Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

5 вересня в Україні відбувся перший Spartan Race, який зібрав понад 1000 учасників. Цього дня слоган #ботиможеш став невід’ємною частиною дописів в українських користувачів фейсбуку. Забіг з перешкодами світового масштабу зі справжнім українським колоритом – саме так можна охарактеризувати подію, яка відбулася у Пирогово.

Знайомтесь, Олексій Вовк – головний організатор Spartan Race в Україні! Ось вже декілька років він бере участь та стає призером гонок Spartan на різних земних континентах. Саме завдяки Олексію стала можливою поява світового лідера серед забігів з перешкодами на території України. Нам вдалося почули з перших вуст про те, як виникла така ідея, про особливості проведення та багато чого іншого.

Як Ви оцінюєте рівень проведення першої гонки Spartan в Україні? Чи все вдалося з погляду організатора? 

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Відгуки учасників кажуть самі за себе. Людям дійсно дуже сподобалося. У нас на заході були представники Spartan Race як з Америки, так і зі Східної Європи. Вони поставили нам високу оцінку за рівень організації забігу. Особисто я всім задоволений. Звісно, що є певні нюанси, на які варто звернути увагу. Адже, щоб ми не робили, завжди розуміємо, що можна ще краще. Загалом, я всім задоволений.

Як давно виникла ідея організувати Spartan Race у нас і як довго тривала комунікація з представниками всесвітньої організації?

Ідея у мене виникла минулого року на Гаваях на гонці. Ми бігли дистанцію Ultra Beast (50+ км та 60+ перешкод) з моїм американським другом. І тоді виникла думка, що було б круто організувати Spartan Race в Україні. У листопаді в Греції мене познайомили з Джо де Сена (засновник Spartan Race). Я розказав йому про свою ідею.

Після цього мене звели з представниками зі Східної Європи, оскільки Україна належить до цього регіону. Spartan вже проводиться у Словаччині, Чехії, Угорщині, Польщі, Румунії, а ми планували стати шостою країною у цьому списку. У листопаді я полетів у Словаччину на зустріч, де були всі представники Spartan. І саме там ми домовилися про проведення першої гонки в Україні.

Чи складно велася комунікація з Національним музеєм народної архітектури та побуту України у Пирогово щодо проведення гонки на його території?
Чому саме цю локацію обрали?

Я з самого початку орієнтувався на велику кількість іноземців і тому хотів перший забіг зробити з українським колоритом. А для цього кращої локації за Пирогів і не придумаєш. Перемовини тривали справді добре. Адміністрація одразу пішла нам на зустріч, допомагала у процесі підготовки. Керівництво не вставляло палки в колеса, а навпаки, максимально підтримувало нас. І ми вже домовилися про проведення забігу у 2021 році саме тут.

А як щодо карантинних обмежень? Як Ви впоралися з цим викликом, який виник у зв’язку з пандемією? Чи були побоювання, що Київ опиниться у червоній зоні і чи був план Б у такому разі?

Звісно, що був страх щодо червоної зони. КМДА винесла наказ щодо заборони масових заходів у Києві, коли ми вже призначили дату події. Але нам вдалося отримати офіційний дозвіл від КМДА на проведення забігу.

План Б у нас був, адже могло трапитися що-завгодно. Він полягав у тому, щоб змінити локацію з музею в Пирогово на Крюківщину (село в Київській області), але точно не скасовувати проведення. І в такому випадку я б запропонував всім зареєстрованим учасникам, яких не влаштовує локація, повернути кошти, хоч Spartan такого не практикує. Я був впевнений, що люди приїдуть брати участь у Spartan Race, а не на Spartan Race у Пирогово. Загалом, план Б у нас дійсно був, адже є практика проведення таких забігів у Київській області, яку показав нам Руслан Клименко (організатор Dyka Gonka, – прим.ред.). Була 99% впевненість, що старт відбудеться за будь-яких обставин.

Які подальші старти і коли варто очікувати в нас? Чи планується проведення забігу з дистанцією Spartan Beast?

У нас вже є заплановані старти на 21 листопада у Крюківщині та на 27 березня у Буковелі. Між ними точно нічого не буде. Всі інші старти заплановані на 2021 рік після Буковелю. Плануємо у червні гонку в Пирогово вже з дистанцією Spartan Beast. Плануємо обов’язково це реалізувати. Також хочемо провести забіг на початку вересня та після нього ще один гірський у Буковелі, де, цілком можливо, вже буде Trifecta* Spartan. Чотири гонки на наступний рік плануємо точно. Зокрема, старт у Пирогово буде входити в національну серію Європи. Зараз ми чекаємо на календар, щоб вибрати дату проведення.

*«Trifecta» — це серія змагань, учасники якої мають подолати всі дистанції за два дні. «Beast» в перший день, а на другий змагаються в форматі «Sprint» та «Super». На фініші кожної з дистанцій переможці здобувають медалі, які разом формують унікальну медаль Trifecta. По завершенню спортсмени стають частиною племені Trifecta та отримують право на участь у Чемпіонаті світу, що проходить у грецькому місті Спарта.

В Україні є чимало організацій, які займаються проведенням забігів з перешкодами: Race Nation, Dyka Gonka, Legion Run і цьогоріч – Spartan Race. Чим Spartan відмінний від інших? 

Spartan Race, у першу чергу, це світовий лідер серед забігів з перешкодами. А всі інші гонки – це локальні аналоги. Кожна організація має свої особливості щодо проведення. На Spartan Race кожен може стати частиною світової сім’ї, проходити кваліфікації на міжнародні чемпіонати від Spartan, збирати медалі на будь-який смак. Ви отримуєте продукт найвищої якості за американськими стандартами. У нас проводиться все за правилами, які прописані організацією. Все так, як і в інших країнах, де проводиться Spartan Race.

Інформацію про історію цього забігу та особливості його проведення в Україні можна прочитати у нашому матеріалі.

Фото – Денис та Володимир Фортушні