Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

12 вересня на оновленому стадіоні «Скіф» відбувся Вібкритий Кубок Львова з легкої атлетики – комерційний старт, що дав надію львів’янам та всій Україні отримати ще один сертифікований стадіон для проведення міжнародних чемпіонатів. Серед учасників Кубка – чемпіони України, марафонці та представники шосейного бігу, учасники чемпіонатів Європи та Олімпіади. Про атмосферу змагань, організацію, призовий фонд та враження учасників ексклюзивно у матеріалі Жорсткої Атлетики.

Фото: playpro.com.ua

Що відбулося?

Lviv Open Cup 2020 – змагання, що були започатковані як відкрита першість спортивного клубу «Легіон», згодом – чемпіонат Львівської області з легкої атлетики, а нині – Відкритий Кубок Львова. Змагання проводяться вже вчетверте, але вперше на відкритому повітрі, тому цього разу всі рекорди в реєструвалися по-новому. Крім того, для багатьох атлетів цей старт став заключним стартом у цьому сезоні, що проводиться просто неба.

Як вам старт? Які враження від бігу на новому стадіоні?

“Одразу спойлер: я дуже задоволений. Ще з моменту, як лише приїхали, одразу стало зрозуміло, що змагання відбудуться на високому рівні. Ми вже звикли до того, що на чемпіонатах в Україні постійно чогось не вистачає: або неякісне технічне забезпечення, або організаційно щось не так. На цьому старті все як треба: і стадіон класний, і організатори заздалегідь потурбувалися про комфорт всіх учасників” – Карпенко Олександр, переможець змагань з бігу на милю.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

“Насправді, так як в цьому році було дуже мало змагань, кожен старт як ковток свіжого повітря для кожного зі спортсменів. Я не робила особливого акценту на цьому чемпіонаті і взяла участь у ньому більше для того, щоб відволіктися від постійного навантаження та насолодитися атмосферою змагань”, – Юлія Шматенко, переможниця змагань з бігу на милю.

Тест-драйв “Скіфу”

Після тривалої реконструкції, 12 вересня львівський стадіон “Скіф” вперше прийняв спортсменів на своїх доріжках. Змагання стали тестовими, щоб перевірити готовність стадіону до сертифікації 2-го рангу та проведення більш масштабних чемпіонатів та міжнародних стартів.

“З самого початку ми запланували провести змагання саме на цьому стадіоні. Довелось до останнього чекати чи буде така можливість, бо, наприклад, розмітку на доріжках робили за декілька днів до старту. Ці змагання проводяться в тестовому режимі, оскільки стадіон ще не до кінця зданий в експлуатацію. Ми чекаємо цього для подальшої сертифікації, що дозволить проводити тут більш вагомі й міжнародні змагання”, – з інтерв’ю з керівником змагань Русланом Павлосем.

Вперше Lviv Open Cup проводиться на стадіоні, раніше ж ці змагання проводилися лише у приміщенні. Атмосфера – інша? А організація як склалася?

Думаю, атмосфера дійсно відрізняється. Раніше ми проводили цей старт взагалі зимою (в кінці грудня) у манежі: він був значно менший і не у належному стані. Я вважаю, що проведення цих змагань на стадіоні – це крок вперед. Сподіваюсь, що вони стануть традиційними”, – додає Руслан.

Фото: playpro.com.ua

“Доріжка – супер. Насправді, я навіть не знаю з яким стадіоном в Україні можна порівняти м’якість доріжки. Хіба, що з луцьким “Авангардом”. Для довгих дистанцій вона суперова, хоча не можу нічого сказати за спринт”Роман Ростикус, переможець забігу на дистанції 2000 м з/п.

Що бігли?

У програмі Lviv Open Cup 2020: 150 м, 600 м, біг на 1 милю та 2000 м з/п. Результати забігів можна переглянути на нашій Інстаграм сторінці.

https://www.instagram.com/p/CFHhXBkHBlD/?utm_source=ig_web_copy_link

“Ми свідомо виключили з програми багато видів легкої атлетики, оскільки ще не маємо належної технічної бази для проведення, наприклад, бігу з бар’єрами або стрибків з жердиною. З огляду на це було обрано декілька різнопланових бігових видів, що дозволило і протестити стадіон, і зробити змагання видовищними” – пояснює Руслан Павлось.

Комерційна складова

Змагання відбулися за фінансової підтримки Управління спорту Львова, спонсорів “ЛІМО” та “Моршинська”. Призовий фонд змагань склав 30 000 гривень, які порівну розділилися між тими учасниками, які стали переможцями у своєму виді та виконали додатковий норматив, що був встановлений напередодні.

Фото: playpro.com.ua

Чи стимулюють комерційні старти популяризацію легкої атлетики в Україні?

“Взагалі, комерція в легкій атлетиці в Україні – це відносно нове явище. Лише десь 2 роки, як почали проводитися комерційні змагання на постійній основі. Але навіть зараз стає зрозуміло, що це популяризує біг на середні дистанції. На змагання починають приїжджати не лише професіонали, а й аматори, які також готові виборювати призи та показувати гідні результати. Зі сторони учасника хочу сказати, що так набагато цікавіше, ніж ділити доріжку з одними й тими ж суперниками на кожному старті. До того ж, в цьому є своя особлива атмосфера”.

Чи є в Україні перспективи створення клубової системи в легкій атлетиці?

“Під час виборів президента ФЛАУ, Ігор Гоцул виступав з гаслом створення Ліги клубів в легкій атлетиці та залучення якнайбільшої кількості спонсорів, але, відверто кажучи, прямих кроків для цього не було зроблено. Зараз ініціативу найбільше проявляють відверті «фанати» бігу, наприклад, ідейний засновник Battle Mile Юрій Піднебесний, Віталій та Ольга Тарнакіни, що є організаторами цих змагань. Вони розвивають стадіонну комерцію, яку я бачу більш-менш реальною та перспективною. У молодих спортсменів це породжує бажання постійно змагатись та залишатися в спорті якнайдовше. Було б краще, якби комерційних стартів було 3-4 за місяць і була б можливість обирати на які готуватися, а на які ні. Не обов’язково постійно бігати класичні дистанції, варто створювати щось нове та цікаве як для глядачів, так і атлетів” – Олександр Карпенко, переможець забігу на 1 милю.

Фото: playpro.com.ua