Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Уже минув тиждень світової першості у Будапешті і можемо сказати, що попри різноманіття та непередбачуваність того, що відбувається на доріжках і в секторах, решта моментів виглядають за цей час вже звичними, і, більше того – відпрацьованими до дрібниць. Мова йде про роботу величезного механізму під назвою “чемпіонат світу”. А механізм цей дійсно, складний і масштабний. Уявіть собі, більше 2000 атлетів, які змагаються індивідуально, види, які йдуть паралельно один з одним, величезна кількість інвентарю, техніки, сервісів, які задіяні і, звісно, десятки тисяч людей, які прийшли вболівати.

Тож, будучи на місці подій, ділимося з вами нашими враженнями, емоціями і спостереженнями, як виглядає ЧС зсередини.

З чого все починається

Все починається навіть не зі входу на арену. Щонайменше у радіусі трьох кілометрів навколо стадіону на основних маршрутах стоять вказівники до Національного легкоатлетичного центру (реклами по місту, між іншим, також вистачає), більше того – волонтери з гучномовцями направляють вболівальників у правильному напрямку. Потік людей чималий, особливо на вечірню сесію, тож входів декілька, але головний виглядає так:

В касах нам сказала, що на останні дні – sold out!
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Далі, як і ведеться на великих спортивних заходах, маємо величезну зону для вболівальників: фуд-корти, точки продажу мерчу Чемпіонату, активності для дітей (і не тільки для них, насправді) і сцена, де проходять усі нагородження призерів ЧС, а після завершення вечірньої сесії щодня відбувається концерт.

Перед вечірньою сесією це виглядає так!
Футболка обійдеться у 45 євро, чашка у 26 євро, пляшечка – 15. Сподіваємося на знижки в останній день!
Нововведення ЧС – призери отримують свої медалі одразу після фінішу/завершення змагань. Потім медалі забирають і наново красиво вручають наступного дня на сцені.
Діти і дорослі (обмежень немає) можуть затестувати різні види ЛА: відчути, як це – злітати на висоту стрибунів з жердиною, спробувати старт з колодок, спробувати стрибнути у висоту і зрозуміти, що 2+ метри – ох, як високо:)
Також можна потримати в руках справжнісінькі диск, ядро, молот та спис!

Що ж на самій арені?

Варто зазначити, що сам стадіон побудували спеціально до ЧС – він налічує 9 доріжок з покриттям Mondo, трибуни на 35 000 місць (15 тисяч буде демонтовано після ЧС, а на їх місці залишать плато, яке заповнять загальнодоступними зонами відпочинку та біговою доріжкою для аматорів). Цікаво, що угорці завершували підготовку комплексу буквально за лічені дні до події. Наша редакція на власні очі бачила, як ввечері напередодні ще саджали дерева та облаштовували територію навколо.

Стадіон у переддень змагань

На самій арені все працює супер чітко і злагоджено. Для фіксації результатів задіяна японська компанія SEIKO, яка слідкує за заступами, фальстартами, фотофінішем та іншими моментами, які потребують надзвичайної точності. Розміщення інвентарю для різних видів програми (а це окремий вид мистецтва – все відпрацьовано і синхронно), координування спортсменів, слідкування за порядком на трибунах – тут залучені сотні волонтерів. Трансляція, фотозйомка, live-коментарі – тут також важко злічити кількість людей, але їх дуже багато! І знаєте, що найцікавіше? Ніхто нікому не заважає, все налаштовано настільки філігранно, що за цим можна спостерігати, як за ще одним видом “королеви спорту”.

Track operation room – тут сидять ті, хто ставлять остаточний вердикт щодо результатів (насправді ні – все вирішують лазери, датчики і електроніка)
Стартова система виглядає так. На екрані моментально можна побачити стартову реакцію кожного спринтера.
Виставити, наприклад, 80 барʼєрів у 5-хвилинці між видами програми? Легко!

Перформанс

Атлети, боротьба, перипетії – це все в наявності (детальніше читайте на ЖА :)) Крім того, за гарний настрій на стадіоні відповідальний – маскот змагань овечка Юхуу. Також з особливих моментів – представлення фіналістів відбувається під акомпанемент лайв-бендів, жива музика виглядає незвично для ЧС, але драйвово!

Деякі атлети також приєднуються до музичного перформансу
Єдине питання – чи як стан людини, яка у спеку +35 одягає вбрання маскота?

Журналісти

Тут ми можемо розповідати дуже довго, але якщо коротко – це рівень! На ЧС приїхало понад 800 журналістів з усього світу, і це не рахуючи медіакоманду World Athletics. Телебачення, бродкастери, друковані змі, онлайн видання – це лише невеликий перелік тих, хто працює на події. Для ЗМІ виділені окремі медіа- та фотоцентр для роботи, для спілкування з атлетами довжелезна мікст-зона, яку атлети часом називають “колами пекла” (спробуйте після того, як віддали всі сили на доріжці, пройти десятки сходинок і декількасот метрів коридорів, спілкуючись зі ЗМІ), а також величезна медіа-трибуна – зі столами для роботи та ідеальним видом на всю арену.

Окрема історія – фотографи. Те, як вони дружньо і швидко мігрують з однієї локації в іншу під час бігових видів, аби упіймати найкращий кадр – заслуговує потрапляння в телетрансляції. А от коли фоторепортери після вдалої спроби свого атлета на максимальній швидкості поспішають до фотоцентру, аби передати вдалі кадри для публікації – варто бути обережним (схоже, для цієї професії обовʼязкова вимога – швидкісні якості)!

Фотоцентр. Робота кипить
Поповнення у рядах фотографів
Цікаво, що важче: бігати 1500 чи втримати таку камеру протягом 3+ годин?

Уболівальники

Їх дуже багато і вони потребують окремої історії (тож, власне, ми встигли вже про це розповісти раніше). А тут лишаємо декілька кадрів, які вони різні:

Бувають підготовані
Яскраві
І дуже зосереджені)

Звісно, словами не передати усіх емоцій і вражень від ЧС, але ми бодай спробували:)

Фото: Жорстка Атлетика

Матеріал створено за підтримки Puma Ukraine з метою підтримки та розвитку української легкої атлетики!