Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Івано-Франківськ давно славиться своїми традиціями і підтримкою такої поважної дисципліни “королеви спорту”, як спортивна ходьба. І навіть цей неоднозначний 2020-й рік не завадив місту прийняти Чемпіонат України зі спортивної ходьби і 24-й за ліком Кубок «Вечірній Івано-Франківськ». Головні нагороди розігрувалися на дистанціях 20 і 50 км у чоловіків та у жінок. Усі без винятку види програми подарували вболівальникам високу конкуренцію та достойні результати. Про перипетії на дистанції, олімпійські плани та свій 2020-й нам розповів переможець 20-ки Іван Лосєв (1:21:44).

Спершу ми йшли всі разом на комфортній відстані один від одного. Конкуренція сильно відчувалася вже з перших хвилин дистанції, і до десятого кілометра група лідерів йшла доволі щільно. Далі ми розбилися на декілька груп, але пристрасті не вщухали, тож далі почалася тактична боротьба.

Яку ж тактику ти обрав на цей забіг?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Мені, насправді, дуже подобається велоспорт. У ньому саме стратегія та планування дистанції є ключами до успіху. Звідти я перейняв чимало тактичних прийомів, які наразі використовую в спортивній ходьбі.

Суть моєї тактики на цей забіг полягала в тому, щоб не давати суперникам багато простору на дистанції, не втрачати з ними контакту. А також – періодично випереджати всіх, щоб демонструвати свою хорошу форму та впевненість у власних силах, створювати певний тиск на інших.

Мотивація на цей забіг у мене зашкалювала. Адже попереднього разу на зимовому чемпіонаті України я в призери не потрапив і хотів реабілітуватися, в першу чергу, перед самим собою. І тут вдалося перемогти. Перше місце – це перше місце. Цим все сказано. 

Яка твоя думка про Івано-Франківськ у контексті міста для проведення змагань зі спортивної ходьби? 

Івано-Франківськ є одним з міст-лідерів у цьому виді легкоатлетичних змагань. До цього списку також входять Луцьк та Суми. У Івано-Франківську справді великі традиції, приємне та відповідальне керівництво. У місті часто відбуваються масштабні події зі спортивної ходьби. Також присутнє велике бажання провести командний Кубок Європи з цієї легкоатлетичної дисципліни. Це дійсно престижно. 

Чи ти задоволений результатом загалом?

Я був налаштований виконати олімпійський норматив, проте не вистачило 44 секунди (прим.ред. – норматив на ОІ становить 1:21:00). Траса була доволі складною, адже тут і підйоми, і вітер був у день змагань доволі сильний. Все це вплинуло на мій підсумковий результат. 

Вже після фінішу були думки про те, що краще б я посів друге місце, але виконав норматив. Адже я був налаштований на те, щоб виконати саме норматив, а перше місце було другорядним.

ФЛАУ повідомила, що олімпійський норматив на цьому Чемпіонаті, у разі виконання, не був би зарахований.

Так, це, на жаль, правда. Не вдалося залучити трьох міжнародних суддів (детальніше про причини цього можна прочитати тут). А їх наявність на змаганнях є необхідною умовою для зарахування олімпійських нормативів. Але, наскільки мені відомо, організатори подаватимуть запит на зарахування нормативів. Я вважаю, що це правильно, адже це їхній обов’язок. Все ж на дистанції у 50 км було виконано два олімпійських нормативи і їх необхідно зарахувати. Долати таку дистанцію це титанічна праця!

Які в тебе думки щодо нормативу на своїй дистанції?

Я вважаю, що мені це цілком під силу. Головне – провести хорошу підготовку та сподіватися, що все успішно складеться. Цього року у зв’язку з карантинними обмеженнями не було зборів і це вплинуло на мій результат. Я вірю, що здатен виконати олімпійський норматив. А цього року сезон для мене вже завершений.

Яким загалом видався 2020 рік для тебе?

Багато хто вважає цей рік невдалим. Для мене ж це багаж нового досвіду, який я зможу використати на наступних своїх забігах. Цьогорічні старти я провів на високому рівні, але потрібно вдосконалюватися. Для мене 2020 рік – зі знаком плюс. А наразі я максимально налаштовуюся на виконання олімпійського нормативу наступного року!

Фото – Дмитро Вакулка