Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Однією з головних переваг бігу серед інших видів спорту є його доступність. У будь-яку погоду можна просто взути кросівки і побігти, але у холодну пору (на жаль, літечко закінчилося) кілька шортів та футболок не врятують. Тож, так чи інакше, гардероб, чи то бігуна-любителя, чи то професійного атлета, розширюється до штанів, тайтсів, лонгслівів та курток. І саме правильно підібраний комплект теплого одягу допоможе вам полюбити пробіжки восени, навіть, якщо на вулиці дощить, прохолодно і темно (а в голові єдина думка “краще б з чаєм під ковдру”).

Правду кажучи, біг не такий вже й бюджетний вид спорту, як про нього говорять. Проте у 2019 році на український ринок вийшов французький спортивний бренд Decathlon, головна місія якого робити спорт, у тому числі й біг, доступним. В асортименті французів є лінійки як для початківців, так і для досвідчених спортсменів та спортсменок. 

Тож, Жорсткій Атлетиці перепала можливість розібратися і протестувати найдоступнішу лінійку теплого бігового одягу від Decathlon. Але не все так просто, недарма Жорстка Атлетика зветься «жорсткою», тому випробовувати і досліджувати екіпірування для новачків будуть не зовсім новачки, ми б сказали навіть зовсім не новачки!

Досвідчене подружжя бігунів-орієнтувальників Анна та Максим Балась охоче погодилися стати нашими експертами в даному питанні.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Обидва є членами збірної України з орієнтування та неодноразовими переможцями різних забігів. Аня є координатором та членом бігового клубу Track&Speed club, а Макс працює вчителем фізкультури в школі. Ну і, щоб ви точно не сумнівалися в кваліфікації нашого подружжя, на двох вони мають, на хвилиночку, біля 40 років бігового досвіду!  

Обидва тестували базовий комплект теплого одягу для бігунів-початківців:

Куртка Kalenji Run Warm+ (1899 грн)

Цю модель створено за всіма канонами «холоднопогодного» бігового жанру: тут вам і капюшон, і вентиляційні вставки в зонах підвищеної пітливості, й аж три кишені на блискавках, причому одна з яких на рукаві, спеціально для смартфона чи грошей.

Але найбільш корисна опція тут – світловідбивні елементи, адже в холодну пору годин для пробіжок за денного світла все менше, а питання освітлених вулиць зараз, як не крути, на часі.

«Як на мене, куртка має зайві деталі, наприклад, на рукавах спочатку йдуть манжети, а потім з під них виріз для великого пальця. Якщо для лонгсліву це нормально, то тут, особисто для мене це зайве», – підмітив Максим. «Усі розміри переважно відповідають заявленим, але ця куртка мені здалася меншою за свій розмір».

Жилет Kalenji Run Warm (1799 грн)

Жилетка, яку завжди можна одягнути як другий або третій шар у холодний та вітряний день. Важливо, що спинка подовжена для більшого комфорту, а еластичні вставки з боків не будуть обмежувати рухи. Ну і кишені на світловідбивних блискавках додають стилю, практичності та комфорту.

«Я давно шукала таку жилетку. Вона має зручні кишені та подовжену спинку, а також тепленька й гарненька. Дуже круто виглядає в парі з цим лонгслівом», – зазначає Аня.

Ця модель жилетки доступна як у жіночій, так і у чоловічій версії. До того ж, чоловіча має ще й додаткові фішки, наприклад, спеціальна кишенька для смартфону, яка має петельку для навушників. 

Лонгслів Kalenji Run Warm (699 грн)

Ну і куди ж без лонгсліву на блискавці, яка розстібається до середини грудей. Саме цей (а в асортименті бренду їх чимало) зроблений із м‘якого матеріалу, який добре відводить зайву вологу й зберігає таке дорогоцінне тепло. Корисною фічою цього лонгу, яку ви точно заціните, є виріз на рукаві спеціально для великого пальця. Дуже виручає в перші хвилини пробіжки, коли для рукавиць ще зарано.

«Лонгслів дуже мʼякий та комфортний для тіла, – відмічає Максим та додає,– Головну функцію – відведення вологи, він виконує добре. Не дуже сподобалося, що жіночий лонгслів більш яскравий, хотілося б, щоб чоловічий теж виділявся».

На сайті Decathlon цей лонгслів доступний у чорному і синьому кольорах для чоловіків та жовтому, блакитному і чорному для жінок відповідно.

«У мене вже був подібний лонгслів від Decathlon, теж такий яскравий. Це ідеальне рішення для ранкових осінніх пробіжок», – ділиться враженнями Аня.

Чоловічі штани Kalenji Run Warm+ (1399 грн)

Ця модель штанів дуже легка й майже не відчувається під час бігу, проте достатньо тепла, щоб тренуватися було комфортно. Найголовніше, що вони мають завужені калоші та резинки на гомілках, адже більшість бігунів схиляються до тайтсів. Тому, якщо вже і брати штани, то ці завужені класний вибір. 

«Форм-фактор цих штанів дуже крутий. Вони мають зручну посадку та гарно виглядають. Завдяки великій кількості вентиляційних отворів наразі бігати було дуже комфортно, проте не знаю наскільки це буде актуально взимку».

Жіночі тайтси Kalenji Run Warm (699 грн)

Окрім штанів, доречно мати в своєму гардеробі й тайтси. Вони щільно прилягають до тіла, зберігають тепло та виводять зайву вологу. Також внизу на гомілці мають флісову вставку, яка не лише гарно виглядає, а й додає комфорту. Окрім цього, резинка на поясі має шнурок для надійної фіксації на талії.

«Тайтси тепленькі — саме те, що треба. Також мені сподобалось, що замість замочку на гомілці, вони мають флісову вставку, яка виглядає дуже гарно. Карманчик ззаду протестували – телефон влазить, все окей! Не всі тайтси можуть цим похизуватися».

Також на сайті представлена чоловіча версія тайтсів, однак у них кишеня є менш місткою й без блискавки.

Шкарпетки Kiprun Run 900 (439 грн)

Шкарпетки, здавалося б, непримітний аксесуар, проте неправильний вибір яких може негативно вплинути на пробіжку. Ці шкарпетки не є найдешевшими в асортименті, але все одно досить доступні. Вони є зональними для кращого потовідведення та мають еластичну стрічку для додаткової фіксації склепіння стопи. Ба більше, є доволі щільними та виготовлені з синтетичних матеріалів, а махрове плетіння та плоскі шви в районі пальців запобігатимуть натиранню.

«Шкарпетки дуже хорошої якості. Нічим не поступаються більш іменитим і розрекламованим брендам», – зазначив сказав Максим, і Аня це підтвердила: «Думала, що вони можуть вилиняти, але після прання вони, як нові!»

Варто зазначити, що  в магазинах бренду ці шкарпетки доступні в різній висоті: низькі, середні й високі.

Аксесуари

Ну і мастхев для кожного бігуна це набір універсальних аксесуарів, які є незамінними в зимово-осінній період:

«Такі рукавички я вже використовувала раніше, вони зручні, якісні та адаптовані під сенсорний екран смартфону».


Висновок Жорсткої Атлетики:

  • Виявляється, комплект зимового бігового одягу можна придбати приблизно за 4000 гривень, а саме – вартість жіночого набору (жилетка, лонгслів, тайтси і шкарпетки) складає 3396 гривень, а чоловічого (куртка, лонгслів, штани і шкарпетки) – 4436 гривень. Так, у ньому немає останніх технологій і він не виділяється вигадливим дизайном, але це базовий набір.
  • До того ж, і Макс, й Аня відмітили достойну якість і функціоналість (наявність кишень та інших корисних фішок) даного одягу, а їм точно є з чим порівнювати. 
  • Крім того, тут варто згадати про соціальну відповідальність французького бренду. Наприклад, щоб мінімізувати споживання води, Decathlon використовує у виробництві два типи пряжі: один фарбований, а інший ні. Таким чином, зменшуючи вплив на навколишнє середовище. Ба більше, майже всі товари зі списку – Ecodesign, тобто виготовлені з переробленого поліестеру. А це ще один плюсик, аби зупинити свій вибір на цьому бренді. 

Тож, якщо ви надумали продовжувати біг восени та взимку, то відмовок стає все менше. За екіпом ви вже знаєте куди йти. Більше того, у Decathlon з 9 по 15 жовтня діє знижка на всі бігові товари з промокодом run10. Діє лише онлайн і не сумується з іншими знижками. 

Фото: Давид Непарідзе