Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Чемпіонат світу в Будапешті набирає обертів і в другий змагальний день підкинув редакції ЖА купу роботи, вражень та натхнення.

З самого ранку на старт вийшли дівчата скороходки на дистанцію 20 кілометрів, де на них, як і у випадку з хлопцями, чекав ненависний килим. Крапку в цій історії має поставити 35-ка, де ймовірно буде вдвічі більше килиму, але чи приберуть його організатори – питання все ще відкрите. Найшвидшою серед українок стала Олена Собчук з 10-м місцем та олімпійським нормативом 1:28:50, коментар читайте тут. Відразу за Оленою прийшла до фінішу Людмила Оляновська з результатом 1:29:36, що буквально в 16 секундах від нормативу на Париж, і як зізналася Людмила в коментарі, це означає, що завдання мінімум на ЧС виконане не було. Ще одна українка Ганна Шевчук фінішувала на високій 19 позиції – коментар та самоаналіз вже традиційно за посиланням.

Далі настала черга стадіонних видів. Там килима вже не було, але це не точно. На старт вийшли наші спринтери, 400-метровики Катерина Карпюк та Олександр Погорілко. У Катерини ситуація обігралась навколо її найкращого результату сезону – 52,66, чого зрозуміло було замало для проходу далі, та незважачи на це більш мотивованої людини годі було шукати – деталі тут. А от у 22-річного Олександра, на дебютному для нього ЧС, секундомір, чи що там у них зараз, зафіксував швидкі 45,37 (PB 45,31), що було лише в 13 сотих від проходу далі. Авжеж спринтер з Сум хотів показати особистий, але з цим треба бути обережніше, бо особистий рекорд може стати національним (зараз рекорд України належить землякові Олександра Віталію Бутриму – 45,01).

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Зі спринту увага перемкнулась на висоту. Українська трійця: молоді Олег Дорощук та Дмитро Нікітін, на чолі з супердосвідченим херсонцем Андрієм Проценком, подарували купу позитивних емоцій. І якщо Дмитро, на превеликий жаль, вибув зі змагань на висоті 2,18 (коментарі та аналіз причин в флеш-інтерв’ю), то і Олег, і Андрій показали відмінні 2,28 та пройшли до фіналу. У випадку з Олегом 2,28 – це повторення його особистого рекорду в приміщенні, тобто на вулиці ця висота підкорилася атлету вперше, але висотник відчуває, що може стрибати вище! Для Андрія, який в інстаграмі підписаний як Андрій240, 2,28 не стали особистим, але найкращим результатом сезону. Після кваліфікації Андрій розповів, що сезон видався складним, постійно щось не виходило, через що не міг показати високі стрибки, але тут, в Будапешті, максимально відпустив себе і пройшов до свого восьмого(!) фіналу ЧС в кар’єрі!

Вечірня ж програма для всієї України асоціювалася з одним іменем – Михайло Кохан. Молодий український молотобоєць змагався в своєму вже 3-му фіналі ЧС, і як ми дізналися після – мав дуже амбітну ціль, як по результату, так і по місцю, і своє  підсумкове місце сприйняв як поганий виступ. 79,59 – результат Михайла, провину за який він покладає на дискваліфікацію від закордонний стартів, через що недоотримав змагальну практику. І саме тут Михайло на емоціях і розповів колегам з Суспільного причину дискваліфікації:

“Через що саме дискваліфікація? Не можна пити пиво спортсменам. Під час змагань? Звісно, ні, після [них]. Коли увесь напружений, війна, усе це дуже сильно нервову систему напружує. Тому треба було якось скинути увесь це. Плюс змагання, командний кубок Європи був. Було дуже важко і морально, і фізично. Що тепер поробиш. Чемпіонат світу пройшов, тепер можна їхати додому”.

Як розповів Михайло в коментарі для Жорсткої Атлетики, він мав метати 81-82 метри!

Цікаво відзначити, що перемогу в секторі для метання мотола неочікувано здобув канадієць Етан Катзберг. В розминочних шортах він відправив снаряд на 81,25, що відтепер є національним рекордом його країни!

Особливу увагу варто звернути на жіночу 100-метрівку, де в 2-й змагальний день відбулась кваліфікація. Так третій забіг виграла Єва Свобода з Польщі, показавши sub-11 та другий результат кваліфікації (10,98), а сьомий забіг без проблем виграла невгамовна Шеллі-Ен Фрайзер-Прайс, більш відома, як Мама-ракета. Ми просто нагадаємо, Шеллі-Ен свій перший титул чемпіонки світу на 100-метрівці здобула в 2009 році в Берліні, а після того лише додає!

Ну і, авжеж, чоловічі 100-метрів. Першою сенсацією став факт, що чемпіон світу-2022 американець Фред Кьорлі не потрапив до фіналу, програвши всього 1 соту кенійцеві Фердінанду Оманьялу. До слова, кенієць став єдиним учасником фіналу, з результатом півфіналу, повільнішим ніж 10 секунд – 10,01! Тож, іншому американцеві Ноа Лаєлсу випала нагода перемогти, і він нею скористався – 9,83 і WL. Другим фінішував Летсіл Тебого з Ботсвани з національним рекордом 9,88, бронза у представника Британії Жарнеля Хьюза – 9,88.

У жіночій довжині нарешті склалися зірки у Іванни Вулети (Шпанович), після 2 титулів в приміщенні вона зійшла на найвищий сходинку і на повітрі – 7,14 та золото для Сербії.

А історію про Якоба Інгібрігстена, Сіфан Хасан (поки більше вона не падала) та Фаїт Кіплегон – ми лишимо на десерт 4-го дня змагань. Слідкуйте за нашими оновленнями!

Матеріал створено за підтримки Puma Ukraine з метою розвитку української легкої атлетики!