Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Остання революція в шосейних бігах, яка напряму асоціюється з результатами Еліуда Кіпчоге, пов’язана з прогресом в розробці карбонових змагальних кросівок, що дійшло навіть до формування окремих правил World Athletics та ведення переліку “дозволених” кросівок для офіційних стартів. І якщо піонером даного напрямку прийнято вважати Nike, то вже станом на 2023 рік всі основні гравці на ринку мають у власному доробку по кілька карбонових шосейних супер-кросівок (по аналогії з супер-карами).

Тож маючи за плечима більше 20 років бігового досвіду та 10-ки стоптаних “класичних” пар різноманітних брендів, ваш покірний слуга з радістю відгукнувся на заклик друзів з Puma Ukraine затестити нові карбонові PUMA FAST-R NITRO ELITE. І мушу чесно зізнатися – після буквально трьох тренувань, з різною інтенсивністю та довжиною, отримав біговий культурний шок.

Без перебільшення можу констатувати, що це революція в біговому взутті і ось чому: інженерам вдалось поєднати максимальну амортизацію з швидкістю, і це просто новий біговий досвід. Піна NITRO Elite є дуже м’якою та пружною, що дозволяє отримати відмінну амортизацію (повірте, моя спина це відчуває з перших кроків), а карбонова пластина PWRPLATE повертає імпульс при відштовхуванні та забезпечує стабільність під час бігу. І це найголовніше, що треба вивчити у випадку з карбоновими кросівками.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У моєму випадку перші кроки в кросівках видались трохи дивними, насамперед через скошену форму п’яти, та дроп у 8 мм (дроп – перепад між п’ятою та передньою частиною стопи), який змушує акцентовано приземлятись на задню чатину стопи.  Але акліматизація у взутті пройшла дуже швидко, і буквально на першому ж інтервалі, з перших кроків прискорення, є відчуття, що кросівки стимулюють бігти швидше, за рахунок акцентованого приземлення на п’яту та швидкого перекату на передню частину стопи. Варто відзначити, що я чітко відчував роботу кросівок навіть на пейсі 5 хв на км (не говорячи вже про пейс 3:40 на км), і найперше це відчутно по часу контакту ноги з поверхнею – суб’єктивно воно зменшується, що дозволяє збільшити каденс!

Далі більше. Наявність відмінної амортизації робить дива – навіть після 8 по 500 метрів по асфальту ноги не відчуваються забитими, що особливо цінно на наступний день після швидкого довгого або змагань – забудьте про проблеми зійти вниз сходами, ноги лишаються на диво свіжими!

Nota bene (нотатка на полях). Щоб узагальнити частину з суб’єктивними висновками вигадав собі аналогію, що карбонові PUMA FAST R Elite це ніщо інше як схрещені мої улюблені м’які кросівки для довгих кросів (по відчуттям приземлення) з мінімалістичним змагальним взуттям (по відчуттям віддачі від поверхні). І як виявляється, це те, що я шукав!

Тепер щодо вражень від дизайну та матеріалів кросівок.

Мене тішить той факт, що Пума вийшли за рамки стандартних кліше в дизайні бігового взуття (чому дуже сильно не вистачає сучасному ринку смартфонів), та розділили підошву на дві частини, тим самим виставивши на показ найцінніше – карбонову пластину. Це те, що буде виділяти мене з поміж десятків, а може і сотень помаранчевих кросівок від улюбленого бренду Еліуда.

Верх кросівок по технологіям та відчуттям нічим не поступається переліченим вище фішкам цих змагальних Пум: дуже тонкий і дихаючий матеріал, який у місцях згину, на який приходиться найбільше механічної роботи, посилений армованою стрічкою PWRTAPE, яка на запевнення виробників має гарно протидіяти розривам. Тож зважаючи на відносно короткий вік карбонової пластини (йдеться по 200-300 км), не думаю що варто перейматись завчасним виходом з ладу верху кросівка.

Nota bene. Провівши невелике дослідження з подивом дізнався, що карбонові кросівки всіх без виключення виробників мають відносно маленький ресурс, що призводить до цікавого тренду – найбільші ентузіасти бігу купують окремі пари під кожен старт, і записують викарбовують результат на п’яті кросівка, благо виробник про це подбав. Тож тренди з медальками та нагрудними номерками вже йдуть у вічність, натомість можна хизуватися кросівками перед друзями!

Ще однією особливістю є фактична відсутність язичка – верх кросівка це нічого іншого як носок, і можливо варто спробувати PUMA FAST-R Nitro Elite на босу ногу, як це роблять професійні атлети з легкоатлетичними шипівками.

Для кого ці кросівки і кілька рекомендацій

Ці кросівки для всіх бігунів, які мають змагальний темп від 5 хвилин на кілометр і швидше, на дистанціях від 3-5 кілометрів до марафону! Проте, варто знати, що колодка кросівок є вузькою (саме так як я люблю), проте для бігунів з широкою стопою це може створювати дискомфорт – тут лише індивідуальна примірка.

Ну і безпосередньо щодо стопи – варто пам’ятати, що змагальне взуття це скоріше про нейтральну пронацію, тож якщо ви звикли до кросівок з яскраво вираженою підтримкою вам треба буде попрацювати над укріпленням м’язів, що максимально відчути ефект карбону!

Недоліки:

Особливих недоліків я визначити не можу, але оскільки це змагальні шосейні кросівки, то треба розуміти, що по гравію, або грунту їх краще не використовувати. Зрозумілим є і той факт, що кросівки не можуть бути елементом casual гардеробу, хоча я вже особисто бачив як люди (на вигляд не схожі на бігунів) гуляють містом в топових карбонових супер-кросівках.

Технічні характеристики:

Ціна в Україні – 13990 грн (250 євро в Європі)
Вага кросівка – 238 грамів (розмір 43)
Перепад – 8 мм
Рівень амортизації – максимальний
Тип бігового взуття – змагальне
Тип пронації – нейтральна

Оцінка ЖА (по 5-ти бальній шкалі): 

Загальна зручність та комфорт – 5 зірок
Безпека / підтримка – 5 зірок
Розмірна відповідність – 5 зірки
Заявлена vs. Реальна ефективність – 5 зірок
Ціна в порівнянні з прямими конкурентами інших виробників – 5 зірок
Вага – 5 зірок
Використання при різних погодних умовах – 5 зірок
Використання на різних покриттях – 4 зірки
Використання для різних видів тренувань – 4 зірки
Ефективний ресурс – 4 зірки
Загальна оцінка: 4,7 (ЖА рекомендує 👍)

Купити в України дані кросівки ви можете в офіційному інтернет магазині Puma. Зараз кросівки доступні у двох виконаннях: ELEKTROCHARGED та 75 (лімітована серія до 75-річчя компанії). Також є можливість зекономити: при оплаті карткою на сайті ви отримаєте 5% знижку та безкоштовну доставку!

Апостеріорі (те, що випливає з досвіду, замість висновку)

Після тестових тренувань я більше не можу уявити себе на старті не в карбонових кросівках – безсумнівно це нова ера! Тому для всіх бігунів від 5 хвилин на кілометр на дистанціях від 5 км і до марафону карбон must have!