикова розповіла французькому телебаченню про війну в Україні

Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів
Досягнення не мають бар'єрів