додому Новини

Ексрекордсменка світу Закжевська дискваліфікована на рік за використання автомобіля під час забігу

Фото: Athletics Weekly

Федерація легкої атлетики Великої Британії відсторонила від змагань ультрамарафонку Йоасію Закжевську. Про це повідомляє видання Athletics Weekly.

У квітні цього року 47-річна шотландка фінішувала третьою на 80-кілометровому забігу Манчестер – Ліверпуль, який вона долала після того, як провела 48 годин на шляху з Австралії до Великої Британії. Однак після гонки стало відомо, що через погане самопочуття Закжевська подолала чотири кілометри дистанції на автомобілі. Тому її результат був анульований.

Photo: Mark Shearman

Закжевска, яка у лютому 2023-го встановила світовий рекорд з 48-годинного бігу, визнала, що була неправа, коли прийняла медаль та позувала на фотографіях після забігу. У коментарі виданню Athletics Weekly Йоасія додала, що через дорогу з Австралії вона отримала проблеми зі сном, і як наслідок була нездатна критично мислити.

“Я допустила велику помилку, прийнявши трофей. Я мала б  його повернути”, – сказала атлетка.

Йоасія Закжевська – справа в білій майці. Фото: BBC Sports

Так, через сім місяців Федерація легкої атлетики Великої Британії наклала на Закжевську річну дискваліфікацію. Дисциплінарний орган відкинув її пояснення і заборонив їй брати участь у змаганнях та вести тренерську діяльність протягом року, оскільки визнав її винною в порушенні Кодексу поведінки атлетів.


Йоасія Закжевська  – 47-річна британська ультрамарафонка, яка на чемпіонатах світу з бігу на 100 км вигравала «срібло» у 2011-му та «бронзу» у 2014-му й 2015-му роках. У лютому 2023 року Закжевська здобула перемогу та встановила світовий рекорд в 48-годинному забігу на Тайбейському ультрамарафоні в Тайвані (411,5 км). У березні досягнення Йоасії перевершила американка Камілла Херрон (435,3 км).