Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Дисклеймер: Кросівки, проаналізовані в даному огляді, були придбані за власні кошти автора статті.  

До 2021 року японська компанія ASICS не мала в своїй лінійці жодної моделі, яка б входила у категорію карбонових бігових «супер кросівок» (від англ. «super shoes»). Моделі Metarun, Metaracer, Magic Speed, які зʼявилися на ринку до 2021 року не мали повноцінної пластини з карбону, тому їх враховувати не коректно. Але, як виявилось пізніше і як прокоментували в самій компанії, робота над супер кросівками тривала давно. В ASICS працювали над технологіями, тестували роботу карбону, вдосконалювали піну і матеріали, тощо. І ось, в червні 2021 року, перед самим початком Олімпійських ігор в Токіо, ASICS виходить на ринок з двома моделями «карбонок», які мали закрити пробіл компанії в даній категорії (і які залишаються конкурентними і сьогодні). Мова йде про моделі Metaspeed Edge (для бігунів з високим каденсом, які прагнуть збільшити довжину кроку) і Metaspeed Sky (для бігунів, які прагнуть збільшити каденс).

Nota bene. Вже через рік, в червні 2022 року, компанія ASICS випустила трошки доопрацьовані версії даних моделей під назвою Metaspeed Edge+ та Metaspeed Sky+, проте їх технічні характеристики майже не змінились, тому огляд, наведений нижче, залишається актуальним і для моделей з приміткою «+». 

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Огляд ASICS Metaspeed Edge

Основні характеристики (як заявлено на сайті виробника):

Ціна – (250$/225€/225£)
Вага – 184 грамів
Дроп/перепад – 8 міліметрів
Підтримка/пронація – нейтральна
Карбонова плита – повнорозмірна (суцільна)
Амортизація/мʼякість – максимальна (за рахунок інноваційної піни FF BLAST TURBO)
Кольорова гама – модель вийшла в 3-х дуже яскравих версіях: 

Позиціонування (відповідно до інформації компанії ASICS):

«…Кросівки для змагань ASICS METASPEED Edge підштовхують до нового особистого рекорду. Вони допоможуть бігти швидше завдяки збільшенню довжини кроку і дозволять легше контролювати темп. Бігуни з високим каденсом зможуть бігти швидше, ефективніше і економніше. Спортсмени зможуть швидко стартувати та швидше фінішувати завдяки енергоефективній піні та рушійній карбоновій пластині…»

Умови тестування:  

  • Пробіг – 162 кілометри;
  • Покриття – атлетичний трек, асфальт, ґрунтове покриття; 
  • Типи робіт – легкий крос, інтервали, фартлек, темповий біг, змагання 5км/10км/напівмарафон;
  • Погодні умови – дощ, суха погода; 
  • Температурні умови – від 1 до 20 градусів вище нуля за шкалою Цельсія. 

Результати тестування:

Особисті враження автора даного огляду.

Будучи першими біговими кросівками з використанням повноцінної карбонової пластини, ASICS Metaspeed Edge просто розірвали шаблони і мої уявлення про швидкий, економний і, водночас, контрольований та зручний біг. За рахунок підошви, яка виконана за технологією GuideSolе (яка тестувалася на інших моделях ASICS), перекат зі стопи на носок є більш ефективним, що дозволяє економити енергію. На практиці і простими словами – це виглядає так: чим швидше я біг, тим швидше відбувався перекат з пʼяти на носок. А потім піна та карбонова плита вступали в дію і відбувалось відпружинювання та максимально природній викид ноги вперед. І так далі. 

Бенчмарк і ціна.

Завдяки тому, що компанія ASICS використала всі свої передові технології для розробки лінійки Metaspeed, це не могло не відобразитись на ціні продукту. Проте беручи до уваги ціни «карбонок» в прямих конкурентів (Nike Alphafly/Vaporfly, Adidas Adizero Adios Pro, Saucony Endorphin Elite / Pro, New Balance FuelCell SC Elite, Puma Deviate Nitro, Hoka Rocket X, та ін.), ціна на Metaspeed Edge є абсолютно прийнятною.

Розміри (заявлений виробником vs реальний) та ширина колодки.

Рекомендую приміряти кросівки перед покупкою, так як для більшості людей (відповідно до відгуків і для мене особисто), дані кросівки в реальному розмірі були замалими на піврозміру. Сама колодка кросівок є стандартною (не сильно вузькою і не сильно широкою), що робить дану модель досить універсальною для бігунів з різними особливостями стопи.

Безпека і зручність.

Незважаючи на мінімалізм тканинної частини кросівок, підтримка стопи і фіксація пʼятки достатньо солідні. Проте дане відчуття очікувано зникає на нестабільному, ґрунтовому, або нерівному покритті, для яких, в принципі, дані кросівки не були створені. Щодо комфорту, тут взагалі нічого сказати – кросівки дуже добре провітрюються, швидко відводять вологу (якщо під час бігу потрапити під дощ чи вступити в калюжу) і, просто, дуже комфортно сидять на нозі. Потрібно відзначити, що кросівки ведуть себе однаково ефективно і стабільно як при температурі близько 0 градусів, так і при 15+ в дощ і в суху погоду. 

Аналіз ефективності віддачі взуття з точки зору різних робіт.

У темпі <4хв/км і під час пришвидшень, або спринтових робіт, дані кросівки ведуть себе просто неймовірно, на межі відчуття «а це взагалі легально?». Щодо бігу в розминочному темпі, або темпі легкого кросу – Metaspeed Edge не пристосовані до такого темпу. Це просто не їх територія. Те саме можна сказати про біг на пересіченій місцевості – реально, вони не створені для цього.

На яких поверхнях найкраще відкривається взуття.

ASICS Metaspeed Edge вкрай не підходять для бігу ґрунтовому, або травʼяному покриттях. Також вони працюють не достатньо ефективно на легкоатлетичному треку у звʼязку зі збільшенням амортизації від покриття самої доріжки. А от на дорожньому полотні вони у своєму руслі. Можливо чисто співпадіння, але саме в даних кросівках упродовж весняного змагального сезону автору даного огляду вдалось покращити свої результати на трьох основних дистанціях: 5км, 10км та напівмарафоні. Варто також відзначити, що відчуття на наступний день після змагань, або складних тренувань шокували мене: ні кріпатури, ні втоми в ногах, ні мозолів, абсолютно жодного дискомфорту і «відмазки» від повернення до тренувань. 

Соціальна відповідальність використання перероблених матеріалів.

У цьому напрямку компанія ASICS зробила абсолютний прорив – відповідно до інформації виробника, 100% тканинної частини кросівок Metaspeed Edge виготовлена з переробленої сировини.

 

Висновки:

На основі мого особистого досвіду та без зайвого субʼєтивізму, можу констатувати, що ASICS Metaspeed Edge найкраще підходять для:

    • Темпових кросів, інтервальних тренувань, фартлеків і спринтових робіт;
    • Змагальних дистанцій від 3 км до напівмарафону (особисто я не пробував дистанцію довшу за напівмарафон, тому рекомендую пробігти пару кросів 30км+ щоб визначитись наскільки комфортно в них буде долати дану дистанцію);
    • Дорожного або асфальтного покриття;
    • Будь-яких погодних умов.

Серед некритичних недоліків ASICS Metaspeed Edge, з моєї точки зору, можна відмітити такі:

    • Обмежена версатильність для використання на різних покриттях і для різних типів робіт;
    • Обмежений ресурс роботи карбонової пластини та піни (в середньому 200км);
    • Потенційно недостатня амортизація для марафонської дистанції для бігунів з не підготовленою стопою (порівнюючи з моделлю-близнюком ASICS Metaspeed Sky, в якої піни в середній і задній частині кросівок трохи більше).

Оцінка ЖА (по 5-ти бальній шкалі):

Загальна зручність та комфорт – 5 зірок
Безпека / підтримка – 5 зірок
Розмірна відповідність – 4 зірки
Заявлена vs. Реальна ефективність – 5 зірок
Ціна в порівнянні з прямими конкурентами інших виробників – 5 зірки
Вага – 5 зірок
Використання при різних погодних умовах – 5 зірок
Використання на різних покриттях – 4 зірки
Використання для різних видів тренувань – 4 зірки
Ефективний ресурс – 4 зірки
Соціальна відповідальність – 5 зірок
Дизайн – 5 зірок 

Загальна оцінка: 4,7 (ЖА рекомендує 👍)

Ми вже робили огляд кросівок з карбоном, але від бренду PUMA, тому радимо ознайомитись з ними тут.