Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Дисклеймер: Кросівки, проаналізовані в даному огляді, були любʼязно надані редакції Жорсткої Атлетики друзями з PUMA Україна.

Пропозиція від PUMA Україна зробити детальний тест кросівок PUMA Deviate Nitro 2 надійшла в момент, коли я, як автор даного огляду, саме був в пошуках бігових шузів для швидких фартлеків та інтенсивних інтервальних робіт, які б могли закрити пробіл між моїми змагальними і щоденними кросівками. Дану функцію декілька років сумлінно виконували три покоління ASICS Gel DS-trainer, але я вирішив спробувати щось нове.

Для початку, базовими чотирма пошуковими критеріями я визначив такі: (1) вага – в районі 250г в моєму розмірі; (2) піна з доброю амортизацією (майже сімнадцять тисяч пробіганих кілометрів за останні 5 років змусили мене більш відповідально ставитись до даного аспекту бігового взуття); (3) безпека – міцна фіксація стопи і максимальне зчеплення з вологою/слизькою поверхнею (цей критерій продиктований особливістю моєї стопи і умовами тренувань, в яких дощ і мряка займають більше 50% тренувальних днів); (4) ціна – даний критерій важливий тим, що я принципово не хотів витрачати більше 150-160 у.о. за пару кросівок. 

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Умови тестування:  

  • Пробіг – 190 кілометрів (усі тестові роботи, які я робив в період з 19/08/2023 по 02/09/2023, можна знайти в моєму профілі Strava
  • Покриття – асфальт, бетон, ґрунт, легкоатлетичний трек
  • Типи робіт – легкі та активні кроси, інтервали, фартлек, темпові тренування, гірки
  • Погодні умови – дощ, суха погода 
  • Температурні режими – від 14 до 31 градусів за шкалою Цельсія 

Перші враження

Відверто кажучи, після прочитання огляду ЖА на PUMA FAST R Elite, я з нетерпінням чекав на свою тестову модель від PUMA, щоб все оцінити на власні ноги. Важливо відзначити, що ще до початку тесту PUMA Deviate Nitro 2 відповідали трьом з чотирьох моїх критеріїв, зазначених вище. Однак знаючи, що на перше покоління PUMA Deviate Nitro були певні дорікання від бігунів щодо нестабільності фіксації стопи та щодо зчеплення на мокрому асфальті, я все ще залишався в зоні скептики. І ось, теплого, але дощового вечора серпня, я вже розпаковував червону коробку з яскраво зеленими кросівками всередині. Одягаю і розумію, що перші пʼять зірок ці кросівки вже отримали, ще до самого тренування – за true to size (розмір ідеально підійшов для моїх вибагливих ніг). 

Аналіз

Ну а тепер про сам тест кросівок. Як я писав вище – основна ціль пошуку нової пари кросівок полягала в тому, щоб закрити прогалину між моїми 300-грамовими, але супернадійними щоденними «трейнерами» та надлегкими карбоновими змагальними кросівками. Але після отримання пари PUMA Deviate Nitro 2, і пробігши в них пару десятків кілометрів, свідомо вирішив робити абсолютно всі тренування в них (що складає в моєму випадку 6-7 тренувань і близько 100 кілометрів набігу за тиждень). Поїхали.

Відчуття під час легких коротких або активних довгих кросів

Перші 3 тренування в даних кросівках були такі: відновлювальний легкий крос 7 км, довгий активний крос 25 км і сходинковий крос 14 км. Як писала ЖА в попередньому огляді, піна NITRO Elite, прошарок якої інженери PUMA додали в друге покоління Deviate Nitro, є дуже м’якою та суперпружною, що дозволило отримати значно кращу амортизацію, ніж в їх «попередниках» з піною Nitro Foam. Це не було якимось революційним відчуттям, але в результаті поєднання двох пін – бігти в них надзвичайно приємно, легко та економно (незалежно від дистанції та інтенсивності). Проте в цій частині огляду мушу відзначити іншу технологію, присутню в PUMA Deviate Nitro 2, а саме PUMAGRIP. Я не знаю, з чого зроблене гумове покриття підошви, але кращого зчеплення я не відчував в жодних своїх бігових кросівках за останні кілька років. Дискомфорту не було ні на мокрому асфальті, ні на траві після дощу, ні на ґрунтовому покритті – кросівки намертво чіплялись, стабільно тримали стопу і не проковзували при відштовхуванні на жодній з тестових поверхонь.

До речі, про позашосейне покриття: під час одного з кросів забіг на ґрунтову дорогу зі щебенем і великою кількістю невеликих нерівностей. Зазвичай я не бігаю на такому покритті, оскільки відчуваю дискомфорт, але в цьому випадку я був вражений тим, як кросівки просто «зʼїдали» мілкі каміння та абсорбували нерівності. 

Піднімаємо планку до фартлеків і швидких інтервалів

Наступними в списку тестів були роботи з більш високою інтенсивністю і швидкими відрізками. Саме тут інша технологія кросівок, PWRPLATE, мала стати в пригоді. До слова – карбонова пластина, використана в PUMA Deviate Nitro 2, зроблена з вуглецевого/кабронового композиту і є не такою агресивною, як в моделях інших брендів (як у деяких з моделей ASICS, Nike чи Adidas, в яких я бігав, або просто примірював). Для мене – це був однозначний «плюс», оскільки, по-перше, вже маю в арсеналі бігових кросівок модель для стартів з надпружною пластиною. Але для тих, хто шукає в даних кросівках саме негнучку класичну карбонову пластину  – рекомендую приміряти дану модель перед покупкою. Поєднання PWRPLATE і прошарку з піни NITRO Elite дало дуже пристойний результат і чудові бігові відчуття – робота пластини відчувається тоді, коли потрібно: режим повернення енергії від карбону вмикався на швидких відрізках 200 або 400 метрів (як на дорожньому покритті, так і на атлетичному треку). Водночас ця технологія не відчувається на повільних відрізках (на яких піна бере на себе основну функцію і допомагає ногам досить швидко відновитись для наступного швидкого відрізку). Щодо довших інтервальних робіт 500 м і 1000 м (у моєму випадку – це було друге тренування за день (і я підходив до нього вже з «несвіжими» ногами), тому важливо було не тільки якісно відпрацювати заплановану роботу, але ще й не дозабити ноги) – просто відмінна амортизація кросівок зробила своє  – і саме тренування я зробив по плану, і на ранок ноги були свіжими та готовими до нового тренування.

Безпека і комфорт

Тут я хотів зупинитись на декількох аспектах. По-перше – це фіксація стопи. Критерій, який викликав певну критику в попередньому поколінні PUMA Deviate Nitro, був закритий інженерами PUMA на 100%. Реально жодних нарікань. Навіть при поворотах на 90 градусів і крутіше – стопа надійно і комфортно залишається в «стакані» кросівка. По-друге, приємно вразила наявність світловідбивних елементів на кросівках, що стало дуже доречно для тренувань в темну пору доби (я, насправді, випадково помітив цю штуку, коли ввечері мені на зустріч їхав автомобіль з увімкненими фарами, і мої кросівки дали водієві чітко зрозуміти, що навпроти бігун). По-третє, кросівки реально дуже і дуже комфортні, на рівні «взув і забув». За більше півтора десятка тренувань і близько двох сотень кілометрів набігу я не натер жодного мозоля, не відчув жодного болю чи неприємного відчуття. І по-четверте, язичок, який не рухається в різні сторони, оскільки прикріплений двома тоненькими стрічками до підошви з внутрішньої сторони. Це реально дуже просте рішення одвічної проблеми дрейфуючого язичка і це дуже круто!

Дизайн та матеріали

Дизайн PUMA Deviate Nitro 2 є більш класичним (не так, як у випадку з PUMA FAST R Elite), але їх яскрава кольорова гама дуже приємно піднімає настрій під час бігової рутини та привертає увагу оточуючих. Матеріал, використаний для верхньої конструкції кросівок, є надзвичайно легким і дихаючим (при тренуванні на сонці та температурі більше 30-ти градусів ноги провітрюються і не стають вологими). В даних кросівках, традиційно для PUMA, використана стрічка PWRTAPE. Але, зізнаюсь, я особисто не до кінця зміг оцінити цю технологію, оскільки матеріал верху кросівка і так дуже міцний і добротний, тому для шосейної версії кросівок, на мою субʼєктивну думку – це зайве. Якби PUMA випустила аналогічну трейл-версію – ця технологія була б дуже корисною. Щодо підошви – я вже відзначив відмінні амортизаційні властивості піни і наднадійне гумове покриття, прошарок якого, до речі, досить солідний, що забезпечить тривале використання даного взуття без зменшення зчіплювальної ефективності.

Висновки і рекомендації

Після тестових тренувань я можу з абсолютною впевненістю сказати, що PUMA Deviate Nitro 2 є надійними і багатофункціональними кросівками. Їх універсальність просто здивувала мене, так як ці кросівки можуть все, абсолютно все (без жодних перебільшень). Я ніколи не був прихильником використання однієї пари бігового взуття для всіх видів тренувань, але в цьому випадку я просто був змушений змінити свою думку. Якщо хтось шукає саме такі бігові кросівки (одна пара для різних видів тренувань) – я відверто рекомендую звернути увагу на дану модель. І, чесно кажучи, вони стануть доречним доповненням до повсякденного гардероба для прогулянок. Особисто для мене, PUMA Deviate Nitro 2 стали другим відкриттям 2023 року (разом з моделлю Novablast 3 від бренду ASICS (про них ми поговоримо в одному з наступних оглядів від ЖА)) і я щиро радий тому, що PUMA вкотре продемонструвала те, що їх бігові кросівки виправдано і впевнено знаходять все більше і більше прихильників серед бігової спільноти. Після написання даного огляду я навіть вирішив подивитися огляди відеоблогерів з різних країн і всі зійшлися на тому, що дані кросівки є практичними, універсальними, надійними, комфортними і мають більш ніж справедливу ринкову ціну. 

Недоліки

Відверто кажучи, якихось критичних недоліків за всі кілометри набігу я визначити не зміг, але оскільки це взуття з нейтральною пронацією, то для бігунів з потребою в біговому взутті з додатковою підтримкою стопи, рекомендую протестувати дані кросівки перед покупкою. 

Технічні характеристики:

Ціна в Україні (без знижок) – 7690 грн (160 Євро)
Вага кросівка  – 252 грами (розмір 41)
Перепад – 6 мм
Рівень амортизації – максимальний
Тип бігового взуття – щоденно-змагальне
Тип пронації – нейтральна
Технології – PWRPLATE, PUMAGRIP, PWRTAPE, NITRO Elite Foam, NITRO Foam

Оцінка ЖА (по 5-ти бальній шкалі):

Загальна зручність та комфорт – 5 зірок
Безпека / підтримка – 5 зірок
Розмірна відповідність – 5 зірок
Заявлена vs. Реальна ефективність – 5 зірок
Ціна в порівнянні з прямими конкурентами інших виробників – 5 зірки (це одна з найкращих цінових  пропозицій на ринку бігового взуття з карбоновою пластиною)
Вага – 5 зірок
Використання при різних погодних умовах – 5 зірок
Використання на різних покриттях – 5 зірок
Використання для різних видів тренувань – 5 зірок
Ефективний ресурс – 5 зірок (незважаючи на обмежений ресурс карбонової пластини, дані кросівки прослужать раціонально довго без зменшення ефективності завдяки іншим технологіям, описаним вище)
Соціальна відповідальність – 4 зірки (так як, на жаль, не зміг знайти на сайті виробника жодної інформації про використання в виробництві даних кросівок перероблених матеріалів)
Дизайн – 4 зірки (як зазначено вище, дані кросівки змодельовані за класичним дизайном)

Загальна оцінка: 4,8 (ЖА рекомендує 👍)

P.S. Залишилось відповісти на останнє запитання: чи знайшов я те, що шукав? Відповідь однозначна і коротка – «так». Я тішуся з того, що знайшов собі нового бігового партнера для цільових тренувань.

Купити в України дані кросівки ви можете в офіційному інтернет магазині Puma.

Читайте наш огляд на топові карбонові PUMA FAST-R NITRO ELITE за цим посиланням.